HomeΚΟΣΜΟΣΈκθεση: Ένα εκατομμύριο παιδιά εργάζονται στην Τουρκία

Έκθεση: Ένα εκατομμύριο παιδιά εργάζονται στην Τουρκία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορεί το σχολείο να έχει ξεκινήσει για περίπου 18 εκατ. παιδιών στην Τουρκία, όμως, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο συνομηλίκων τους δεν εμφανιστήκαν στις τάξεις τους.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το συνδικάτο εκπαιδευτικών Egitim Sen η παιδική εργασία έχει εκτοξευθεί με ένα εκατ. παιδιών να εργάζονται, μεταξύ των οποίων τα μισά απασχολούνται στον τομέα της γεωργίας.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει η τουρκική Hurriyet, περίπου 7,5 εκατ. είναι τα παιδιά που υπολογίζεται ότι εργάζονται σε κατοικίες, ενώ η ηλικία τους κυμαίνεται μεταξύ των 15 και 17 ετών.

Εντούτοις, η ηλικία των κοριτσιών που απασχολούνται μειώνεται σημαντικά και υπολογίζεται στα έξι με 14 χρόνια.

Παράλληλα, σε έκθεση της UNICEF και της ένωσης Support to Life Association, η περιοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής εργασίας στην Τουρκία είναι η νοτιοανατολική επαρχία της Σανλιούρφα.

Αναλυτικότερα, τουλάχιστον ένα παιδί από το 15% των οικογενειών εργάζεται στην περιοχή. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός παιδιών ηλικίας 14 ετών, έχουν πέσει θύματα βίας και κακοποίησης στο χώρο εργασίας τους, ενώ το 15% των παιδιών που δεν φοιτούν στο σχολείο, εργάζονται 12 με 14 ώρες ημερησίως.

Από την άλλη, μία ακόμα έκθεση, αυτή τη φορά της συνομοσπονδίας DİSK-AR αποκάλυψε ότι το 2015 παιδιά ηλικίας έξι με 14 ετών, εργάστηκαν 28 ώρες την εβδομάδα, παιδιά ηλικίας 15 με 17 ετών εργάστηκαν 45 ώρες την εβδομάδα, ενώ παιδιά που δεν φοιτούν στο σχολείο εργάστηκαν 54 την εβδομάδα.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, τα τελευταία 3,5 χρόνια, 194 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στο χώρο εργασίας τους, ενώ σύμφωνα με το ινστιτούτο στατιστικής της Τουρκίας (TÜİK) το 2013 καταγράφηκε ότι το 3,4 των παιδιών υπέστησαν τραυματισμό, το 34% εμφάνισαν συμπτώματα εξάντλησης, το 1/3 δεν είχε πρόσβαση σε τροφή, το 36% δεν είχε καμία ελεύθερη ημέρα παρά την εβδομαδιαία εργασία και το 89% δεν είχε πληρωμένες άδειες.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση