HomeΥΓΕΙΑΗ σκόνη στους κλειστούς χώρους περιέχει επικίνδυνες ουσίες

Η σκόνη στους κλειστούς χώρους περιέχει επικίνδυνες ουσίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η σκόνη δεν είναι μόνο ενοχλητική, αλλά αθώα σκόνη. Μάλλον είναι κάτι σαν…πάρκινγκ καθόλου αθώων οικιακών χημικών ουσιών, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα στους ανυποψίαστους ανθρώπους.

Η σκόνη που μαζεύεται στα σπίτια και σε άλλους κλειστούς χώρους (γραφεία, σχολεία, γυμναστήρια, αυτοκίνητα κ.α.), εκθέτει τους ανθρώπους σε μια ευρεία γκάμα τοξικών χημικών ουσιών από διάφορα καθημερινά προϊόντα, όπως καθαρισμού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Με δεδομένο ότι οι άνθρωποι περνούν τουλάχιστον το 90% του χρόνου τους σε κλειστούς χώρους, η νέα μελέτη αναδεικνύει ένα καθόλου αμελητέο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Μίλκεν του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικής και επαγγελματικής υγείας ‘Αμι Ζότα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας «Environmental Science & Technology».

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 27 σχετικές μελέτες και εντόπισαν τα δέκα συχνότερα τοξικά χημικά που υπάρχουν στην οικιακή σκόνη και τα οποία συναντώνται στο 90% των δειγμάτων σκόνης. Η Νο 1 στον κατάλογο σε συχνότητα είναι η ουσία DEHP, που ανήκει στην κατηγορία των φθαλικών ενώσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση