HomeΥΓΕΙΑΟ τρόπος που περπατάμε δείχνει πόσο επιθετικοί είμαστε

Ο τρόπος που περπατάμε δείχνει πόσο επιθετικοί είμαστε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λένε πως η γλώσσα του σώματος αποκαλύπτει πολλά για ό,τι σκεφτόμαστε. Τώρα, μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο τρόπος που περπατάμε αποκαλύπτει πολλά για την προσωπικότητά μας.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ αξιολόγησαν την επιθετικότητα 29 εθελοντών με βάση τις απαντήσεις τους σε ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, ενώ εξέτασαν και την προσωπικότητά τους με βάση τα πέντε κύρια χαρακτηριστικά της (είναι γνωστά ως Big Five ή Μοντέλο των Πέντε Παραγόντων).

Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι η δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες (openness), η εξωστρέφεια (extroversion), η συνειδητότητα (conscientiousness), η προσήνεια (agreeableness) και ο νευρωτισμός (neuroticism) ο οποίος αποτελεί δείκτη της συναισθηματικής σταθερότητας.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία σύλληψης των κινήσεων (motioncapture), η οποία είναι μέθοδος τρισδιάστατης ψηφιακής καταγραφής της κίνησης, οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια τον τρόπο βάδισης των εθελοντών τους με φυσιολογική ταχύτητα.

Όπως διαπίστωσαν, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σχετίζονται με τις κοινωνικές δεξιότητες, όπως η προσήνεια και η εξωστρέφεια, ήταν πιο έντονα στους εθελοντές που κινούσαν έντονα τους γοφούς τους όταν περπατούσαν.

Αντίστοιχα, η συνειδητότητα και η δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες ήταν πιθανότερες σε όσους κινούσαν λιγότερο απ’ όλους το σώμα τους, ενώ όσοι κινούσαν έντονα τους γοφούς αλλά και τα χέρια τους είχαν περισσότερες ενδείξεις επιθετικότητας.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λίαμ Σάτσελ, από το Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου, αν και είναι φυσιολογική κάποια κίνηση όλου του σώματος όταν περπατάμε διότι πρέπει να διατηρούμε την ισορροπία μας, στους επιθετικούς ανθρώπους όλες οι κινήσεις είναι υπερβολικές.

Αντιθέτως, οι πολύ περιορισμένες κινήσεις θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη για το πόσο δημιουργικός και οργανωτικός είναι κανείς, πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Nonverbal Behavior».

Tanea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση