HomeΚΟΣΜΟΣΙσπανία: Oι περιφερειακές εκλογές απέτυχαν να άρουν το πολιτικό αδιέξοδο

Ισπανία: Oι περιφερειακές εκλογές απέτυχαν να άρουν το πολιτικό αδιέξοδο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Oι περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Ισπανία είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), ενώ κατάφεραν ένα πλήγμα στους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλιστές, καταδεικνύουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Ωστόσο φαίνεται πως απέτυχαν να ανοίξουν τον δρόμο προκειμένου να αποφευχθεί μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση, σε διάστημα μηνών, σε εθνικό επίπεδο τον Δεκέμβριο και επομένως να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο.

Οι κάλπες στις αυτόνομες κοινότητες της Γαλικίας και της Χώρας των Βάσκων, στη βόρεια Ισπανία, θεωρήθηκε ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα στην χώρα, ωστόσο τα αποτελέσματα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης δείχνουν ότι δεν υπήρξε σημαντική μετατόπιση στην ισορροπία δυνάμεων σε εθνικό επίπεδο.

Το κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι κατήγαγε μια άνετη νίκη εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στην γενέτειρά του τη Γαλικία, ένα προπύργιο του συντηρητικού του κόμματος, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.

Το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στην Χώρα των Βάσκων, όπως αναμενόταν, αν και δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Θα αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο, το πιθανότερο τους Σοσιαλιστές.

Οι Podemos επικράτησαν των Σοσιαλιστών

Και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οι Σοσιαλιστές έχασαν έδρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές πριν από 4 χρόνια κι επιπλέον έχασαν ψηφοφόρους που επέλεξαν το κόμμα των Podemos.

Οι κακές επιδόσεις του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), που μετρά ήδη 137 χρόνια ύπαρξης, δεν θα διευκολύνουν την προσπάθεια του ηγέτη του Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Podemos και τους Ciudadanos σε εθνικό επίπεδο, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει σε κάθε περίπτωση μετά τις γενικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Οι Σοσιαλιστές θα συνεδριάσουν την 1η Οκτωβρίου για να επανεξετάσουν την θέση του κόμματός τους στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης που εκτυλίσσονται στη Μαδρίτη. Το κόμμα αρνείται ακλόνητα να απόσχει από μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που θα επέτρεπε στον Μαριάνο Ραχόι να αναλάβει μια δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό το PP.

Ο Σάντσεθ πηγαίνει αποδυναμωμένος προς το φόρουμ της ηγεσίας των Σοσιαλιστών μετά τα αποτελέσματα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης και οι χαμηλές επιδόσεις του κόμματος ενδέχεται να αποτελέσουν αφορμή για το ξέσπασμα ενός νέου εμφυλίου για την ηγεσία.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά τη συνάντηση για το αν οι Σοσιαλιστές θα αλλάξουν την θέση τους ενόψει της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου για το σχηματισμό κυβέρνησης πριν από την προκήρυξη μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση