HomeΥΓΕΙΑ«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (EKA), το μοναδικό δημόσιο κέντρο αποκατάστασης που λειτουργεί στην Ελλάδα, εξαιτίας της χρόνιας εγκατάλειψης από την πολιτεία.

Με συρρικνωμένη χρηματοδότηση και προσωπικό, με κλειστές κλινικές και χώρους αποκατάστασης, αλλά και χωρίς επικεφαλής τους τελευταίους επτά μήνες, το ΕΚΑ απαξιώνεται εκ των πραγμάτων, αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, και για το λόγο αυτό οργανώνουν κινητοποίηση το πρωί της Τετάρτης έξω από το Κέντρο.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, ιδίως την τελευταία 6ετία, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών η στελέχωση του Κέντρου έχει πέσει κάτω από τα όρια ασφαλείας και το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 40 %. H ετήσια χρηματοδότηση έχει πέσει κάτω από το 50% με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές λειτουργικές του ανάγκες.

Κλινικές και χώροι που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν κρεβάτια και υπηρεσίες αποκατάστασης παραμένουν κλειστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η στελέχωση στη Νοσηλευτική υπηρεσία είναι περίπου στο 50 % των οργανικών θέσεων, ενώ πλέον πολλές βάρδιες μένουν χωρίς νοσηλευτή με αποτέλεσμα ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα να μην μπορούν να τύχουν της ανάλογης εξυπηρέτησης.

Κρίσιμοι τομείς από τις υπηρεσίες αποκατάστασης και του εργαστηριακού τομέα παραμένουν υποστελεχωμένοι και η εξυπηρέτηση των ασθενών σε αρκετές περιπτώσεις εξαρτάται από την παρουσία πρακτηκάριων και φοιτητών των σχολών των ΑΤΕΙ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου, ακόμη και σε τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων δεν υπάρχει προσωπικό (πχ. Ηλεκτρολόγος) με αποτέλεσμα να υπάρχουν βάρδιες που δεν υπάρχει ούτε ένας τεχνικός στο Νοσοκομείο. Η ίδια εικόνα εμφανίζεται στον τομέα της εστίασης και των άλλων υπηρεσιών του ΕΚΑ.

Δραματική ειναι η μείωση στη χρηματοδότηση. Το 2015, όταν το ΕΚΑ αποσυνδέθηκε από το ΚΑΤ, εκτιμήθηκε ως ετήσιος προϋπολογισμός το ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ για να καλύψει μόνο τις βασικές ανάγκες. Όμως το 2016 έγινε τεράστια περικοπή των πιστώσεων, στο 60% της αρχικής πρόβλεψης. Οπως αναφέρει το Σωματείο, η χρηματοδότηση του ΕΚΑ έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε οι βασικές ανάγκες.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση