HomeΚΡΗΤΗΕκδήλωση μνήμης για τον αγωνιστή της Αντίστασης Εμμ. Ντισπυράκης

Εκδήλωση μνήμης για τον αγωνιστή της Αντίστασης Εμμ. Ντισπυράκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκδήλωση μνήμνης πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο για τον αγωνιστή της Αντίστασης Εμμ. Ντισπυράκη.

Κατά τον χαιρετισμό του ο γραμματέας ΠΕ της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε:

«Η ιστορική μνήμη είναι αυτή που διατηρεί την ταυτότητα των εθνών ζωντανή στο πέρασμα των αιώνων. Είναι η αέναη κλωστή που συνδέει ανθρώπους και τόπους πραγματώνοντας την εθνική ιστορική συνείδηση.

Οφείλουμε να τιμούμε όλες τις προσωπικότητες που με τις πράξεις και το έργο τους συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ενιαίας ελληνικής ιστορικής μνήμης. Ακόμη περισσότερο τους συντοπίτες μας που έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομα τους στην ιστορία της χώρας και που αποτελούν πρότυπο θαυμασμού και μίμησης.

IMG_7597

Η περίπτωση του συμπατριώτη μας Μανόλη Ντισπυράκη είναι χαρακτηριστική του τρόπου και του κόστους με τα οποία γράφεται η ιστορία του τόπου μας, η ιστορία της Κρήτης, η ιστορία της Ελλάδας.

Ο Μανολιός, όπως τον αποκαλούσαν οι συμμαχητές του, δεν ήταν κάποιος υπεράνθρωπος. Ήταν ένας άνθρωπος απλός, ένας νέος που η καθημερινή του ζωή ήταν αφιερωμένη στην κτηνοτροφία και στα βουνά της Κρήτης. Αυτά τα βουνά διαμόρφωσαν μια προσωπικότητα ατίθαση, ανθεκτική στις επίπονες συνθήκες, έναν εφευρετικό χαρακτήρα που ήταν αναγκασμένος να βρίσκει λύσεις με ελάχιστα μέσα. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπολιάστηκαν με τη φιλοπατρία που του καλλιεργήθηκε μέσα στην πολύτεκνη οικογένειά του, καθώς πολλοί συγγενείς του είχαν δώσει τη ζωή τους για την Ελλάδα.

Κάπως έτσι γεννιούνται οι ήρωες στην Κρήτη, με αυτά τα απλά και πολύτιμα συνάμα ψυχικά και πνευματικά υλικά. Κάπως έτσι γεννήθηκε και έζησε στον τόπο μας ο Μανόλης Ντισπυράκης.

Η αντιστασιακή του δράση, οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, οι αποδράσεις είναι πράξεις που δεν πρέπει να λησμονηθούν. Η ελευθερία θέλει θυσίες που πολλές φορές απαιτούν το ύψιστο αγαθό που έχει ο άνθρωπος, δηλαδή την ίδια τη ζωή του. Και ο Μανόλης Ντισπυράκης δεν δίστασε να την προσφέρει.

Για αυτή του την προσφορά όλοι οι Μεσαρίτες, όλοι οι Κρητικοί, όλοι οι Έλληνες του είμαστε ευγνώμονες»

Διαφήμιση
Διαφήμιση