HomeΚΟΣΜΟΣΝέα βίαια επεισόδια μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών στη Νότια Αφρική

Νέα βίαια επεισόδια μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών στη Νότια Αφρική

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέες σκηνές βίας ανάμεσα σε φοιτητές και αστυνομικούς επικράτησαν σήμερα Δευτέρα στη Νότια Αφρική, καθώς συνεχίζονται οι νεανικές κινητοποιήσεις με αίτημα τη δωρεάν ανώτατη παιδεία.

Επίκεντρο των συγκρούσεων ήταν το Πανεπιστήμιο του Βιτβάτερσαντ, ένα από τα κορυφαία ιδρύματα στη χώρα, το οποίο έκλεισε προσωρινά την προηγούμενη εβδομάδα μετά τα πρώτα βίαια επεισόδια.

Διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες κατά ιδιωτικών φρουρών, με αστυνομικούς να απαντούν κάνοντας χρήση σφαιρών από καουτσούκ και δακρυγόνων για να σκορπίσουν το οργισμένο πλήθος, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Associated Press από το Γιοχάνεσμπουργκ.

Το σημερινό κύμα βίας ήλθε αφότου η κυβέρνηση του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει μεν να επιδοτεί την εκπαίδευση των φτωχότερων νέων, όμως δεν έχει τη δυνατότητα να θεσμοθετήσει ελεύθερη παιδεία για όλους.

Τα πανεπιστημιακά δίδακτρα είναι απαγορευτικά ακριβά για πολλές οικογένειες στη Νότια Αφρική, ειδικά για μαύρες οικογένειες, καθώς ανισότητες εξακολουθούν να ταλανίζουν την κοινωνία, περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά τη λήξη του απαρτχάιντ.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλείται το Reuters, τα δίδακτρα για τα πανεπιστήμια στη Νότια Αφρική έχουν αυξηθεί κατά 80% από το 2008. Η κυβέρνηση σχεδίαζε νέες αυξήσεις φέτος, όμως υποχρεώθηκε να τις ακυρώσει μετά από μεγάλες κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα πέρυσι.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση