HomeΚΟΣΜΟΣΣυρία: «Αναμορφωτήριο» για τζιχαντιστές έφτιαξαν οι αντάρτες

Συρία: «Αναμορφωτήριο» για τζιχαντιστές έφτιαξαν οι αντάρτες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα μυστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης για μετανοημένους τζιχαντιστές κατασκεύασαν οι αντάρτες στη Συρία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου BBC.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα περίπου 300 πρώην μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που είτε αυτομόλησαν, είτε συνελήφθησαν βρίσκονται βόρεια της Συρίας, σε χώρο ο οποίος τελεί υπό τις εντολές της οργάνωσης Τζαΐς Αλ Ταχρίρ.

Ανάμεσα στους 300 συγκαταλέγονται και πολλοί Ευρωπαίοι, όπως Γάλλοι, Ολλανδοί, Πολωνοί, καθώς και ξένοι μαχητές από τη Βόρειο Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, όπως και οι οικογένειές τους.

Ο Μοχάμεντ αλ-Γκάμπι, διοικητής της οργάνωσης που ελέγχει το στρατόπεδο, δήλωσε: «Προσπαθήσαμε να τους επανεντάξουμε και να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης τους. Αυτοί που επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, τους επετράπη να επικοινωνήσουν με τις πρεσβείες τους».

Ο αλ-Γκάμπι πρόσθεσε πως ο αριθμός των ενοίκων του «αναμορφωτηρίου» αυξάνεται σταδιακά καθώς το Ισλαμικό Κράτος υποχωρεί χάρη στις επιχειρήσεις των ανταρτών.

«Το ΙΚ διαλύεται τους τελευταίους επτά με οκτώ μήνες, σύμφωνα με όσα λένε όσοι έχουν αυτομολήσει. Πάντως, η Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη αποδυνάμωσε περαιτέρω το ΙΚ και οδήγησε στον διαμελισμό του έπειτα από την γοργή προέλαση των δυνάμεών μας», συμπλήρωσε ο διοικητής.

Παρότι ο δημοσιογράφος του BBC δεν κατάφερε να επισκεφθεί το στρατόπεδο συγκέντρωσης, το υλικό που έφτασε στα χέρια του αποτυπώνει εικόνες των εγκαταστάσεων, στις οποίες οι έγκλειστοι ζουν υπό σχετικά καλές συνθήκες.

Ένας από τους πρώην μαχητές του ΙΚ, πάντως, συνομίλησε με τον απεσταλμένο του βρετανικού δικτύου εξηγώντας πόσο απογοητεύτηκε από τη ζωή του στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Ο Αμπού Σουμάιλ που γεννήθηκε στην Ολλανδία και πριν δύο χρόνια την εγκατέλειψε, πέρασε από το Βέλγιο, έφτασε στο Γκάζιαντεπ της Τουρκίας και έπειτα κατέληξε στη Συρία.

«Μας συμπεριφέρονταν άσχημα, ειδικά όσοι είμαστε από άλλη χώρα. Είναι πολύ δύσκολη η ζωή εκεί για εμάς. Δεν είναι ο τρόπος ζωής μας γιατί έχουμε συνηθίσει σε πολλά πράγματα και όταν φτάνουμε εκεί αμέσως ξεκινούν να μας φέρονται άσχημα. Εσύ τους δίνεις τη ζωή σου, κι εκείνη την ελέγχουν. Σε χρησιμοποιούν για άσχημα πράγματα», είπε ο Σουμάιλ.

Την ίδια στιγμή, το BBC αναφέρει πως έχει κατασκευαστεί μία υπόγεια σήραγγα στη Συρία σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις ανταρτών και τις μυστικές υπηρεσίες της Μεγάλης Βρετανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την απέλαση υποστηρικτών του ΙΚ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δίκτυο, δεν είναι λίγοι όσοι μετανοημένοι μαχητές που παραμένουν στην Ράκκα, στέλνουν βίντεο και δηλώσεις στους αντάρτες με την ελπίδα να δραπετεύσουν με τις οικογένειές τους από το προπύργιο των τζιχαντιστών.

Τουλάχιστον δώδεκα έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ράκκα και τώρα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης στην Ευρώπη, εντούτοις, δεν επιτρέπεται όλοι να φύγουν από τη Συρία, όπως διευκρινίζει ο αλ-Γκάμπι.

«Εκείνοι που δεν ήθελαν να επιστρέψουν ή έχουν διαπράξει εγκλήματα, παρουσιάζονται σε δικαστήριο της σαρίας, όπου τιμωρούνται σύμφωνα με τη σοβαρότητα των εγκλημάτων τους», εξήγησε ο διοικητής και επισήμανε πως κάποιοι μπορεί να εκτελεστούν, ενώ τόνισε πως το «παράθυρο» για τους αποστάτες κλείνει γρήγορα, καθώς το ΙΚ συνεχίζει να χάνει έδαφος και το «χαλιφάτο» του διαλύεται.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση