HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Φρένο» στις επιστροφές φόρων -Το κράτος συνεχίζει να «γεννάει» χρέη

«Φρένο» στις επιστροφές φόρων -Το κράτος συνεχίζει να «γεννάει» χρέη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από τη μια πληρώνονται ληξιπρόθεσμα κι από την άλλη δημιουργούνται νέες οφειλές.

Αν κάποιος μείνει στα στοιχεία του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, θα αποκομίσει την εντύπωση ότι άρχισε επιτέλους η αποπληρωμή των συσσωρευμένων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Η πραγματικότητα είναι, όμως, διαφορετική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πίνακες του Προσχεδίου, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το ΓΛΚ αποδέσμευσε πιστώσεις 2,001 δισ. ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και από τα κονδύλια πρόλαβαν να πέσουν στην αγορά 1,443 δισ. ευρώ. Αφήνοντας κανείς στην άκρη τις καθυστερήσεις στη διαδικασία- με δεδομένο ότι περίπου 600 εκατ. ευρώ κάθονται και περιμένουν πότε θα δεήσουν υπουργεία και φορείς να ενταλματοποιήσουν τις πληρωμές- διαπιστώνει ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα το Κράτος συνέχισε να «γεννά» χρέη. Τα νέα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν ότι στο τέλος Αυγούστου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέχονταν στα 4,921 δισ. ευρώ, δηλαδή σαφώς μειωμένες σε σχέση με τον Ιούνιο που ανέρχονταν στα 5,931 δισ. ευρώ, αλλά όχι αντίστοιχα με τις πληρωμές των 1,443 δισ. ευρώ που έγιναν σε αυτό το δίμηνο.

Το προφανές είναι ότι την ώρα που το ΓΛΚ ξεκινούσε τις πληρωμές, φορείς και υπουργεία δημιουργούσαν μια νέα γενιά οφειλών, εξ ου και αυτή η διαφορά των περίπου 450 εκατ. ευρώ μεταξύ εξοφλούμενων οφειλών στο δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου και εικόνας των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τέλος Αυγούστου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να παρατηρείται στο σύστημα πρόνοιας και υγείας, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται στα 1,7 δισ. ευρώ, των νοσοκομείων στα 907 εκατ. ευρώ και του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων στα 593 εκατ. ευρώ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι επιστροφές φόρων έχουν «φρενάρει» για τα καλά. Τον Αύγουστο οι εκκρεμείς επιστροφές ανέρχονταν στα 1,341 δις ευρώ, έναντι 1,352 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 1,306 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει, άλλωστε, ότι τόσο τον Αύγουστο όσο και το Σεπτέμβριο οι επιστροφές φόρων υπολείπονταν του στόχου κατά 62 εκατ. ευρώ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση