HomeΚΟΣΜΟΣΣαρκοζί, Ζιπέ και Φιγιόν «κλείδωσαν» για το προεδρικό χρίσμα στη γαλλική Δεξιά

Σαρκοζί, Ζιπέ και Φιγιόν «κλείδωσαν» για το προεδρικό χρίσμα στη γαλλική Δεξιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενόψει των εσωκομματικών εκλογών στους Ρεπουμπλικάνους για την επιλογή του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης, τα μεγάλα ονόματα δεν δυσκολεύτηκαν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών: Νικολά Σαρκοζί, Αλέν Ζιπέ και Φρανσουά Φιγιόν, βρίσκονται ήδη σε προεκλογική εκστρατεία, με επισκέψεις σε γιορτές, πανηγύρια καθώς και συνεντεύξεις, παρεμβάσεις…

Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, η εποπτική αρχή που μελέτησε τις υποψηφιότητες, έδωσε σε επτά Ρεπουμπλικάνους το εισιτήριο για να διεκδικήσουν με το συντηρητικό κόμμα το προεδρικό χρίσμα της Γαλλίας το 2017.

Εκτός από τους Σαρκοζί, Ζιπέ και Φιγιόν, την επτάδα συμπληρώνουν τρεις άνδρες και μία γυναίκα: οι Μπρουνό Λεμέρ, Ζαν Φρανσουά Κοπέ, Ζαν Φρεντερίκ Πουασόν και η Ναταλί Κοσιουκό – Μοριζέ.

Και μπορεί Σαρκό και Ζιπέ, ο τέως πρόεδρος και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, να συμφώνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι ο αγώνας τους δεν θα εξελιχθεί σε… πυγμαχία, αλλά το σκηνικό που στήνεται δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια σύγκρουση.

Πάντως, ο Αλέν Ζιπέ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δήλωσε ότι, στην περίπτωση που χάσει από τον Σαρκοζί, θα τον στηρίξει χωρίς καμία αμφισβήτηση.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς, Νικολά Σαρκοζί, παρακινεί τους δημάρχους να παίρνουν αποφάσεις υπέρ της… απαγόρευσης του… μπουρκίνι και γενικότερα προσπαθεί να κάνει ντόρο…. Αντιθέτως, ο Ζιπέ, φαβορί μέχρι στιγμής, ακολουθεί την τακτική της ήρεμης δύναμης προτάσσοντας την εικόνα του συναινετικού.

Την ίδια ώρα ο Φιγιόν, που διετέλεσε πρωθυπουργός επί προεδρίας Σαρκοζί έριξε διακριτικά τις σπόντες του στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας.

«Εγώ θα αντιμετωπίσω τη Μαρίν Λεπέν χωρίς να την αντιγράφω», δήλωσε και δεν σταμάτησε εκεί. Με αφορμή τις δικαστικές περιπέτειες που αντιμετωπίζει ο Σαρκοζί με τα οικονομικά της προεκλογικής του εκστρατείας και της εταιρείας «Bygmalion», ο Φιγιόν πρόσθεσε:»Φαντάζεστε τον στρατηγό Ντε Γκωλ να είναι κατηγορούμενος για κάτι τέτοιο;».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση