HomeΚΟΣΜΟΣΣυρία: Βομβάρδισαν φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια -Οργή στις ΗΠΑ

Συρία: Βομβάρδισαν φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια -Οργή στις ΗΠΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συριακά ή ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν κοντά στο Χαλέπι τα φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια αργά χθες μετά το τέλος μιας εκεχειρίας που κράτησε μια εβδομάδα, σκοτώνοντας 12 άτομα, μεταξύ των και προσωπικό της Ερυθράς Ημισελήνου, είπαν το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα, ο συριακός στρατός δήλωσε ότι κυβερνητικές δυνάμεις απέκρουσαν μια επίθεση ανταρτών στα νοτιοδυτικά του Χαλεπιού νωρίς τη Τρίτη. Η επίθεση, είπε ο στρατός, έγινε κοντά στην περιοχή Ραμούσα, όπου βρίσκονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις που επανέκτησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους νωρίτερα τον μήνα αυτό.

Τουλάχιστον οκτώ φορτηγά καταστράφηκαν στην επίθεση κοντά στην κωμόπολη Ουρμ αλ Κούμπρα, είπε ακτιβιστής της αντιπολίτευσης που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, ενώ ήταν σταθμευμένα στο τοπικό παράρτημα της Ερυθράς Ημισελήνου, το οποίο επίσης καταστράφηκε.

«Καθώς σας μιλάω, οι αδελφοί μου προσπαθούσαν να σβύσουν τις φωτιές, και εμείς υποστήκαμε άλλες τέσσερις επιθέσεις (…) ακριβώς στο ίδιο μέρος», είπε ο ακτιβιστής, που δήλωσε ότι ονομάζεται Αμπού Σαχούντ. «Βρίσκονται ακόμα στον αέρα», είπε στο πρακτορείο Reuters, από την ίδια περιοχή, στέλνοντας βίντεο που έδειχνε να φλέγονται αρκετά ρυμουλκούμενα.

Κάτοικος της περιοχής είπε στο Reuters δια τηλεφώνου ότι τα φορτηγά είχαν χτυπηθεί από περίπου πέντε ρουκέτες ενώ βρίσκονταν σταυθμευμένα στο κέντρο της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, και ότι ο επικεφαλής του κέντρου και αρκετοί άλλοι έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, τα Ηνωμένα Έθνη ότι η βοήθεια η οποία συμπεριελάμβανε αλεύρι και φαρμακευτικές προμήθειες για 78.000 άτομα θα παραδιδόταν στην Ουρμ αλ Κούμπρα.

Ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσαν ότι είχαν χτυπηθεί τα ρυμουλκούμενα. Το Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία, είπε ότι τα φορτηγά είχαν ήδη κάνει μια τακτική παράδοση βοήθειας που είχε οργανωθεί από έναν διεθνή οργανισμό σε μια περιοχή δυτικά του Χαλεπιού.

«Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι για το ότι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και αποστολές έχουν για άλλη μια φορά υποφέρει από την βιαιότητα του πολέμου αυτού», είπε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού σε δήλωση που έστειλε ηλεκτρονικά στο Reuters.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι έχουν γίνει τουλάχιστον 40 βομβαρδισμοί μέσα και γύρω από το Χαλέπι από το τέλος της εκεχειρίας, και ότι συνολικά 32 άτομα έχουν σκοτωθεί.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «εξοργισμένη» με τις ειδήσεις περί του βομβαρδισμού μιας πομπής φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στο Χαλέπι της Συρίας χθες, και η Ουάσιγκτον θα αναθεωρήσει τη μελλοντική της συνεργασία με τη Ρωσία, είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο προορισμός της αποστολής αυτής ήταν γνωστός στο καθεστώς της Συρίας και την Ρωσική ομοσπονδία και όμως αυτά τα μέλη της αποστολής σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να παράσχουν ανακούφιση στους κατοίκους της Συρίας», είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δήλωσή του.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θέσουν το θέμα άμεσα στη Ρωσία. Δεδομένης της ανήκουστης παραβίασης (του συμφώνου) Διακοπής Εχθροπραξιών, θα επανεξετάσουμε τις μελλοντικές προοπτικές για τη συνεργασία (μας) με τη Ρωσία», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Οργή στα Ηνωμένα Έθνη

Την οργή του εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα για την αεροπορική επιδρομή που έπληξε νωρίτερα σήμερα το βράδυ μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και κατευθυνόταν προς το Χαλέπι.

«Η οργή μας για αυτήν την επίθεση είναι πελώρια…Η αυτοκινητοπομπή ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας εξασφάλισης αδειών και προετοιμασιών για να βοηθήσουμε αμάχους που βρίσκονται αποκλεισμένοι», τόνισε ο Μιστούρα με ανακοίνωση του που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μέσα από εκπρόσωπο του στην Γενεύη.

Μια εκπρόσωπος των ΗΕ τόνισε νωρίτερα σήμερα από την Νέα Υόρκη ότι μια αυτοκινητοπομπή επλήγη από βομβαρδισμούς ενώ ταξίδευε προς την πόλη Ουρμ αλ Κούμπρα στην επαρχία του Χαλεπιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση