HomeΚΟΣΜΟΣΤυφώνας Μάθιου: 900 νεκροί στη Αϊτή, 4 στη Φλόριντα- Ανησυχία για Τζόρτζια-Καρολίνα

Τυφώνας Μάθιου: 900 νεκροί στη Αϊτή, 4 στη Φλόριντα- Ανησυχία για Τζόρτζια-Καρολίνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εως τώρα 900 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους και περίπου 10.000 έχουν μείνει άστεγοι στην Αϊτή λόγω του Τυφώνα Μάθιου, ο οποίος πριν λίγες ώρες «χτύπησε» την Φλόριντα με το Reuters να κάνει λόγο για τους 4 πρώτους νεκρούς στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο τυφώνας Μάθιου βρίσκεται κοντά στην ανατολική ακτή της Φλόριντα (από την Τζόρτζια μέχρι την Νότια Καρολίνα) και κινείται με περίπου 200 μίλια την ώρα προκαλώντας σφοδρούς ανέμους και καταιγίδες. (Αϊτή)

Φλόριντα: 4 νεκροί, 62.000 πολίτες σε καταφύγια και 1 εκατ. νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Οι αρχές αναφέρουν πως περίπου 62 χιλιάδες πολίτες έχουν κρυφτεί σε καταφύγια, ενώ περισσότερα από 1.000.000 νοικοκυριά στη Φλόριντα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

«Η καταιγίδα είναι μόνο στα μισά του δρόμου και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Είμαστε πολύ ανήσυχοι για κύμα θύελλας και οι χειρότερες επιπτώσεις είναι ακόμα πιθανό ακόμα να μην έχει έρθει», είπε ο κυβερνήτης της Καρολίνα.

Από τους 4 νεκρούς, οι δύο έχασαν την ζωή τους από πτώσεις δέντρων, σύμφωνα με τις αρχές της Φλόριντα και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι «έφυγε»από ασφυξία από μονοξείδιο του άνθρακα που προήλθε από μία γεννήτρια στο καταφύγιό τους.

Ομπάμα: Ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων

Ο Μπάρακ Ομπάμα κήρυξε την Παρασκευή τη Φλόριντα, με τις αρχές να έχουν καλέσει τους 2 εκ. Πολίτες των παραλιακών περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Πρόκειται πάντα για έναν τυφώνα πραγματικά επικίνδυνο» δήλωσε από το Οβάλ Γραφείο και πρόσθεσε:

«Διαπιστώσαμε ότι έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές σε ορισμένες περιοχές στη νότια Φλόριντα. Πιστεύω ότι η κύρια ανησυχία μας στην παρούσα φάση δεν είναι μονάχα η ισχύς των ανέμων αλλά και η άνοδος των υδάτων» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι πολίτες πρέπει να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους», όταν τους συστήνουν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, επισήμανε ο Μπάρακ Ομπάμα.

Η Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι αναμένει εκτεταμένες πλημμύρες.

Μετεωρολόγοι και ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τις πολιτείες  Τζόρτζια και η Νότια Καρολίνα, οι οποίες μπορεί να πληγούν από μεγάλες πλημμύρες ,ενώ προειδοποίηση για τυφώνα έχει εκδοθεί και για το Surf City στη Βόρεια Καρολίνα. Η Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι αναμένει εκτεταμένες πλημμύρες.

Η ταχύτητα των ανέμων με την οποία ο τυφώνας σαρώνει τις ακτές των ΗΠΑ στον Ατλαντικό φτάνει στα 215 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το αρμόδιο εθνικό κέντρο παρακολούθησης της πορείας του, ενώ παρά τη μείωση της έντασης των ανέμων του, η έντασή του παραμένει στην κατηγορία 5.

Σημειώθηκαν ήδη καταστροφές

«Οι παραγωγοί μας ήδη αντιμετωπίζουν προκλήσεις», δήλωσε η επικεφαλής του μάρκετινγκ του Florida’s Natural Growers, ενός συνεταιρισμού περίπου 1.000 καλλιεργητών εσπεριδοειδών σε όλη την πολιτεία. «Προσπαθούμε να αποστείλουμε τις παραγγελίες που είχαν προγραμματιστεί για την Πέμπτη και Παρασκευή το συντομότερο δυνατό», συνέχισε.

Πάντως, και ενώ αναμένεται το πέρασμα του τυφώνα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως δυνατές βροχές και ισχυροί άνεμοι έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στην περιοχή, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες των βαμβακιού στη Καρολία να συλλέξουν το βαμβάκι.

«Παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες πριν την άφιξη του τυφώνα και παίρνουμε πρωτοβουλίες συνεργασίας με τους γεωργούς για να τους βοηθήσουμε να προετοιμαστούν για μια σημαντική βροχόπτωση. Ο κυβερνήτης (Πατ) Μακ Κρόρι έχει ανακηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στα 100 διαμερίσματα της κεντρικής και ανατολικής Βόρειας Καρολίνας καθώς προετοιμαζόμαστε για βροχόπτωση που μπορεί να φτάσει τα 25-30 εκατοστά στις παράκτιές μας περιοχές», δήλωσε η εκπρόσωπος του τμήματος Περιβαλλοντικής Ποιότητας της Βόρειας Καρολίνας.

Υποχρεωτική εκκένωση για παραλιακά διαμερίσματα και τέσσερα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες προσπαθούν ν’ αναλύσουν την πορεία του τυφώνα και εκτιμούν ότι είτε θα κινηθεί προς το εσωτερικό των ΗΠΑ από τις ακτές της Φλόριντα είτε θα απομακρυνθεί προς τον Ατλαντικό ωκεανό.

Ο κυβερνήτης Ρικ Σκοτ ζήτησε από τους κατοίκους περιοχών στα παράλια να φύγουν, ακόμα και όπου δεν έχει εκδοθεί διαταγή εκκένωσης, ή να χρησιμοποιήσουν τα καταφύγια της πολιτείας. Έντεκα παραλιακά διαμερίσματα της πολιτείας βρίσκονται υπό υποχρεωτική εκκένωση και τέσσερα νοσοκομεία έχουν μεταφέρει τους ασθενείς αλλού, είπε ο Σκοτ. «Εάν κάνει στροφή την τελευταία στιγμή (ο τυφώνας), δεν θα έχετε τον χρόνο να προετοιμαστείτε. Θα θέσετε τη ζωή σας και αυτή των δικών σας σε κίνδυνο» προειδοποίησε.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση