HomeΥΓΕΙΑΆνδρες: Το πολύ άγχος αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

Άνδρες: Το πολύ άγχος αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι άνδρες που νιώθουν έντονο άγχος έχουν αυξημένες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.

Αυτό ίσως σχετίζεται με την υιοθέτηση κακών συνηθειών, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, σε μία προσπάθεια να το καταστείλουν.

Μελέτη με 341 πάσχοντες από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και 15.597 υγιείς συνομηλίκους έδειξε ότι οι πάσχοντες άνδρες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε μια 15ετία από καρκίνο.

Οι γυναίκες ασθενείς, όμως, δεν φάνηκε να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων αποδίδεται στο ότι αφ’ ενός οι γυναίκες στρέφονται σπανιότερα στο ποτό και στο τσιγάρο για να ηρεμήσουν, αφ’ ετέρου έχουν την τάση να κάνουν πιο τακτικά τσεκ απ οπότε είναι πιθανότερο να διαγνωστούν με καρκίνο σε πιο πρώιμο στάδιο.

Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή είναι μία ψυχική νόσος που χαρακτηρίζεται από υπερβολικό, ανεξέλεγκτο άγχος για πολλούς τομείς της ζωής, εξήγησαν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας (ECNP) που διεξάγεται στη Βιέννη.

Τα συμπτώματα της διαταραχής διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά μεταξύ των συχνότερων συμπεριλαμβάνονται αϋπνία, αδυναμία συγκέντρωσης, εκνευρισμός, εμμονή με μικρά ή μεγάλα ζητήματα, ευθιξία, οξυθυμία, μυϊκή ένταση, διάχυτοι πόνοι και μουδιάσματα.

Επί τη ουσία οι πάσχοντες έχουν μονίμως άγχος και καταστροφολογούν για τα πάντα (από την υγεία τους και τα οικονομικά τους μέχρι προσωπικά ή επαγγελματικά θέματα) δίχως όμως να συντρέχει συγκεκριμένος λόγος.

Όπως είπε στο συνέδριο η δρ Ολίβια Ρέμες, ερευνήτρια ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, η μελέτη αυτή είναι η μεγαλύτερη έως σήμερα που διερευνά τη δυνητική συσχέτιση μεταξύ άγχους και καρκίνου.

«Το κύριο εύρημά μας είναι ότι οι άνδρες κινδυνεύουν από το άγχος περισσότερο απ’ ό,τι οι γυναίκες, ανεξάρτητα από παράγοντες όπως η ηλικία και η γενικότερη κατάσταση της υγείας», είπε.

«Βέβαια, θα ήταν πρόωρο να πούμε ότι το άγχος είναι η αιτία του καρκίνου, αλλά οπωσδήποτε η παρατηρούμενη συσχέτιση εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και υποδηλώνει ότι το ακραίο άγχος στους άνδρες θα πρέπει να θεωρείται τουλάχιστον προειδοποιητική ένδειξη κακής υγείας».

Tanea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση