HomeΚΟΣΜΟΣΡωσία: Η τελευταία δήλωση των ΗΠΑ αποδεικνύει συνεργασία με τους τρομοκράτες

Ρωσία: Η τελευταία δήλωση των ΗΠΑ αποδεικνύει συνεργασία με τους τρομοκράτες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ρωσία έχει σοκαριστεί από τον απειλητικό τόνο της τελευταίας δήλωσης των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Συρία, θεωρώντας ότι ισοδυναμεί με υποστήριξη της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Ριαμπκόφ αναφερόταν σε μια δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, ο οποίος δήλωσε χθες πως η Ρωσία έχει συμφέρον να σταματήσει τη βία στη Συρία επειδή οι εξτρεμιστές μπορεί να εκμεταλλευθούν το κενό εκεί και να εξαπολύσουν επιθέσεις «εναντίον ρωσικών συμφερόντων, ίσως ακόμη και εναντίον ρωσικών πόλεων».

«Δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε τις δηλώσεις αυτές διαφορετικά από μια ντε φάκτο υποστήριξη της παρούσας κυβέρνησης των ΗΠΑ προς την τρομοκρατία», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

«Αυτές οι ελάχιστα συγκαλυμμένες προσκλήσεις να χρησιμοποιηθεί η τρομοκρατία ως όπλο κατά της Ρωσίας δείχνουν τα πολιτικά βάθη στα οποία έχει φθάσει η προσέγγιση της τρέχουσας κυβέρνησης των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και ειδικά στη Συρία», είπε.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν χθες πως αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα έχουν αρχίσει να σκέπτονται πιο σκληρές απαντήσεις στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία επίθεση της συριακής κυβέρνησης στο Χαλέπι, περιλαμβανομένων και στρατιωτικών επιλογών, καθώς οι αυξανόμενες εντάσεις με τη Μόσχα εξανεμίζουν τις ελπίδες για μια πολιτική επίλυση.

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως η Μόσχα δεν βλέπει άλλη εναλλακτική στο αρχικό σχέδιο ΗΠΑ-Ρωσίας να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν μια εκεχειρία στη Συρία και πως η Ουάσινγκτον θα ήταν καλό να επικεντρωθεί στην εφαρμογή της.

Είπε ωστόσο πως το σχέδιο επταήμερης εκεχειρίας που προτάθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και πως η Μόσχα προτείνει, αντ΄ αυτού, μια 48ωρη «ανθρωπιστική παύση» στο Χαλέπι.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, πως η αποτυχία των ΗΠΑ να διαχωρίσουν τις ομάδες της συριακής μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τους τρομοκράτες εμποδίζει το σύνολο του πακέτου των συμφωνιών στις οποίες κατέληξε η Διεθνής Ομάδα Υποστήριξης στη Συρία.

Η συνεργασία με την Τουρκία στη Συρία γίνεται όλο και πιο «εποικοδομητική» τώρα που η Μόσχα και η Άγκυρα βελτιώνουν τις σχέσεις τους, δήλωσε η εκπρόσωπος, Μαρία Ζαχάροβα. «Αν χρειαστεί, κοινές δράσεις είναι πιθανές», είπε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Η Ζαχάροβα δήλωσε, εξάλλου, πως οι ΗΠΑ δεν έχουν απλή πολιτική με συνοχή για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία.

«Κατά πρώτον, είναι βεβαίως η απουσία μιας γενικής συντεταγμένης πολιτικής των ΗΠΑ για το συριακό», δήλωσε σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα Sputnik.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση