HomeΚΡΗΤΗΕκφωνεί τις ειδήσεις στη γερμανική τηλεόραση και είναι… Κρητικιά

Εκφωνεί τις ειδήσεις στη γερμανική τηλεόραση και είναι… Κρητικιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όταν η οικογένεια Ζερβάκη ήρθε από την Κρήτη στη Γερμανία την δεκαετία του 60 τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Χωρίς να μιλούν τη γλώσσα, με μπόλικη ελπίδα και 25.000 δραχμές στην τσέπη, ο πατέρας Χρήστος και η μητέρα Χρυσούλα επέλεξαν την «παγωμένη» Γερμανία για καινούργια τους πατρίδα, αφήνοντας πίσω τους μια Ελλάδα κατεστραμμένη, μια Ελλάδα που δεν είχε να τους προσφέρει τίποτα πια.

linta

Αφού εισέπραξαν 150 Μάρκα, ένα ποσό που έδινε το Γερμανικό κράτος υποδεχόμενο τότε τους οικονομικούς μετανάστες (Begrüssungsgeld), η αρχή είχε ήδη γίνει για εκείνο το πολυπόθητο «καλύτερο αύριο». Στην αρχή έκαναν δουλειές του ποδαριού, από εδώ και από εκεί, για να τα βγάλουν πέρα. Η οικογένεια Ζερβάκη δεν το έβαλε κάτω και τελικά κατάφερε να πάρει την άδεια για να ανοίξει ένα κλασικό γερμανικό περίπτερο στο Χάρμπουργκ, σε μια όχι και τόσο αναβαθμισμένη περιοχή του Αμβούργου.

Η κόρη Λίντα στάθηκε πολύ τυχερή στην ζωή της. Πήγε σε ένα εξαιρετικό γερμανικό σχολείο, είχε Γερμανίδα γκουβερνάντα (Tagesmutter) και οι συμμαθητές της την λάτρευαν αφού την περίμεναν πως και πως για να τους δώσει γλυκά από το περίπτερο του πατέρα της. Τον κόσμο τον γνώρισε μέσα από το σχολείο, το περίπτερο και τη Γερμανική τηλεόραση, παρακολουθώντας Γερμανικές παιδικές σειρές όπως “Die Sendung mit der Maus”, “Hallo Spencer” αλλά και τις ειδήσεις “Tagesschau”, όπου επικρατούσαν μάλιστα 15 λεπτά απόλυτης ησυχίας στο σπίτι. Ο πατέρας της πέθανε δυστυχώς νωρίς και έτσι η ίδια έπρεπε να βοηθάει τη μητέρα της στο περίπτερο, κάτι που έκανε μέχρι τα 30 της χρόνια.

linta2

Το 1994 τελειώνοντας το Αμπιτούρ, ήταν ασκούμενη στην πολύ γνωστή διαφημιστική εταιρία BBDΟ. Μετά από λίγο καιρό την προσέλαβαν για να γράφει διαφημιστικά κείμενα. Στη συνέχεια δούλεψε εθελοντικά ως συντάκτρια σε διάφορες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εταιρίες παραγωγής. Το 2001 ξεκίνησε να εργάζεται στο NDR, όπου ήταν εκφωνήτρια ειδήσεων και συντάκτρια για την ραδιοφωνική εκπομπή N-JOY. Το 2004 εμφανίστηκε για πρώτη φορά μπροστά στις κάμερες ως παρουσιάστρια ειδήσεων. Από τον Φεβρουάριο του 2006 παρουσιάζει στο δελτίο ειδήσεων Tagesschau, όπου από το 2013 είναι η κεντρική παρουσιάστρια του δελτίου των ειδήσεων στις 20.00 στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας, το οποίο παρακολουθούν καθημερινά 6,3 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Η πολυμήχανη Λίντα Ζερβάκη εξέδωσε τον Σεπτέμβρη του 2015 ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο «Βασίλισσα της χρωματιστής σακούλας / Ιστορίες από το περίπτερο» („Königin der bunten Tüte – Geschichten aus dem Kiosk“), το οποίο έγινε γρήγορα μπεστ σέλερ. Ανάμεσα σε άλλα γράφει για τη ζωή της μέσα από τις δυσκολίες επικοινωνίας των γονιών της, των τυπικών «γκάσταρμπαϊτερ» της δεκαετίας του 60, όλα αυτά τα μικρά και καθημερινά που συνέβαιναν μέσα στον μαγικό μικρόκοσμο του περίπτερου.

Η Λίντα Ζερβάκη είναι η πρώτη αλλοδαπή κεντρική παρουσιάστρια ειδήσεων στην ιστορία της Γερμανικής κρατικής τηλεόρασης. Η ίδια νιώθει Γερμανίδα, αλλά εκνευρίζεται όταν οι Γερμανοί μιλούν αρνητικά για την Ελλάδα και τους Έλληνες χρησιμοποιώντας εκφράσεις «κλισέ». Έχει και την ελληνική αλλά και την γερμανική υπηκοότητα.

Μπορεί να μην θεωρεί πια «σπίτι» της την Ελλάδα, αλλά κάθε φορά που την επισκέπτεται με τα δυο της παιδιά απολαμβάνει την γενναιοδωρία και την αγάπη των ανθρώπων στο χωριό των προγόνων της. «Εκεί που ζουν οι Έλληνες, εκεί τρώμε και πίνουμε, εκεί βρίσκεται η χαρά της ζωής: Στιφάδο, αρνίσια παϊδάκια, γεμιστές πιπεριές, κεφτεδάκια και μουσακάς».

Η Λίντα μετανιώνει που δεν κατάφερε να ζήσει για λίγο περισσότερο διάστημα στην Ελλάδα και λέει πως είναι πολύ πιθανό να μπορέσει να ζήσει ακόμη και για έναν ολόκληρο χρόνο όταν πάρει σύνταξη πια. Μεγάλη της ευχή: να «ρουφήξει» την ελληνική νοοτροπία, τις μυρωδιές, το τοπίο και τους ανθρώπους.

Εμείς δεν έχουμε παρά να της ευχηθούμε να κάνει τους στόχους της πραγματικότητα. Είμαστε σίγουρα περήφανοι ως Έλληνες, που μια Ελληνίδα κατάφερε να ενσαρκώσει το γερμανικό όνειρο.

allesgr.de

Διαφήμιση
Διαφήμιση