HomeΚΟΣΜΟΣ«Σφαλιάρα» της Γερουσίας στον Ομπάμα -Απέρριψε βέτο του για πρώτη φορά

«Σφαλιάρα» της Γερουσίας στον Ομπάμα -Απέρριψε βέτο του για πρώτη φορά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε το βέτο του Μπαράκ Ομπάμα, για το νομοσχέδιο που επιτρέπει σε συγγενείς θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της Σαουδικής Αραβίας.

Ετσι, άνοιξε ο δρόμος για την πρώτη παράκαμψη του προεδρικού βέτο, στην οκτάχρονη θητεία του Ομπάμα. Η τελική ψηφοφορία ήταν 97-1 ενάντια στο βέτο, ένα πλήγμα και για τη Σαουδική Αραβία, πέρα από τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο μοναδικός γερουσιαστής που υποστήριξε τον Ομπάμα ήταν ο Χάρι Ράιντ.

Οι Δημοκρατικοί Τιμ Κέιν, υποψήφιος αντιπρόεδρος της Χίλαρι Κλίντον και ο Μπέρνι Σάντερς δεν ψήφισαν.

Το επόμενο βήμα είναι η ψηφοφορία στη Βουλή την Αντιπροσώπων, αργότερα σήμερα. Αν τα 2/3 επίσης υποστηρίξουν το νομοσχέδιο- όπως αναμένεται- τότε αυτή θα είναι η πρώτη φορά που παρακάμπτεται βέτο του Ομπάμα, από την εκλογή του το 2009.

Τα προηγούμενα 11 βέτο που είχε ασκήσει ο Ομπάμα είχαν γίνει αποδεκτά. Ομως, αυτή τη φορά, σχεδόν όλοι οι ισχυρότεροι υποστηρικτές του στο Κογκρέσο στάθηκαν απέναντί του, σχολιάζει το Reuters.

«Η παράκαμψη του προεδρικού βέτο δεν είναι κάτι που παίρνουμε ελαφριά, αλλά ήταν σημαντικό σε αυτή την περίπτωση προκειμένου να επιτραπεί στις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ακόμη κι αν αυτό προκαλέσει κάποια διπλωματική αμηχανία», σχολίασε ο γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ.

Ο Ομπάμα είχε υποστηρίξει ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα αφήσει εκτεθειμένες σε μηνύσεις αμερικανικές εταιρείες, στρατεύματα και αξιωματούχους, όπως και θα αποξενώσει σημαντικούς συμμάχους, σε μία εποχή παγκόσμιας αναταραχής.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση