HomeΥΓΕΙΑΑλτσχάιμερ: Η δυτικού τύπου διατροφή είναι η χειρότερη για τον εγκέφαλο

Αλτσχάιμερ: Η δυτικού τύπου διατροφή είναι η χειρότερη για τον εγκέφαλο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η δυτικού τύπου διατροφή που είναι πλούσια σε κρέατα και πρόχειρα φαγητά, είναι η χειρότερη για τον εγκέφαλο και αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Την ανάλυση πραγματοποίησε ο δρ Γουΐλιαμ Γκραντ, διευθυντής του οργανισμού ιατρικών ερευνών SUNARCστο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος εξέτασε διεθνή στοιχεία για την επίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ και τη συσχέτισή της με διάφορα διαιτολόγια ανά τον κόσμο.

Όπως διαπίστωσε, τα διαιτολόγια με χαμηλή κατανάλωση κρεατικών και ζωικής προελεύσεως τροφίμων σχετίζονται με μείωση κατά 50% του κινδύνου εκδηλώσεως νόσου Αλτσχάιμερ.

Τέτοια διαιτολόγια είναι η μεσογειακή διατροφή, αλλά και τα παραδοσιακά διαιτολόγια σε χώρες όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νιγηρία.

Ο δρ Γκραντ, ο οποίος δημοσιεύει τα ευρήματά του στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Διατροφής» (JACN), εξέτασε επίσης πως επηρεάζουν τα κρούσματα της νόσου οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες με το πέρασμα του χρόνου.

Όπως διαπίστωσε, κάθε μεταστροφή μακριά από την παραδοσιακή διατροφή και προς μία πιο «πλούσια» σε ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, συμπίπτει με αύξηση στα κρούσματα της νόσου Αλτσχάιμερ 10-15 χρόνια αργότερα.

«Ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η δυτικού τύπου διατροφή σχετίζεται ισχυρά με τον κίνδυνο αναπτύξεως νόσου Αλτσχάιμερ, με το κρέας και ακολούθως τα αυγά και τα πλήρη γαλακτοκομικά να συντελούν περισσότερο σε αυτό», δήλωσε ο δρ Γκραντ.

«Αντιθέτως, η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών, οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες αναπτύξεως της νόσου».

Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D επίσης μειώνουν τον κίνδυνο, συνέχισε, επισημαίνοντας όμως ότι «αυτοί οι προστατευτικοί παράγοντες δεν μπορούν να εξουδετερώσουν πλήρως τους κινδύνους από την υπερκατανάλωση ζωικής προελεύσεως τροφίμων».

Tanea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση