HomeΥΓΕΙΑΓεννήθηκε το πρώτο μωρό από… τρεις βιολογικούς γονείς

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από… τρεις βιολογικούς γονείς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για πρώτη φορά στον κόσμο γεννήθηκε μωρό από τρεις γονείς στο Μεξικό, από μια τεχνική που έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα.

Η αμφιλεγόμενη τεχνική, που είναι νόμιμη μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέπει σε γονείς με σπάνιες γενετικές ασθένειες να έχουν υγιή μωρά, με τη μέθοδο να ενσωματώνει το γενετικό υλικό τριών ανθρώπων.

Διεθνείς επιστήμονες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη μέθοδο, αλλά και τις ελλείψεις ρυθμίσεων στο Μεξικό. Ωστόσο, χαιρέτησαν το γεγονός ως «μεγάλη είδηση», η οποία θα μπορούσε να επιταχύνει τις εξελίξεις στον τομέα.

Η Ιμπτισάμ Σαμπάν και Μαχμούντ Χασάν από την Ιορδανία, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν οικογένεια εδώ και 20 χρόνια.

Η Ιμπτισάμ φέρει γονίδια του συνδρόμου Leigh, μια θανατηφόρα διαταραχή που επηρεάζει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Τα γονίδια της ασθένειάς της βρίσκονται στα μιτοχόνδρια. Περίπου το 1/4 των μιτοχονδρίων μεταλλάσσονται και προκαλούν ασθένειες, με αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο πρώτων της παιδιών.

Σήμερα, το περιοδικό New Scientist αποκάλυψε τη γέννηση του γιου τους Αμπραχίμ.

Οπως αναφέρει η Telegraph, η σημαντική ανακάλυψη ήρθε από αυτό που ονομάζεται άξονας πυρηνικής μεταφοράς.

Οι επιστήμονες αφαίρεσαν τον πυρήνα από το ένα ωάριο της Ιμπτισάμ και το εισήγαγε στο ωάριο δότριας, που του είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας. Το ωάριο, που δημιουργήθηκε -με το DNA Της Ιμπτισάμ και το μιτοχονδριακό DNA της δότριας- γονιμοποιήθηκε από το σπέρμα του Χασάν.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Τζον Ζανγκ χρησιμοποίησε αυτή την τεχνική και δημιούργησε πέντε έμβρυα, από τα οποία ένα μόνο αναπτύχθηκε κανονικά. Το έμβρυο εμφυτεύτηκε στη γυναίκα και ο Αμπραχίμ γεννήθηκε εννέα μήνες μετά.

Η μέθοδος είναι παράνομη στις ΗΠΑ, γι΄ αυτό οι επιστήμονες επέλεξαν το Μεξικό, που όπως λένε «δεν υπάρχουν κανόνες».

Ο Ζανγκ υπερασπίστηκε την απόφασή του λέγοντας πως «Η σωτηρία ζωών είναι το ηθικό που πρέπει να κάνουμε».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση