HomeΚΟΣΜΟΣΟ Μπερλουσκόνι επανήλθε στο προσκήνιο για να πολεμήσει τον Ρέντσι και το δημοψήφισμά του

Ο Μπερλουσκόνι επανήλθε στο προσκήνιο για να πολεμήσει τον Ρέντσι και το δημοψήφισμά του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε και κυρίως το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη τον Ιούνιο, ανάγκασαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή.

Αυτή την εβδομάδα όμως ο «Καβαλιέρε» επανήλθε, για να επιτεθεί στον Ματέο Ρέντσι, προσπαθώντας να προκαλέσει την ήττα του Ιταλού πρωθυπουργού στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη από τον Ιούνιο- στο δικό του Canale 5- ο 80χρονος δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι το δημοψήφισμα είναι επικίνδυνο και ότι πρέπει να μπλοκαριστεί προκειμένου ο Ρέντσι να μην γίνει «ο κύριος της Ιταλίας και των Ιταλών».

Σήμερα, μετά από συνάντηση με επικεφαλής άλλων κεντροδεξιών κομμάτων, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι το δημοψήφισμα «δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματα της Ιταλίας» και ότι ο Ρέντσι το χρησιμοποιεί για να αποσπάσει την προσοχή «από τις οικονομικές αποτυχίες της κυβέρνησής του».

Το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου, με στόχο τον περιορισμό του ρόλου της Γερουσίας και των εξουσιών των περιφερειακών κυβερνήσεων. Ο Ρέντσι ισχυρίζεται ότι αυτό θα ενισχύσει την κυβερνητική σταθερότητα, την ώρα που οι αντιπάλου του απαντούν ότι αυτό θα κάνει την Ιταλία λιγότερο δημοκρατική και θα περιπλέξει τη νομοθετική διαδικασία.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τον τελευταίο μήνα δείχνουν ότι προηγείται το «Οχι», αλλά πολλοί ψηφοφόροι παραμένουν αναποφάσιστοι και η διαφορά είναι μικρή, αναφέρει το Reuters.

Ο Μπερλουσκόνι έχει χάσει την πολιτική επιρροή του, αλλά το κόμμα του, Forza Italia, έχει ακόμη τη στήριξη περίπου του 12% των Ιταλών. Αυτοί οι ψήφοι θα είναι κρίσιμοι για το δημοψήφισμα, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι υποστηρικτές αυτού του κόμματος είναι ιδιαίτερα αναποφάσιστοι, ενώ το 40% ελκύονται από τις προτάσεις του Ρέντσι.

Ο «Καβαλιέρε» αρχικά είχε διαπραγματευτεί με τον Ρέντσι τον σχεδιασμό της αναθεώρησης και την είχε ψηφίσει στο κοινοβούλιο, αλλά απέσυρε τη στήριξή του όταν ο Ρέντσι αρνήθηκε να βρουν έναν από κοινού συμφωνημένο υποψήφιο για πρόεδρο της χώρας, το 2015.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση