HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕξελίξεις στην ενέργεια με γεωπολιτικό ενδιαφέρον

Εξελίξεις στην ενέργεια με γεωπολιτικό ενδιαφέρον

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συζητήσεις για συνένωση των αγωγών Turkish Stream και ΤΑΡ έχουν ξεκινήσει στο παρασκήνιο, αλλά είναι αμφίβολο αν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ θα συγκατανεύσουν. Τουλάχιστον, αυτό αναφέρουν πληροφορίες, ενώ μια άλλη μείζονα εξέλιξη στο ενεργειακό τοπίο δρομολογήθηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σόφια, στις 2 Αυγούστου. Εκεί, όπως μαθαίνουμε, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπορίσοφ εξέπληξε τον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του να επανενεργοποιήσουν τον Μπουργκάς –Αλεξανδρούπολη. Επίσης, πρότεινε στον Ελληνα ομόλογό του να ζητήσει από τη Μόσχα ο νότιος διάδρομος να περνά από τη Βουλγαρία και όχι από την Τουρκία, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι θα μελετήσει την πρόταση δεδομένης της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ Μόσχας – Σόφιας, εξαιτίας της επαμφοτερίζουσας στάσης του Μπορίσοφ στις κατά καιρούς προτάσεις της Ρωσίας. Το τρίτο μέτωπο που υπέπεσε στην αντίληψη της στήλης, προέκυψε με αφορμή ένα πρόσφατο δημοσίευμα σε εφημερίδα της Αιγύπτου ότι το Κάιρο είναι έτοιμο να συμφωνήσει με την Ελλάδα για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ. Ουσιαστικά, όμως, κανείς στην Αθήνα δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Παρά τις διακηρύξεις της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και τις παρασκηνιακές πιέσεις της Αθήνας, δεν έχει γίνει η παραμικρή σοβαρή κίνηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων, καθώς το Κάιρο δεν θέλει να προκαλέσει περαιτέρω ένταση με την Αγκυρα που αμφισβητεί ότι Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν κοινά όρια.

Τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, οι εξελίξεις στην Attica Bank αλλά και η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης του Ελληνα καταναλωτή ήταν οι βασικές ερωτήσεις που έθεσαν τα 90 funds που παρακολούθησαν το φετινό συνέδριο των εισηγμένων στο Λονδίνο. Ειδικά για τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, πολλοί ξένοι αναλυτές ρωτούσαν τους Ελληνες επιχειρηματίες πόσο θα επηρεάσει τον τζίρο τους η μείωση των μισθών των εργαζομένων. Πάντως, η αίσθηση που δόθηκε από τους ξένους επενδυτές είναι ότι τηρούν θέση αναμονής για την Ελλάδα μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Το Grexit απουσίαζε…

Απόλυτα ενημερωμένοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν οι 130 αναλυτές που παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις των 26 εισηγμένων που βρέθηκαν την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη στο Λονδίνο. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχαν με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, έδειξαν να αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στο θέμα της αξιολόγησης και ζήτησαν να μάθουν εάν η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις. Πάντως, όπως πληροφορήθηκε η «Κ», δεν ειπώθηκε η λέξη Grexit για την Ελλάδα από τους ξένους όπως είχε συμβεί τον περασμένο Ιούνιο στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, επισήμαναν στις επιχειρήσεις ότι θα πρέπει να αυξήσουν τον δείκτη εξωστρέφειάς τους όσο μπορούν περισσότερο.

Επαφές Φέσσα με Μοσκοβισί

Με στόχο να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θ. Φέσσας αναμένεται να πυκνώσει τις επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και διεθνείς οικονομικούς παράγοντες, που έχουν άμεση εμπλοκή στα ελληνικά πράγματα. Πληροφορούμαστε ότι ο κ. Φέσσας θα έχει σημαντικές συναντήσεις με Ευρωπαίους Επιτρόπους την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Ξεχωρίζει αυτή με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, όπου ο επικεφαλής των Ελλήνων εργοδοτών θα θέσει κρίσιμα θέματα που απασχολούν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Μεταξύ των άλλων φαίνεται ότι θα συζητηθούν η υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η ασκούμενη φορολογική πολιτική, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση των επενδύσεων, όπως είναι π.χ. η πρόταση του ΣΕΒ για τις υπεραποσβέσεις των επενδυτικών δαπανών.

Ο Φ. Καραβίας και η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας

Τη συμβολή της τουριστικής βιομηχανίας αλλά και τη βαρύτητα που δίνει η Εurobank στον στρατηγικό αυτό τομέα υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φωκίων Καραβίας. Μιλώντας στη Σαντορίνη, σε εκδήλωση της τράπεζας, ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στο θετικό παράδειγμα της Σαντορίνης, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί υπόδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί και ο τουρισμός αλλά και οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας. «Καταφέρατε να επεκτείνετε την τουριστική περίοδο και να αντιμετωπίζετε συγκυριακά προβλήματα, με ένα ευρύ και ισορροπημένο φάσμα επισκεπτών από όλο τον κόσμο, από την Κίνα και την Ασία έως την Ευρώπη και την Αμερική. Πολύ περισσότερο καταφέρατε να δημιουργήσετε ένα μοναδικό brand name, έναν αυτοτελή τουριστικό προορισμό», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. Σημείωσε ακόμα ότι η τράπεζα διαθέτει το μεγαλύτερο τουριστικό χαρτοφυλάκιο δανείων που προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ.

Καλύτερα 3μηνη θητεία στην Κύπρο παρά 9μηνη στην Ελλάδα…

Η απαλλαγή από θητεία στην Εθνική Φρουρά που πρόσφερε σε πλοιοκτήτες κυπριακής καταγωγής και στα παιδιά τους το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, εφόσον ανέπτυσσαν οικονομικές δραστηριότητες στη Δημοκρατία, φαίνεται πως δεν άφησε ικανοποιημένους τους ενδιαφερόμενους εφοπλιστές. Γι’ αυτό και το υπουργικό συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρία του αποφάσισε να αλλάξει τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, ώστε τόσο οι πλοιοκτήτες όσο και τα παιδιά τους να κάνουν τρίμηνη θητεία στην Εθνική Φρουρά. Οσο κι αν ακούγεται παράδοξο, την τροποποίηση φαίνεται πως ζήτησαν οι ίδιοι οι πλοιοκτήτες, αφού με την αρχική ρύθμιση και την πλήρη απαλλαγή από θητεία στην Εθνική Φρουρά, θα σήμαινε πως ενδεχομένως θα έπρεπε να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία σε κάποια άλλη χώρα, κατά πάσα πιθανότητα οι πλείστοι στην Ελλάδα, όπου η στρατιωτική θητεία έχει διάρκεια εννέα μηνών. Γι’ αυτό και ζήτησαν όπως τροποποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση για να υπηρετήσουν το μίνιμουμ των τριών μηνών.

Kathimeini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση