HomeΚΡΗΤΗΚαθυστερήσεις στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Καθυστερήσεις στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο θέμα της καθυστέρησης της έναρξης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 αναφέρθηκε με ερώτηση του προ τον αρμόδιο Υπουργό ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου,ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα.

Στην ερώτηση του αναφέρει:

“Το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο υπέβαλλε η χώρας μας από το 2014 έχει εδώ και καιρό εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

Μάλιστα, με προδημοσίευση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όριζε ότι η υλοποίηση και η έναρξη του προγράμματος αναμενόταν να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτέμβρη του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, στο νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης πέρασαν ως ανειλημμένες υποχρεώσεις τα προγράμματα μεταποίησης του παλιού προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ «Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013», η εκκαθάριση των οποίων επίσης δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Επιπρόσθετα, οι πληρωμές-αποπληρωμές γεωργοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων (βιολογική γεωργία και βιολογική κτηνοτροφία) καθυστερούν σημαντικά, αν και υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι.

Η καινοτομία του νυν προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με πολιτική απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης είναι η εκχώρηση αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες της χώρας, που αντιστοιχούν περίπου στο 37% των πόρων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων, δημόσιων και ιδιωτικών.

Στο πλαίσιο αυτών, οι Περιφέρειες καλούνται να υλοποιήσουν τις χωρικές στρατηγικές τους επιλογές σχετικά με τον αγροδιατροφικό τομέα, οι οποίες θα συνεργούν και θα συμπληρώνουν τις εθνικές στρατηγικές επιλογές, με στόχο την αποκέντρωση και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Ωστόσο ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί το ύψος της εκχώρησης.

Επειδή καθυστερεί χαρακτηριστικά η έναρξη υλοποίησης του καινούργιου προγράμματος και συνακόλουθα η αξιοποίηση των διασφαλισμένων πόρων που προβλέπονται από αυτό. Ερωτάσθε κ. Υπουργέ: • Πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020; • Ποιος θα είναι ο βαθμός συμμετοχής των Περιφερειών και τι γίνεται με την αποπληρωμή προγραμμάτων μεταποίησης και γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων;

Διαφήμιση
Διαφήμιση