HomeΚΡΗΤΗΥπογράφηκε η σύμβαση για την επαναλειτουργία της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς

Υπογράφηκε η σύμβαση για την επαναλειτουργία της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την αξιοποίηση – αναβάθμιση και επαναλειτουργία της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς, συνυπέγραψαν σήμερα στη Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Γιώργος Καρέτσος παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης πρωτογενή τομέα Θεανώς Βρέντζου-Σκορδαλάκη. Η σημερινή εξέλιξη χαρακτηρίστηκε πολύ σημαντική για την Περιφέρεια Κρήτης και την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, ενώ όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στις 21 Οκτωβρίου αναμένεται να επισκεφθεί το νησί μας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων στη Περιφέρεια για την υλοποίηση αγροτικών προγραμμάτων, όπως επίσης την υλοποίηση σημαντικών εγγειοβελτικών έργων για το νησί μας.

simvasi elgo2

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ανέφερε: «Σήμερα υπογράψαμε αυτό το σημαντικό μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ευχαριστούμε τον Υπουργό και τον Πρόεδρο του Οργανισμού. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την Περιφέρεια μας και βρίσκει επιτέλους θετικό αποτέλεσμα. Συγχαίρω την κα. Βρέντζου που έφερε το θετικό αποτέλεσμα για την αξιοποίηση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς. Εμείς πάντα σχεδιάζουμε για τον πρωτογενή τομέα στη Κρήτη που προσφέρει στην ανάπτυξη του νησιού. Με την συνεργασία, τις συνέργειες καταφέρνουμε στόχους με θετικό πρόσημο, ενώ το Υπουργείο θα πρέπει να δει περεταίρω την αποκέντρωση υπηρεσιών στη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ανακοίνωσε μάλιστα ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, «αναμένεται να επισκεφθεί τη Κρήτη ο Υπουργός στις 21 Οκτωβρίου για να συζητήσουμε όλα τα θέματα-αρμοδιότητες που εκχωρούνται από το Υπουργείο στη Περιφέρεια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί εμείς από τα κονδύλια του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχουμε ένα ποσοστό της τάξης του 35% με 37% ιδιαίτερα σημαντικό, επίσης τα προγράμματα leader, των νέων αγροτών, τα σχέδια βελτίωσης, ενώ θα δούμε και κάποια εγγειοβελτιωτικά έργα τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει ο Υπουργός για τα οποία είμαστε πανέτοιμοι από πλευράς μελετών».

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη χαρακτήρισε ξεχωριστή τη σημερινή ημέρα για την Περιφέρεια Κρήτης και τον πρωτογενή τομέα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Μια προσπάθεια 6 χρόνων ολοκληρώνεται με επιτυχία για να θέσουμε σε πλήρη αξιοποίηση την Γεωργική Σχολή της Μεσσαράς. Ξεκινάμε μια σημαντική συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με την στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στόχος μας είναι η δημιουργία ενός πρότυπου πολυλειτουργικού αγροκτήματος εκπαιδευτικού  και επιδεικτικού χαρακτήρα. Προχωρούμε στην εγκατάσταση πρότυπου πειραματικού αμπελώνα σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τον οποίο η Περιφέρεια  Κρήτης έχει διαθέσει 385.000  ευρώ, προκειμένου να διασωθεί το γενετικό υλικό και να παραχθεί εξυγιασμένο πολλαπλασιαστικό υλικό προς διάθεση στους παραγωγούς. Παράλληλα να διασωθούν όλες οι ντόπιες ποικιλίες που αφορούν τη φυτική παραγωγή και βέβαια να εγγραφούν στον ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ» και πρόσθεσε:  «Επίσης  υπάρχουν αρκετά κτίσματα που είναι εγκαταλελειμμένα, τα οποία στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε με την δημιουργία αγοράς παραγωγών οικοτεχνών και επίσης με την λειτουργία Κέντρου Γαστρονομίας για την στήριξη και προβολή της Κρητικής Διατροφής. Επίσης στοχεύουμε στην μεταφορά καινοτόμου τεχνογνωσίας στην τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους σχετικά με τις υφιστάμενες ή νέες καλλιέργειες για την τόνωση της γεωργίας και την διάδοση των ορθών γεωργικών πρακτικών μέσα από συντονισμένες δράσεις προώθησης και προβολής. Ακόμα θα αξιοποιήσουμε τα 2000 ελαιόδεντρα μέσα από την πώληση των παραγόμενων προϊόντων τους στις αγορές παραγωγών. Μας ενδιαφέρει μέσα από συντονισμένες δράσεις και συνεργασίες να συντηρείται η παραγωγή και να εξυπηρετείται η έρευνα. Βέβαια βασική προϋπόθεση είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας όλου του εγχειρήματος το οποίο θα διασφαλιστεί μέσα από εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη μελέτη. Για εμάς τόσο η Γεωργική Σχολή Μεσσαράς όσο και η Ασωμάτων μπορούν να αποτελέσουν «εργαλεία» αναπτυξιακά για τον πρωτογενή τομέα».

simvasi elgo3

Τέλος ο Πρόεδρος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Γιώργος Καρέτσος υπογράμμισε στις δηλώσεις του: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ και υπογράψαμε με την Περιφέρεια Κρήτης την αξιοποίηση όλων των υποδομών της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς. Η κα. Βρέντζου έπαιξε πρωταρχικό ρόλο σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα μετά από μια συστηματική εργασία. Θα ακολουθήσουν οι επιμέρους συμβάσεις για την αξιοποίηση της περιουσίας και για την εξυπηρέτηση των στόχων για τον πρωτογενή τομέα. Θα υπάρξει μια συνεκμετάλλευση όλων των υποδομών, ενδεχόμενα να περάσουν και στην περιουσία της Περιφέρειας. Έχουμε μια άριστη συνεργασία, παραγωγική, και αυτό οφείλεται στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου».

Στην σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η διευθύντρια του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Κρήτης Αναστασία Τσαγκαράκου, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/ Παράρτημα Κρήτης Αλέκος Στεφανάκης και ο διευθυντής της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φωτάκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση