HomeΥΓΕΙΑΣε δημόσια διαβούλευση η «λίστα χειρουργείου» για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Σε δημόσια διαβούλευση η «λίστα χειρουργείου» για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ανοίγει» η περίφημη λίστα χειρουργείου στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου ή άλλο ειδικά ορισθέν μέλος του ΔΣ να έχει την ευθύνη για την τήρησή της αλλά και για την ανάρτησή της στον ιστότοπο του νοσοκομείου και της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας σε εβδομαδιαία βάση.

Το υπουργείο Υγείας ανήρτησε το μεσημέρι της Δευτέρας για δημόσια διαβούλευση επτά ημερών, σχέδιο Υπουργικής Απόφασης με τίτλο: «Τρόπος κατάρτισης, οργάνωσης και λειτουργίας της Λίστας Χειρουργείου»

Σκοπός (ιδιαίτερα φιλόδοξος) αυτής της ρύθμισης, που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, η ισότητα των πολιτών και η μείωση των χρόνων αναμονής στις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Η λίστα χειρουργείου θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με τον νόμο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», γνωστό και ως «παράλληλο πρόγραμμα». Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης του έργου που θέλει να παρουσιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο κ. Πολάκης ζητεί από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της υπουργικής απόφασης μέσα σε ένα μήνα από την έκδοση της.

Ποιος και πώς θα καταρτίζει τη λίστα

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΥΑ, σε  κάθε Νοσοκομείο ορίζεται ως υπεύθυνος για την  έγκριση της λίστας χειρουργείου και την τήρηση της διαδικασίας διαμόρφωσης της, ο Αναπληρωτής Διοικητής, ή όπου δεν υπάρχει, άλλο μέλος του ΔΣ που ορίζεται από αυτό.

Για τη σύνταξη της λίστας χειρουργείου ορίζεται από το ΔΣ ως υπεύθυνος/η,  υπάλληλος του νοσοκομείου. Ο εν λόγω υπάλληλος μπορεί να προέρχεται από  το δυναμικό είτε του Τμήματος/Γραφείου Κίνησης ασθενών είτε του Γραφείου Προστασίας των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών Υγείας (πρώην Γραφείο Υποστήριξης του Πολίτη).

Κάθε χειρουργός, μετά την κλινική εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς είτε στο πλαίσιο του τακτικού ιατρείου είτε του απογευματινού ιατρείου, με βάση την αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου, θα συντάσσει γραπτό σημείωμα, στο οποίο πρέπει να προσδιορίζει το βαθμό προτεραιότητας της περίπτωσης και  τη  δυνατότητα χρόνου αναμονής,  εντός του οποίου πρέπει να διενεργηθεί η επέμβαση. Επίσης, θα εκτιμά τη χρονική διάρκεια της επέμβασης.

Σε περίπτωση που το περιστατικό, κατά το χρονικό διάστημα αναμονής  της χειρουργικής επέμβασης, παρουσιάσει επιπλοκές και κριθεί σοβαρότερο από άλλο περιστατικό της ίδιας κατηγορίας ώστε ενδεχομένως  να απαιτηθεί μετακίνηση στη λίστα, ο/η υπεύθυνος/η ιατρός  αναφέρεται σχετικά με γραπτό ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο συντάσσεται υποχρεωτικά την ίδια μέρα που πραγματοποιείται η κλινική εκτίμηση.

Οι πέντε κατηγορίες χειρουργικών περιστατικών

Οι χειρουργοί θα κατηγοριοποιούν τα περιστατικά με βάση την εκτιμώμενη δυνατότητα  χρόνου αναμονής.

Στην 1η κατηγορία θα εντάσσονται τα περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση της επέμβασης θα επηρεάσει το αποτέλεσμα. Ο μέγιστος χρόνος αναμονής για την επέμβαση θα είναι 1-2 εβδομάδες.

Στη 2η κατηγορία εντάσσονται τα περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση της επέμβασης θα επηρεάζει το αποτέλεσμά της. Ο μέγιστος χρόνος αναμονής θα είναι  3-4 εβδομάδες.

Στην 3η κατηγορία θα εντάσσονται τα περιστατικά με έντονα συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη. Ο χρόνος της επέμβασης εκτιμάται σε 8-12 εβδομάδες.

Στην 4η κατηγορία θα είναι τα περιστατικά με ήπια/μέτρια συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη. Η επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε 24 εβδομάδες, δηλαδή μέσα σε έξι μήνες.

Τέλος, στην 5η κατηγορία θα εντάσσονται τα περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη. Αυτά θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Η ανάρτηση της λίστας

Την αποκλειστική ευθύνη της τήρησης της Λίστας φέρει η Επιτροπή Χειρουργείου.

Η Λίστα Χειρουργείου, καταρτίζεται χωριστά για κάθε τμήμα του νοσοκομείου εγκρίνεται από τον αναπληρωτή Διοικητή ή το ορισθέν γι’ αυτό μέλος του Δ.Σ.  και αναρτάται στον ιστότοπο του νοσοκομείου και της ΔΥΠΕ την τελευταία εργάσιμη μέρα κάθε εβδομάδας.

Στην λίστα θα καταχωρούνται:

(α) τα 5 τελευταία ψηφία του ΑΜΚΑ του ασθενούς,

(β) ο αριθμός μητρώου του ασθενούς (εφόσον υπάρχει),

(γ) το είδος του χειρουργείου,

(δ) η κατηγορία στην οποία εντάσσεται το περιστατικό,

(ε) η ημερομηνία κλινικής εκτίμησης της κατάστασης του ασθενούς,

(στ) η ημερομηνία της χειρουργικής επέμβασης, και

(ζ) η εκτιμώμενη  διάρκεια της επέμβασης.

Η ενημέρωση των ασθενών                                                                 

Ο χειρουργός θα παραδίδει το γραπτό ενημερωτικό σημείωμα παραδίδεται στον αρμόδιο υπάλληλο που έχει ορισθεί υπεύθυνος/η για την κατάρτιση της λίστας χειρουργείου κι ο τελευταίος θα ενημερώνει τον ασθενή για τις διαθέσιμες ημερομηνίες που υπάρχουν μέσα στο χρονικό διάστημα που πρέπει να διενεργηθεί η χειρουργική επέμβαση  καθώς και τις ημερομηνίες που χειρουργεί ο/η εκάστοτε υπεύθυνος/η ιατρός, εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος.

Ο αρμόδιος υπάλληλος κάθε τμήματος, παραδίδει την τελευταία μέρα κάθε μήνα τη λίστα με τις ημερομηνίες των χειρουργείων και τα ονόματα των υπευθύνων ιατρών  στην επιτροπή χειρουργείου και με βάση αυτήν, η επιτροπή συντάσσει τη λίστα της κάθε εβδομάδας (την τελευταία μέρα της εβδομάδας για την επόμενη) για κάθε τμήμα του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου.

Επίσης, ο ορισθείς από το ΔΣ υπεύθυνος/η για τη σύνταξη της λίστας χειρουργείου υπάλληλος,  μεριμνά ώστε να τηρείται η σειρά προτεραιότητας, εκτός και αν κριθεί διαφορετικά βάσει της σοβαρότητας για ίδια περιστατικά (γραπτό ενημερωτικό σημείωμα από τον υπεύθυνο ιατρό) ή της αδυναμίας του ασθενούς την ημερομηνία που του ανακοινώνεται από τον υπάλληλο.

Οι ασθενείς που θεωρούν ότι παραβιάζεται η σειρά προτεραιότητας μπορούν να υποβάλλουν καταγγελία στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων του σχετικού νοσοκομείου.

Τι θα ισχύει με τα επείγοντα περιστατικά

Τα επείγοντα περιστατικά δεν εντάσσονται στη διαδικασία της λίστας.

Προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποιο περιστατικό ως επείγον,  θα πρέπει να έχει εκτιμηθεί στο ΤΕΠ από γιατρό που εφημερεύει. Η χρονική στιγμή της επέμβασης αποφασίζεται από την επιτροπή χειρουργείου.

Η επιτροπή χειρουργείου ενημερώνει κάθε μέρα με έγγραφό της το υπεύθυνο μέλος του ΔΣ για τα επείγοντα χειρουργεία που διενεργήθηκαν την προηγούμενη ημέρα (αριθμός, είδος, ονόματα χειρουργού, αναισθησιολόγου και γιατρού που εξέτασε τον ασθενή στα ΤΕΠ).

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η μη τήρηση του κανονισμού χειρουργείου και της διαδικασίας διαμόρφωσης της λίστας, αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση