HomeΚΟΣΜΟΣΚατά του Brexit ο βρετανικός καλλιτεχνικός κόσμος

Κατά του Brexit ο βρετανικός καλλιτεχνικός κόσμος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η παραίτηση του Μάρτιν Ροτ από τα καθήκοντα του διευθυντή του μουσείου Βικτόρια και Άλμπερτ εξέπληξε την ευρωπαϊκή καλλιτεχνικη σκηνή. Ο Μ. Ροτ ανέλαβε καθήκοντα το 2011 και έφερε νέο αέρα στο μουσείο. Τεράστιες εκθέσεις με θέματα ποπ, μόδα και ιστορία έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια. Το κοινό ανταποκρίθηκε και αυτό φάνηκε στα ρεκόρ επισκεψιμότητας που σημειώθηκαν. Ο Γερμανός υπήρξε ένας «διαφορετικός» διευθυντής, που συναναστρεφόταν με τους επισκέπτες.

Σε συνεντεύξεις ο Ροτ μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για την πολιτιστική σκηνή της βρετανικής πρωτεύουσας. Αυτό όμως φαίνεται να άλλαξε άρδην μετά το δημοψήφισμα για το Brexit στις 23 Ιουνίου. «Το κλίμα έχει αλλάξει. Έχει περάσει ο καιρός των ευχάριστων εκθέσεων. Η αντιευρωπαϊκή διάθεση αυξάνεται εδώ καθημερινά» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

Εν μέσω ρατσιστικών επιθέσεων

Το τελευταίο διάστημα έχουν πολλές ξενοφοβικές επιθέσεις εναντίον Πολωνών στη Μ. Βρετανία αλλά και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στους μετανάστες στο Καλαί. Ο Ροτ όπως και πολλοί άλλοι δεν είχε εκτιμήσει σωστά την έντονη αντιευρωπαϊκή στάση των Βρετανών και το βαθύ κοινωνικό και οικονομικό χάσμα. Λίγο πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έγραψε στην Evening Standard: «Όσοι πιστεύουν σε μια Βρετανία σε τέλεια απομόνωση θα απογοητευτούν πολύ. Όμως ότι και αν συμβεί οι πολιτισμικοί δεσμοί της Βρετανίας με την Ευρώπη δεν πρόκειται να διαλυθούν, γιατί είναι πιο παλιοί και πιο στενή απ’ ό,τι η ΕΕ».

Πολλοί είναι εκείνοι στη βρετανική πολιτιστική κοινότητα που συμφωνούν με αυτή την άποψη. Μπορεί να θεωρούν λάθος την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ωστόσο πιστεύουν στην ικανότητα του κλάδου των τεχνών και του πολιτισμύ να βγαίνει πιο δυνατός από τις κρίσεις. Προς το παρόν πάντως ο αριθμός των επισκεπτών παραμένει σταθερός.

Ανησυχία για το πολιτιστικό μέλλον της Βρετανίας

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Ρούφους Νόρις εμφανίζεται ανήσυχος όσον αφορά τις εξελίξεις στη Βρετανία και υποστηρίζει ότι πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η πολιτιστική συνεργασία με την Ευρώπη. «Η απομόνωση βλάπτει τον πολιτισμό και την κοινωνία. Δε θα συμμετέχουμε σε αυτό». Έντονες είναι και οι ανησυχίες για μια ενδεχόμενη μετανάστευση καλλιτεχνών από τη Βρετανία στην Ευρώπη.

Επιπλέον και ο πιθανός περιορισμός της ελευθερίας μετακίνησης και εγκατάστασης που ισχύει στην ΕΕ ενδέχεται να σταθεί εμπόδιο στην καλλιτεχνική συνεργασία. Όπως για παράδειγμα για τον γερμανό φωτογράφο Βόλφγκανγκ Τίλμανς που ζει μεταξύ Λονδίνου και Βερολίνου. «Οι καλλιτέχνες μπορούν απλά να μαζέψουν τα σύνεργά τους και να φύγουν. Αυτό τώρα έγινε πολύ περίπλοκο με το δημοψήφισμα. Η ηπειρωτική Ευρώπη δεν θα είναι πλέον για τους καλλιτέχνες εύκολα προσβάσιμη, από τη στιγμή που θα απαιτούνται βίζα ή άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν εκεί».

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση