HomeΚΟΣΜΟΣΓιατί ο Πούτιν φοβάται την Κλίντον στον Λευκό Οίκο

Γιατί ο Πούτιν φοβάται την Κλίντον στον Λευκό Οίκο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να θεωρεί την Χίλαρι Κλίντον αδύναμη για να γίνει πρόεδρος, αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν φοβάται το ενδεχόμενο να είναι εκείνη η νικήτρια των αμερικανικών εκλογών.

Η Φρίντα Γκίτις, σε άρθρο της που δημοσίευσε το CNN, εκτιμά ότι υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αποδείξεις ότι η Ρωσία εργάζεται ενεργά για να υπονομεύσει τις προεδρικές προοπτικές της Κλίντον, κάνοντας αναφορά στο «χακάρισμα» των email της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών. Ενέργεια πίσω από την οποία βρισκόταν η Ρωσία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, τώρα η αμερικανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει επίσημα τη Ρωσία ότι παρεμβαίνει στις αμερικανικές εκλογές. «Και κάθε παρέμβαση μέχρι τώρα έχει ξεκάθαρο στόχο να βλάψει την υποψήφια των Δημοκρατικών», γράφει η Γκίτις.

Για τον Πούτιν, το να σταματήσει την Κλίντον δεν είναι μόνο σημαντικός στρατηγικός στόχος. Είναι και προσωπικό ζήτημα. Το 2011, όταν ο Πούτιν ήταν αντιμέτωπος με τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες που είχε δει η χώρα μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, η τότε υπουργός Εξωτερικών ανοιχτά πήρε το πλευρό των διαδηλωτών, που ζητούσε να μπει ένα τέλος στην παραμονή του Πούτιν στην εξουσία, αναφέρει η αρθρογράφος. «Ο ρωσικός λαός, όπως οι άνθρωποι οπουδήποτε, αξίζουν ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς εκλογές», είχε πει, προκαλώντας τον εκνευρισμό του Πούτιν, ο οποίος την κατηγόρησε για τις διαμαρτυρίες, λέγοντας ότι έστειλε «μήνυμα» στην αντιπολίτευση.

Επιπλέον, συνεχίζει η αρθρογράφος, η προσωπική εχθρότητα του Πούτιν για την Κλίντον συμπίπτει και με τους μεγαλύτερους στρατηγικούς του στόχους. Η Γκίτις γράφει ότι ο Ρώσος πρόεδρος τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετήσει μία ολοένα πιο ισχυρή εξωτερική και εσωτερική πολιτική, προκαλώντας τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε κάθε ευκαιρία.

«Η Κλίντον, σε αντίθεση με τον Τραμπ, έχει κάνει αμέτρητα σχόλια όλα αυτά τα χρόνια, δείχνοντας ότι θα αποτελούσε πολύ πιο σκληρή αντίπαλο για τις φιλοδοξίες του Πούτιν από ότι υπήρξε ο Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βρουν τρόπους να περιορίσουν, συγκρατήσουν και αποτρέψουν τη ρωσική επιθετικότητα στην Ευρώπη, αλλά και πέρα από αυτή», συνεχίζει το άρθρο. Αντίθεταμ σημειώνει, η εξωτερική πολιτική του Τραμπ συμπίπτει με εκείνη της Μόσχας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας, να αναστείλει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και να συνταχθεί με τον Πούτιν και τον Ασαντ στο ζήτημα της Συρίας.

Αντίθετα, η Κλίντον, μετά από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, την οποία ο Πούτιν δικαιολόγησε ως μία προσπάθεια να προστατευτούν οι εκεί ρωσικές μειονότητες, η πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι αυτό έμοιαζε με τον τρόπο που ο Χίτλερ δικαιολόγησε την κατάληψη τμημάτων της ανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον, η Κλίντον είχε επικρίνει τον Ομπάμα για τη στάση του, λέγοντας ότι εκείνη ήταν από αυτούς που ήθελαν μία ισχυρότερη αντίδραση των ΗΠΑ στην προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

«Πριν από λίγα χρόνια ο Πούτιν, μιλώντας για την Κλίντον, είχε πει ότι »Είναι καλύτερο να μην διαπληκτίζεσαι με γυναίκες». Είναι ξεκάθαρο τώρα γιατί φτάνει προσπαθεί τόσο πολύ για να αποφύγει να διαπληκτιστεί με μία πρόεδρο Χίλαρι Κλίντον», καταλήγει το άρθρο.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση