HomeΥΓΕΙΑΠόσο βλαβερές για τον οργανισμό είναι οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα πλαστικά

Πόσο βλαβερές για τον οργανισμό είναι οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα πλαστικά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ωρολογιακή βόμβα για την υγεία αποτελούν οι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως τα πλαστικά μπουκάλια.

Οι χημικές ουσίες «EDC» διαταράσσουν τις ορμόνες του οργανισμού και θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο, διαβήτη, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα και αυτισμό, σύμφωνα με έκθεση επιστημόνων του Ιατρικού Κέντρου Langone της Νέας Υόρκης που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet».

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, τα χημικά «EDC» παρεμβαίνουν και διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία των φυσικών ορμονών του οργανισμού και ειδικότερα επηρεάζουν την ανάπτυξη και το ανοσοποιητικό σύστημα αφήνοντας τον οργανισμό ευεπίφορο σε μία ευρεία γκάμα ασθενειών.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες διευκρινίζουν πως, οι χημικές αυτές ουσίες βρίσκονται σε χιλιάδες πλαστικά προϊόντα, από πλαστικά μπουκάλια, τάπερ, παιχνίδια μέχρι και σε διάφορα καλλυντικά.

Η έκθεση του Ιατρικού Κέντρου Langone υπογραμμίζει ότι αυτές οι χημικές ουσίες είναι υπεύθυνες για δεκάδες ασθένειες και στοιχίζουν στο αμερικανικό κράτος 340 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη του ιατροφαρμακευτικού τους κόστους.

Οι πιο συχνές ασθένειες που συνδέονται με τις χημικές ουσίες EDC είναι νευρολογικές, όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα και ο αυτισμός. Τα αόρατα αλλά επικίνδυνα χημικά στα πλαστικά αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου και στειρότητα.

«Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αυτή η κατάσταση έχει τη δυναμική να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα και οικονομική πληγή για το κράτος», επισημαίνουν οι επιστήμονες του ιατρικού κέντρου της Νέας Υόρκης.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση