HomeΥΓΕΙΑΜην αγκαλιάζετε και μη φιλάτε τις γάτες -Μπορεί να σας σκοτώσει

Μην αγκαλιάζετε και μη φιλάτε τις γάτες -Μπορεί να σας σκοτώσει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τους σοβαρούς κινδύνους που… εγκυμονούν οι γάτες για τους ιδιοκτήτες τους αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Μια καινούργια μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να αγκαλιάζει κάποιος μια γάτα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας βακτηριακής ασθένειας.

Πυρετός, ερεθισμένο δέρμα, ακόμα και θάνατος -σε ακραίες περιπτώσεις- μπορεί να είναι οι συνέπειες μιας «σφιχτής» αγκαλιάς σε γάτα, όπως προκύπτει.

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο ότι μια ασθένεια, γνωστή ως «νόσος από αμυχή γάτας», έχει σοβαρότερες συνέπειες από ό,τι μέχρι σήμερα είχε εκτιμηθεί.

Η εν λόγω ασθένεια μπορεί να προκληθεί όταν μια γάτα σας γρατζουνίσει ή σας δαγκώσει, ακόμα και αν κάποια σας ακουμπήσει στο στόμα, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό το πλύσιμο των χεριών.

Οι ψύλλοι είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας για την εξάπλωση της νόσου -λένε οι ειδικοί- η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε αδέσποτα.

Η δρ Christina Nelson από το Κέντρο Ελέγχου είπε στην Telegraph: «Η έκταση και οι επιπτώσεις της νόσου είναι μεγαλύτερες από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα».

Και πρόσθεσε: «Η «νόσος από αμυχή γάτας» μπορεί να προβλεφθεί. Αν εντοπίσουμε τους πληθυσμούς που είναι σε κίνδυνο και τα πρότυπα της νόσου, μπορούμε να επικεντρωθούμε στις προσπάθεις πρόληψης».

Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι εάν δεν μπορείτε να σκεφτείτε τη ζωή σας χωρίς τη γάτα σας, καλύτερα να αρχίσετε να πλένετε τα χέρια σας αφότου παίζετε μαζί της και να αποφεύγετε να τη φιλάτε.

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών, οδηγώντας τους ειδικούς σε συστάσεις προς όσους έχουν γάτα στην οικογένειά τους.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση