HomeΚΟΣΜΟΣΥεμένη: Έντεκα κρούσματα χολέρας στη Σαναά

Υεμένη: Έντεκα κρούσματα χολέρας στη Σαναά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η επιδημία χολέρας η οποία πλήττει την εμπόλεμη Υεμένη από την Παρασκευή παραμένει περιορισμένη στην πρωτεύουσα Σαναά, όπου έχουν επιβεβαιωθεί 11 κρούσματα αλλά όχι θάνατοι.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε καταγράψει 17 ύποπτα κρούσματα χολέρας και 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα», δήλωσε ένας ειδικός του ΠΟΥ, ο Άμρο Σάλεχ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Σαναά.

Όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν στην ίδια συνοικία της Σαναά κι η επιδημία «δεν έχει εξαπλωθεί» πέραν της πρωτεύουσας, πρόσθεσε ο ίδιος και διαβεβαίωσε ότι «δεν έχει υπάρξει κανένας θάνατος εξαιτίας της χολέρας» ως σήμερα.

Όπως εξήγησε το στέλεχος του ΠΟΥ, νοσοκομεία έχουν καταγράψει «143 κρούσματα οξείας διάρροιας» σε διάφορες επαρχίες της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων 49 στην Τάιζ (νοτιοανατολικά) και 42 στη Χοντάιντα (δυτικά).

«Όλες οι εξετάσεις που έγιναν για αυτά τα κρούσματα είχαν αρνητικά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει κανένα κρούσμα χολέρας εκτός της επαρχίας της Σαναά», διευκρίνισε ένας δεύτερος ειδικός του ΠΟΥ, παρών στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή το ξέσπασμα επιδημίας χολέρας στη χώρα, κάνοντας λόγο για πολλά κρούσματα σε μια συνοικία της πρωτεύουσας και προσθέτοντας ότι «η έλλειψη νερού κατάλληλου προς πόση επιδείνωσε την ήδη υποβαθμισμένη υγειονομική κατάσταση στην Υεμένη».

Χιλιάδες οικογένειες ζουν σε καταυλισμούς για εκτοπισμένους στα όρια της πρωτεύουσας, όπου οι συνθήκες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συμβάλουν στην εξάπλωση της ασθένειας.

Ο Άμρο Σάλεχ είπε σήμερα ότι τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας στην Υεμένη αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις χρηματικών και ανθρώπινων πόρων, την ώρα που καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Πάνω από μισά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας έχουν πάψει να λειτουργούν αφού δεν λαμβάνουν καμιά χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας.

Η Υεμένη σπαράσσεται από έναν πόλεμο στην τελευταία φάση του οποίου αναμετρώνται οι σιίτες αντάρτες Χούθι και οι σύμμαχοί τους, που ελέγχουν το βόρειο και το δυτικό τμήμα της χώρας, με τις δυνάμεις της κυβέρνησης—που εδρεύουν στον νότο—και μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πόλεμος, στην τελευταία φάση του οποίου έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 6.700 άνθρωποι κι έχουν εκτοπιστεί τουλάχιστον τρία εκατομμύρια άμαχοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υποβάθμισε δραματικά τις υπηρεσίες υγείας στην πάμφτωχη χώρα. Οι περισσότερες υποδομές της Υεμένης—σχολεία, νοσοκομεία…—έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση