HomeΚΡΗΤΗΣτην Κρήτη ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ με φόντο… τις πιέσεις της Τουρκίας

Στην Κρήτη ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ με φόντο… τις πιέσεις της Τουρκίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα οι πιέσεις από την πλευρά της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ να λήξει την ΝΑΤΟϊκή αποστολή στο Αιγαίο. Το γεγονός έχει κινητοποιήσει την Ελλάδα, η οποία μελετά όλα τα σενάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο που έγινε την περασμένη Τρίτη τέθηκε το θέμα, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα θα επισκεφθεί για πρώτη φορά τη χώρα ο νέος Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR) Κέρτις Σκαπαρότι.

Η Ελλάδα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ανέφεραν πηγές στο Onalert.gr, κάτι που περιλαμβάνει ακόμα και Plan Β για την περίπτωση που το ΝΑΤΟ ενδώσει στις τουρκικές πιέσεις και περιορίσει ή ακόμα και αποσύρει την SNMG2 από το Αιγαίο. Η χώρα μας έχει ταχθεί υπέρ της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας στο Αιγαίο, ως δύναμης που εγγυάται ουσιαστικά τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, και ιδιαίτερα εάν η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ και δεν επιτρέπει την αύξηση των ροών στο Αιγαίο.

Η Τουρκία από την πλευρά της, θέλοντας να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, μέχρι σήμερα με τις ενστάσεις της έχει καταφέρει να περιορίσει τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στην περιοχή της Λέσβου. Ωστόσο είναι άγνωστο πόσο θα συνεχίσει να συμβαίνει αυτό, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφονται προσφυγικές ροές σε όλο το μήκος του Αιγαίου μέχρι το Καστελλόριζο και η Ελλάδα ζητά τη ΝΑΤΟϊκή παρουσία.

Οι πιέσεις που η Τουρκία ασκεί, επικεντρώνονται στην στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ, εκεί όπου η Τουρκία επιχείρησε να μπλοκάρει την απόφαση για ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο Αιγαίο τον περασμένο χειμώνα. Ωστόσο, το θέμα φαίνεται να ξεπερνά την Στρατιωτική Επιτροπή και να είναι αντικείμενο πολιτικής απόφασης, καθώς ήδη λόγω της τουρκικής συμπεριφοράς, το ΝΑΤΟ έλαβε απόφαση για την αποστολή της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγαίο σε πολιτικό επίπεδο. Το σκάκι που έχει αρχίσει να παίζεται είναι για δυνατούς παίκτες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η επίσκεψη του SACEUR δεν μπορεί παρά να συνδεθεί με το μέλλον της ΝΑΤΟϊκής ναυτικής δύναμης SNMG2 στο Αιγαίο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος θα έχει συνάντηση με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ε. Αποστολάκη, ενώ θα επισκεφθεί την ερχόμενη Δευτέρα και Μονάδες στην Κρήτη.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του SACEUR από τότε που παρέλαβε τα καθήκοντά του (5/5/2016). Από ελληνικής πλευράς θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθούν αρκετά θέματα, με πρώτιστο το θέμα της SNMG2.

Διαφήμιση
Διαφήμιση