HomeΚΡΗΤΗΑδιαφορούν οι αρμόδιοι για την προστασία του υγρότοπου του Αποσελέμη

Αδιαφορούν οι αρμόδιοι για την προστασία του υγρότοπου του Αποσελέμη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης αναφορικά με το μείζων ζήτημα της προστασίας του υγροτόπου στις εκβολές του ποταμού Αποσελέμη στην Κρήτη. Αναφερόμενος στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο έχει εκδοθεί από τον Ιούνιο αλλά έως σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος, ο βουλευτής Ηρακλείου τονίζει την ανάγκη άμεσης παρέμβασης και συντονισμού των εμπλεκόμενων Υπουργείων, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική φύλαξή του ως προστατευόμενη περιοχή. Ειδικότερα, ο κ.Δανέλλης αναφέρεται στην καθυστέρηση έγκρισης ενιαίας ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, στην αδυναμία ελέγχου των αυθαιρεσιών και στην ανάγκη ολοκλήρωσης της ανασκαφής της αρχαιολογικής θέσης μινωικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω υποβάθμιση του υγροτόπου και να προχωρήσει άμεσα η αποκατάστασή του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Αδιαφορία, αυθαιρεσία, καθυστερήσεις, έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών και παράλειψη έκδοσης  διοικητικών πράξεων, συνθέτουν  τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση του υγροτόπου στις εκβολές του Αποσελέμη ποταμού στην Κρήτη. Σύμφωνα με από Ιουνίου πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο βασίστηκε σε αλλεπάλληλες καταγγελίες πολιτών της περιοχής, η κατάσταση έχει  πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι χαρακτηρισμένο Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και ότι στην ευρύτερη περιοχή του δέλτα έχουν εντοπισθεί αρχαιολογικές θέσεις μινωικών εγκαταστάσεων, οι οποίες έχουν μερικώς ανασκαφεί.

Συγκεκριμένα, οι αυθαίρετες κατασκευές, οι επιχωματώσεις,  η εκτεταμένη απόθεση σωλήνων που θα  χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή του φράγματος, η χρήση του υδροβιότοπου ως πίστα «καρτ», η παράνομη διάνοιξη δρόμων, η κατασκευή χώρου αθλοπαιδιών και η δόμηση πλησίον αρχαιολογικών χώρων, αποτελούν τη σημερινή εικόνα της αδιαφορίας, της καθυστέρησης και της ολιγωρίας της Κυβέρνησης.

Το πόρισμα  του Συνηγόρου του Πολίτη διαπιστώνει μεταξύ άλλων:

– Μεγάλη καθυστέρηση έγκρισης ή ενημέρωσης σχετικά με την πορεία της ενιαίας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.

– Αδυναμία οριοθέτησης αιγιαλού -παραλίας, καθώς και των ελωδών εκτάσεων των εκβολών.

– Παράλειψη οριοθέτησης των εκβολών του ποταμού και ανεπαρκής αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

– Ελλιπής έλεγχος της νομιμότητας εγκατάστασης και λειτουργίας του γηπέδου ποδοσφαίρου και των συνοδών εγκαταστάσεων.

– Ανάγκη ολοκλήρωσης της ανασκαφής για την ανάδειξη της σωζόμενης μινωικής εγκατάστασης.

Δεδομένου ότι το εν λόγω πόρισμα έχει εκδοθεί από τον Ιούνιο και έως σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος για την αποκατάσταση του υγροτόπου της εκβολής του Αποσελέμη.

Δεδομένου ότι η ευρύτητα του αντικειμένου και οι εμπλεκόμενες αρμοδιότητες των υπηρεσιών των οποίων προΐστανται τα Υπουργεία σας δυσχεραίνουν την ευελιξία των διαδικασιών με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις να οδηγούν σε  αλλεπάλληλες παράνομες και αυθαίρετες επεμβάσεις που με τη σειρά τους προκαλούν τη ραγδαία υποβάθμιση του υγροτόπου.

Δεδομένου ότι ο υγρότοπος των εκβολών του Αποσελέμη είναι ένας από τους λίγους και εξαιρετικά σημαντικούς της Κρήτης και οφείλεται κάθε δυνατή ενέργεια για την αποτελεσματική φύλαξή του ως προστατευόμενη περιοχή.

Ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Τι ενέργειες προτίθεστε να κάνετε ώστε να μην επιτραπούν περαιτέρω περιβαλλοντικές διαταράξεις από ανθρωπογενείς παράγοντες κυρίως λόγω της καταπάτησής του, καθότι ο υγρότοπος αποτελεί ζωτικό φυσικό πόρο για την Κρήτη, όχι μόνο από οικολογική άποψη, αλλά και από οικονομική, τουριστική και πολιτιστική;
  2. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ουσιαστικής και άμεσης ανταπόκρισης ώστε να διευκολυνθούν και να συντονιστούν επιτέλους οι διαδικασίες με σκοπό την άμεση αποκατάσταση του υγροτόπου;
  3. Τι μέριμνα υπάρχει ώστε να αποστέλλονται οι αναγκαίες πιστώσεις τόσο για την ολοκλήρωση της ανασκαφής όσο και την γενικότερη αποκατάσταση του υγροτόπου;»
Διαφήμιση
Διαφήμιση