HomeΚΟΣΜΟΣΑυστρία: Τα προσφυγόπουλα εντάσσονται στο σχολικό σύστημα χωρίς να επιβαρύνουν

Αυστρία: Τα προσφυγόπουλα εντάσσονται στο σχολικό σύστημα χωρίς να επιβαρύνουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από τις 5 Σεπτεμβρίου, που άρχισαν στην Αυστρία τα μαθήματα της νέας σχολικής χρονιάς, συνολικά γύρω στις 15.000 προσφυγόπουλα βρίσκονται σε αίθουσες σχολείων σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της έγκαιρης ένταξής τους στο αυστριακό σχολικό σύστημα, το οποίο δεν φέρεται να επιβαρύνεται από αυτή την ένταξη.

Ωστόσο, επαρκή υποστήριξη χρειάζονται στην πορεία, τόσο τα ίδια τα παιδιά, στο νέο περιβάλλον του τέλους της φυγής τους από τον τρόμο και τον πόλεμο, όσο και οι γονείς τους, όπως επίσης οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία, χωρίς το αυστριακό σχολικό σύστημα να βρίσκεται ουσιαστικά μπροστά σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, εξαιτίας της υποδοχής παιδιών προσφύγων ή μεταναστών.

Για το αυστριακό σχολικό σύστημα η υποδοχή προσφυγόπουλων δεν είναι απολύτως τίποτε το καινούριο, τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, από την κρίση στην Ουγγαρία το 1956 έως τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν σε αυτό το διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες είχαν βρει καταφύγιο στην Αυστρία και αντίστοιχα, τα παιδιά τους, στα σχολεία της.

Όπως προσθέτουν οι ίδιοι, σήμερα ο αριθμός των προσφυγόπουλων που βρίσκονται σε αυστριακά σχολεία δεν φθάνει ούτε τις 15.000 — από αυτά τα 3.500 είναι σε σχολεία της πρωτεύουσας Βιέννης – που αντιπροσωπεύει μόλις ένα ελάχιστο ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των μαθητών στα αυστριακά σχολεία που ανέρχεται σε πάνω από 1,1 εκατομμύρια.

Το σχολικό σύστημα

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στην Αυστρία λειτουργούν σήμερα συνολικά 5.732 σχολεία με 55.461 τάξεις μαθητών και με μέσο όρο 20 μαθητές ανά τάξη, ενώ στη νέα σχολική χρονιά ο αριθμός των παιδιών στην πρώτη τάξη ανέρχεται σε 83.400.

Στην Αυστρία ισχύει η υποχρεωτική (εννεαετής) εκπαίδευση για όλα τα παιδιά και τους νέους, ανεξάρτητα από την υπηκοότητά τους και το καθεστώς της παραμονής τους στη χώρα, και ως εκ τούτου, σύμφωνα με την αυστριακή νομοθεσία, αποτελεί κοινή ευθύνη η όσο το δυνατόν ταχύτερη υποδοχή όλων των παιδιών και νέων, προσφυγικής προέλευσης, στα αυστριακά σχολεία για να τους δοθεί η ευκαιρία εκπαίδευσης και ένταξης στην αυστριακή κοινωνία.

Σε αυτά τα παιδιά προσφυγικής προέλευσης συγκαταλέγονται και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, δηλαδή, σύμφωνα με την αυστριακή νομοθεσία, τα παιδιά και οι νέοι κάτω των 18 ετών, που, χωρίς γονείς ή άλλους ενήλικους συνοδούς, βρίσκονται σε φυγή.

Το 2014 στην Αυστρία είχαν υποβάλει αίτηση για άσυλο συνολικά 2.260 ασυνόδευτα παιδιά, ενώ μόνο στους πέντε πρώτους μήνες του 2015 ο αριθμός είχε ανέλθει αντίστοιχα στις 2.320.

Ήδη, πριν από τις φετινές διακοπές του καλοκαιριού, το αυστριακό υπουργείο Παιδείας με τη συνεργασία της Επιθεώρησης Σχολείων και σχολικών ψυχολόγων είχε προχωρήσει σε ανάλυση της κατάστασης στα εννέα ομόσπονδα κρατίδια και στις κατάλληλες προετοιμασίες για το νέο σχολικό έτος, με στόχο να είναι δυνατή η πρώτη επαφή των προσφυγόπουλων με το σχολείο, με το κλίμα στην τάξη και τους συμμαθητές, όπως επίσης η από κοινού διαμόρφωση του ελεύθερου χρόνου με συνομήλικους και η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας.

Για τα προσφυγόπουλα τα οποία στη χώρα προέλευσής τους δεν είχαν ποτέ παρακολουθήσει μαθήματα σε σχολείο ή μόνον σποραδικά, ή ακόμη είχαν στο παρελθόν επαφή με άλλο αλφάβητο από το λατινικό, προβλέπονται ειδικοί κύκλοι μαθημάτων αλφαβητισμού, με τη βοήθεια και εκπαιδευτικών της μητρικής τους γλώσσας, κάτι που λειτουργεί από παλιά, για παράδειγμα στο κέντρο πρώτης υποδοχής προσφύγων στο Τράισκιρχεν, νότια της Βιέννης, με τις αποκαλούμενες σχολικές «τάξεις-γέφυρες».

Παιδιά με τραύματα και βιώματα

Καθώς η πλειονότητα των προσφυγόπουλων φέρουν ψυχολογικά τραύματα από τα βιώματα στη χώρα προέλευσής τους αλλά και στη διάρκεια της φυγής τους από τον τρόμο και τον πόλεμο, η οποία μπορεί να έχει διαρκέσει πολλούς μήνες, το αυστριακό σχολείο «βλέπει» ως καθήκον του να τους προσφέρει για πρώτη φορά ή έπειτα από πολύ καιρό, έναν προστατευόμενο χώρο και μία συντεταγμένη καθημερινότητα, μέσα στην οποία θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη σχολική ζωή.

Πρακτικά, τα προσφυγόπουλα που φθάνουν στην Αυστρία στέλνονται στο σχολείο όταν αυτό κριθεί σωστό σε σχέση με την ψυχολογική τους κατάσταση και τον κατά κάποιο τρόπο εγκλιματισμό τους στο νέο περιβάλλον.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως στην Αυστρία ισχύει για όλους, άρα και για τα προσφυγόπουλα, όχι μόνον η υποχρεωτική εκπαίδευση, αλλά υποχρεωτικό είναι και το νηπιαγωγείο, και όπως αναφέρει σε σχετική εγκύκλιό του το αυστριακό υπουργείο Οικογένειας, προσφυγόπουλα ηλικίας πέντε ετών, που έχουν αποκτήσει κάποιο δικαίωμα ασύλου, πρέπει να στέλνονται υποχρεωτικά σε νηπιαγωγείο.

Σε πολλές περιοχές της Αυστρίας, οι οποίες κυρίως μέσα στο 2015, έχουν δεχθεί πρόσφυγες με τα παιδιά τους ή και ασυνόδευτα παιδιά, έχουν δημιουργηθεί πολλές πρωτοβουλίες πολιτών που έχουν ως εθελοντική αποστολή τους να διευκολύνουν τη ζωή των προσφύγων στην Αυστρία και την ένταξή τους στην κοινωνία, συμπληρώνοντας κατά τον καλύτερο τρόπο, το έργο και τις δραστηριότητες των δημόσιων υπηρεσιών.

Σε πείσμα ακροδεξιών

Αυτές οι πρωτοβουλίες δημιουργούνται αρκετές φορές σε πείσμα του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο, στη βάση της ξενοφοβικής του πολιτικής, εκμεταλλεύεται στο έπακρο για τις σκοπιμότητες του την προσφυγική κρίση, έχοντας κατορθώσει να εμφανίζεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στη χώρα, με ποσοστό πάνω από 30%.

26.419 αιτήσεις ασύλου το 2016

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, εφέτος, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Αυγούστου, ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην Αυστρία για τη χορήγηση ασύλου και βρίσκονται στη σχετική διαδικασία, ανήλθε σε 26.419, και ο αριθμός αυτός υπολείπεται κατά σχεδόν 11.000 των συνολικά 37.500 αιτήσεων για άσυλο που θα δεχθεί η χώρα μέσα σε ολόκληρο το 2016.

Επίσημα δεν υπάρχει κάποια πρόγνωση, εάν έως το τέλος του χρόνου ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλο θα φθάσει ή όχι το «όριο» των 37.500, που θα γίνουν δεκτές μέσα στο 2016, σύμφωνα με απόφαση της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης τον περασμένο Φεβρουάριο, που έχει ως στόχο, ο συνολικός αριθμός χορήγησης ασύλου έως το τέλος του 2019 να μην υπερβεί τις 127.500.

Οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου που υποβλήθηκαν στη διάρκεια του 2015 στην Αυστρία είχαν ανέλθει σε 90.000, αριθμός που είναι κατά 200% μεγαλύτερος από εκείνο των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί το 2014, όταν είχαν φθάσει στις 28.000, αλλά που υπολείπεται αρκετά εκείνου των 170.000 του έτους 1956 — κατά την περίοδο της κρίσης στην Ουγγαρία — που θεωρείται ο «ιστορικά» υψηλότερος για την Αυστρία.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση