HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠληροφορίες ότι δεν θα εκταμιευθεί σήμερα η δόση των 2,8 δισ.

Πληροφορίες ότι δεν θα εκταμιευθεί σήμερα η δόση των 2,8 δισ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αντιμέτωπη με μία καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς ευρωπαϊκές πηγές δηλώνουν πως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαπίστωση της συμβατότητας σε τεχνικό επίπεδο της καταβολής των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Κράτους.

 

Αναλυτικά, η υποδόση που κλείνει την πρώτη αξιολόγηση ύψους 2,8 δισ. ευρώ αποτελείται από δύο κομμάτια, αρχικά 1,1 δισ. που θα δοθεί όταν διαπιστωθεί η συμβατότητα των προαπαιτουμένων και 1,7 δισ. μόλις διαπιστωθεί η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό η απόφαση της εκταμίευσης της υποδόσης ύψους 2,8 δισ ευρώ να καθυστερήσει μερικές ημέρες, μέχρι να διαπιστωθεί σε τεχνικό επίπεδο η συμβατότητα των καθαρών στοιχείων καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σήμερα μπορούμε να περιμένουμε μια «πολιτική απόφαση με αστερίσκους» έως ότου τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση ολόκληρης της δόσης και όχι σε τμήματα.

Για την απόφαση αυτή δεν θα χρειαστεί η σύσταση εκ νέου του Eurogroup, αλλά μια διεργασία του EuroWorking Group (του προπαρασκευαστικού οργάνου του Eurogroup), το οποίο συνεδριάζει στις 15:00 ώρα Ελλάδος σήμερα για να διαπιστώσει το αν θα δώσει το πράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης ύψους 2,8 δισ.

Ντάισελμπλουμ: Δεν θα συζητάμε για το ελληνικό χρέος κάθε μήνα

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών.

«Θα δούμε από τους θεσμούς πού είμαστε με τα 15 προαπαιτούμενα. Ακούω αισιόδοξες εκτιμήσεις αλλά θέλω να τα ακούσω κατευθείαν από τους θεσμούς», σημείωσε.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι σήμερα δεν θα γίνει συζήτηση για το χρέος. «Είχαμε συζήτηση για το χρέος το Μάιο, αυτό που είναι στο τραπέζι είναι η συμφωνία του Μαΐου. Δεν θα συζητάμε για το ελληνικό χρέος κάθε μήνα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά στο ΔΝΤ, σημείωσε ότι πρόθεση της Ευρώπης είναι η πλήρης συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ερωτηθείς για τα σενάρια που το θέλουν να αποφασίζει τη συμμετοχή του μετά τις γερμανικές εκλογές, τόνισε ότι και το ΔΝΤ έχει διαψεύσει τις φήμες.

Αισιόδοξος ο Μοσκοβισί

«Επιτέλους, μετά από καιρό και δυσκολίες, οδεύουμε σε ένα success story» υποστήριξε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η συνεργασία των θεσμών με την Αθήνα είναι καλή αν και υπάρχουν προβλήματα, αλλά η Ελλάδα προχωρά τις μεταρρυθμίσεις από τον Ιούλιο του 2015 και ευελπιστώ μέχρι το τέλος του 2016 να έχουμε συνολική συμφωνία, είπε ο Επίτροπος τονίζοντας ότι “από τη στιγμή που αναλάβουν οι Έλληνες την ευθύνη τους, θα αναλάβουμε κι εμείς τη δική μας που είναι η ελάφρυνση του χρέους”.

«Eίμαι πεπεισμένος ότι θα εκταμιευτούν τα χρήματα προς την Ελλάδα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι σήμερα θα συζητήσουμε για τα 2,8 δισ. ευρώ και στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για την δεύτερη αξιολόγηση.

«Τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί, βεβαίως πολλά έγιναν την τελευταία στιγμή -όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα- αλλά είμαστε σε καλό δρόμο», σημείωσε ο Επίτροπος.

Σχετικά με το ΔΝΤ, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι πρόκειται για έναν θεσμό που διασφαλίζει την ποιότητα και ελπίζει να παραμείνει στο πρόγραμμα. Όπως είπε, μπορεί να έχει τις δικές του απαιτήσεις για το χρέος «σε ό,τι όμως μας αφορά θα θέλαμε να συζητηθεί το  χρέος αφού έχουν δρομολογηθεί τα μέτρα».

Είμαστε ένα πολιτικό σώμα και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για να προχωρήσουμε. Ετσι θα ανοίξει ο δρόμος για την β’ αξιολόγηση που σχετίζεται περισσότερο με την «εφαρμογή» παρά με τη «νομοθέτηση».

Μετά, αν αυτό ολοκληρωθεί, μπορούμε να έχουμε μια παγκόσμια συμφωνία έως το τέλος της χρονιάς που θα περιλαμβάνει και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σημείωσε.

Αυτό που θέλουμε είναι ένα success story για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, εμπιστοσύνη και χρέος, έτσι ώστε η χώρα να γίνει ισχυρότερη στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Σαπέν: Η Ελλάδα υλοποιεί όσα έχουν συμφωνηθεί

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειές της και εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, πολύ περισσότερες από αυτές που είχε κάνει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο Σαπέν και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα υλοποιεί το δικό της κομμάτι του συμβολαίου. Και όταν υλοποιείται αυτό έρχεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως σήμερα θα πρέπει να αναγνωριστούν αυτές οι προσπάθειες, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της προς την Ελλάδα.

Ελπίζει για θετική έκβαση ο Χ. Γεωργιάδης

Την ελπίδα του για μία θετική έκβαση της έκθεσης συμβατότητας σχετικά με την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 2,8 δισ. Ευρώ, εξέφρασε ο ΥΠΟΙΚ της Κυπριακής Δημοκρατίας Χάρης Γεωργιάδης.

Ο ίδιος τόνισε πως χρειάζεται μια «φιλόδοξη ατζέντα μεταρρύθμισης» για να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία, σημειώνοντας όμως την «ξεκάθαρη ανάγκη για σημαντική ελάφρυνση του χρέους».

Παράλληλα, ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ τόνισε πως και το ΔΝΤ μοιράζεται την αντίληψη πως το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και πως η θέση του αυτή «δεν μπορεί να αγνοηθεί». Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως όποια μέτρα συμφωνηθούν για το ελληνικό χρέος, πρέπει να «πλαισιώνουν την ελληνική οικονομία χωρίς όμως να αποτελούν και τις μοναδικές δράσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της».

Τέλος, ο κύριος Γεωργιάδης εξέφρασε την πεποίθηση του πως πρέπει να δημιουργηθεί μια όσο το δυνατόν πιο στενή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του Brexit.

Αισιόδοξος ο Πέτερι Όρπο

Αισιόδοξος ότι θα κλείσει σήμερα η πρώτη αξιολόγηση με τα τελευταία προαπαιτούμενα και θα εκταμιευθούν τα 2,8 δισ ευρώ στην Ελλάδα εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Πέτερι Όρπο.

«Είχαμε καλές συνομιλίες στο Washington Group. Περιμένω να ανάψουμε πράσινο φως. Έχουν γίνει θετικές κινήσεις απ’ την ελληνική κυβέρνηση. Ελπίζω ότι έχουν εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα που έχουν υποσχεθεί», δήλωσε.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση