HomeΕΛΛΑΔΑΣτο Λονδίνο κτυπά η καρδιά της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς

Στο Λονδίνο κτυπά η καρδιά της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο Λονδίνο θα χτυπά τις επόμενες ημέρες η καρδιά της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Οι επικεφαλής και τα στελέχη των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών και εισηγμένων επιχειρήσεων θα βρεθούν στη βρετανική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο του 11ου Επενδυτικού Forum του Χ.Α., με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 80 επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ τα ραντεβού αναμένεται να ξεπεράσουν τα 600, από σήμερα έως και τις 22 Σεπτεμβρίου.

To roadshow γίνεται σε μία σημαντική στιγμή όπου οι εξελίξεις για την οικονομία είναι θετικές καθώς οι πρώιμοι δείκτες δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία από τη σταθεροποίηση εισέρχεται στην ανάκαμψη.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότσης θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους ξένους επενδυτές ότι η χώρα έχει πολιτική, κοινωνική, οικονομική και τραπεζική σταθερότητα με στόχο να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η ελληνική πλευρά θα τονίσει στους ξένους επενδυτές ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες που υπόσχονται ικανοποιητικές αποδόσεις και θα επιμείνει ότι η χώρα εκτός από την αύξηση των συμμετοχών ή στη νέα είσοδο στο χαρτοφυλάκιο υπαρχουσών εταιρειών, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα και για να δεχθεί άμεσες επενδύσεις , οι οποίες αυξάνουν την παραγωγή και προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας.

Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις διεθνών και εγχώριων αναλυτών, περνάει πλέον από το στάδιο της σταθεροποίησης στο στάδιο της ανάκαμψης, η οποία για το 2017 προβλέπεται να είναι πολύ σημαντική. Σ’ αυτό βοήθησαν κυρίως η καλή τουριστική χρονιά, η υψηλή απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, καθώς και η μερική αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει βελτιωθεί σημαντικά, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει, ενώ ο αρχικός φόβος για σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις από το Brexit δείχνουν να μην επαληθεύονται.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κεφαλαιαγοράς θα τονίσουν ότι η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, θα διευκολύνει τον κ. Ντράγκι να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα τρέξει κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017, αλλά και την κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Όλα πάντως δείχνουν ότι το 2016 θα είναι το τελευταίο έτος της πολύχρονης κρίσης θα επισημάνουν στους ξένους επενδυτές.

Οι τράπεζες

Οι τράπεζες ασφαλώς θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και κυρίως η στρατηγική που έχουν για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ενώ οι έλληνες τραπεζίτες θα σταθούν στα ικανοποιητικά αποτελέσματα που παρουσίασαν οι ελληνικές τράπεζες στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, τα οποία έδειξαν ότι οδεύουν προς ένα θετικό 2016 από άποψη  κερδοφορίας.

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών για το β’ 3μηνο του 2016 επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες για την πορεία του κλάδου, ενώ αποκάλυψαν τις θετικές τάσεις στα προ φόρων κέρδη και τη ρευστότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν τα οργανικά έσοδα (+ 11% σε τριμηνιαία βάση για τις τέσσερις τράπεζες συνολικά), έλεγξαν το κόστος, μείωσαν την εξάρτηση από τη χρηματοδότηση του ELA και δέχτηκαν εισροές καταθέσεων (+ 2 δισ. ευρώ).

Οι τάσεις αυτές είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν και το δεύτερο εξάμηνο του έτους, βοηθώντας τις τράπεζες να επιστρέψουν στην κερδοφορία.

Ποιες εισηγμένες συμμετέχουν

Το 11ο επενδυτικό φόρουμ του Λονδίνου θα γίνει μετά την υποβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε «προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά» (Advanced Emerging market) από τον οίκο FTSE, ως αποτέλεσμα της επιβολής capital controls στους Έλληνες επενδυτές.

Στη βρετανική πρωτεύουσα θα βρεθούν οι εκπρόσωποι των εξής εισηγμένων: Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΜΙG, EXAE, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Folli Follie, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Aεροπορία Αιγαίου, Eλλάκτωρ, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia Properties, Lamda Development, Μυτιληναίος, Μέτκα,

Εθνική Πανγαία, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, MLS, Creta Farms.

Xορηγοί του 11ου Roadshow είναι οι: Eπενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, Εuroxx, Beta, Eurobank Equities, Alpha Finance, Μοrgan Stanley, Eθνική Χρηματιστηριακή, Παντελάκης Χρηματιστηριακής και Πειραιώς Securities.

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου o υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης θα είναι κεντρικός ομιλητής σε πάνελ με θέμα «Οι Ελληνικές Κεφαλαιαγορές επιταχύνουν την πραγματική οικονομία». Στο πλαίσιο του Φόρουμ, ο κ. Χαρίτσης θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους επιχειρηματικών και επενδυτικών σχημάτων.

Ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση