HomeΚΡΗΤΗΧωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις για τις αποζημιώσεις επιστρέφουν οι αγρότες της Κρήτης από την Αθήνα

Χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις για τις αποζημιώσεις επιστρέφουν οι αγρότες της Κρήτης από την Αθήνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δίχως ουσιαστικές δεσμεύεις στις … αποσκευές τους επιστρέφουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης που μετέβησαν στην πρωτεύουσα προκειμένου να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες.

Μολονότι, οι ιθύνοντες του ΕΛΓΑ δεν άφησαν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, ωστόσο θεωρείται ότι η πλευρά των αγροτών εξέθεσε με σαφήνεια την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη διάρκεια των επαφών που υπήρξαν.

Μαζί με τους αγρότες στην αποστολή συμμετείχαν επίσης δήμαρχοι αγροτικών δήμων και εκπρόσωποι φορέων, ενώ παρόντες ήταν και κρητικοί βουλευτές.

Η αποτίμηση των σημερινών επαφών, παρ’ όλα αυτά, κλείνει με θετικό πρόσημο, καθώς η διοίκηση του ΕΛΓΑ άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον όλα όσα ισχυρίστηκαν οι αγρότες της Κρήτης που διεκδικούν αποζημιώσεις για τον καύσωνα και την ανεμοθύελλα που έπληξε τις αμπελοκαλλιέργειες προ τετραμήνου περίπου.

Πάντως, η διοίκηση του ΕΛΓΑ για την ώρα δεν φαίνεται να απομακρύνεται από την πεποίθηση ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες της Κρήτης οφείλονται σε αφορία και άρα θα πρέπει να αποζημιωθούν με ΠΣΕΑ, ενώ στον αντίποδα οι αγρότες της Κρήτης επιμένουν ότι οι ζημιές οφείλονται στις καιρικές συνθήκες και τις συνέπειες τους.

Σ. Βαρδάκης: «Οι εκπρόσωποι των αμπελουργών τεκμηρίωσαν πλήρως την κατάσταση

Σε σχετική ανακοίνωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη επισημαίνεται χαρακτηριστικά για τη συνάντηση:

«Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή με τους κ.κ Κουρεμπέ Θεοφάνη και Ζαννιά Αθανάσιο, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ αντίστοιχα και τους εκπροσώπους των αμπελουργών Κρήτης συμμετείχε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου Βαρδάκης Σωκράτης.

Οι εκπρόσωποι των αμπελουργών τόνισαν ότι είχαν μια δύσκολη καλλιεργητική περίοδο αφού η ξηρασία, η ανεμοθύελλα και ο καύσωνας επηρέασαν την ποιότητα των αμπελιών δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην παραγωγή. Επιπλέον, οι απεργίες των γεωπόνων του ΕΛΓΑ καθυστέρησαν τις εκτιμήσεις των ζημιών με αποτέλεσμα την μη έγκαιρη ενίσχυση των αμπελουργών.

Ο κ. Βαρδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι εκπρόσωποι των αμπελουργών τεκμηρίωσαν πλήρως την μειωμένη παραγωγή η οποία προήλθε από τον καύσωνα, την λειψυδρία και γενικά τις άσχημες κλιματολογικές συνθήκες και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αμφισβητηθεί». Ο κος Βαρδάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί τρόπος να βοηθηθούν οι αμπελοκαλλιεργητές από τον ΕΛΓΑ, ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και του χρόνου. Απηύθυνε έκκληση, τόσο τον πρόεδρο όσο και τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για άμεση αποζημίωση των αμπελουργών που πραγματικά πλήγηκαν φέτος από τις άσχημες καιρικές συνθήκες».

Β. Κεγκέρογλου: «Οι αγρότες ζητούν άμεσα λύσεις»

agrotes synantisi

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟκ Βασίλη Κεγκέρογλου για την ίδια συνάντηση τονίζεται:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση στα Γραφεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Βουλή του Βουλευτή και γραμματέα της Κ.Ο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου με εκπροσώπους των αγροτών από το Ηράκλειο της Κρήτης και συγκεκριμένα με τους κ.κ: Χιλετζάκη Μύρων ,Πρίαμο Ιερωνυμάκη, Φαλιουδάκη Γιάννη, Περβολαράκη Λάμπρο, Βαλτζάκη Γιώργο και Μεταξάκη Γιώργο και τον Δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, κ. Κοκοσάλη Μανώλη.

Στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Βασίλης Έξαρχος.

Κατά την συνάντηση  συζητήθηκαν τα θέματα που έχουν προκύψει από την άρνηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εντάξει στον κανονισμό του ΕΛΓΑ τις αποζημιώσεις για την αμπελοκαλλιέργεια και την ελαιοπαραγωγή της Κρήτης και η απαξίωση του οργανισμού που αποβαίνει εις βάρος της αγροτικής παραγωγής.

Η παραπομπή από τον Υπουργό στα ΠΣΕΑ των ζημιών της ελαιοκαλλιέργειας και η επίκλησή της αφορίας για τα αμπέλια βρίσκει αντίθετους τους αγρότες που ζητούν άμεσα λύσεις.

Επιπλέον ο κ.Κεγκέρογλου μαζί με τον κ.Έξαρχο συναντήθηκαν και με κλιμάκιο των εργαζομένων του ΕΛΓΑ αποτελούμενο από τους κ.κ  Κώστα Ψυχίδη, Δημήτρη Μπόλο, Δημήτρη Πανταζή, Αντώνη Καρανίκα και Ντούπη Βασιλική, οι οποίοι ευχαρίστησαν την Δημοκρατική Συμπαράταξη  για τις καίριες πρωτοβουλίες  που έχει πάρει, καθώς και για την κατάθεση της τροπολογίας  που λύνει το πρόβλημα των μετακινήσεων και παράλληλα για την αναφορά του κ.Κεγκέρογλου στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναγκαία υπογραφή της συλλογικής σύμβασης ,που έχει συμφωνηθεί με την διοίκηση του ΕΛΓΑ από τον Απρίλη και ο υπουργός κ.Αποστόλου «λησμονεί» να υπογράψει.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Κεγκέρογλου, σήμερα Πέμπτη και με επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή αλλά και με ομιλία του, επί του ν/σ για τους δασικούς συνεταιρισμούς, ζήτησε την τροποποίηση του κανονισμού αλλά και την αποδοχή των προτάσεων των αγροτών και εργαζομένων, ώστε να σταματήσει ο κατήφορος του οργανισμού που αποβαίνει εις βάρος των αγροτών , αφού ήδη έχουν συσσωρευτεί 70.000 ανεκτίμητες δηλώσεις ζημιών από τους αγρότες».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση