HomeΚΡΗΤΗΤο ολοκαύτωμα της Βιάννου στην Αθήνα – Βίντεο της ναζιστικής θηριωδίας στους σταθμούς ΜΕΤΡΟ και ΗΣΑΠ

Το ολοκαύτωμα της Βιάννου στην Αθήνα – Βίντεο της ναζιστικής θηριωδίας στους σταθμούς ΜΕΤΡΟ και ΗΣΑΠ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκδηλώσεις μνήμης αλλά παράλληλα και ενημερωτική καμπάνια για τις γερμανικές αποζημιώσεις, που θα ξεπεράσει τα «σύνορα» της Κρήτης και θα φθάσει μέχρι την πρωτεύουσα, διοργανώνει ο δήμος Βιάννου με αφορμή τη συμπλήρωση 73 χρόνων από το ολοκαύτωμα της περιοχής.

Από τις 14 έως τις 16.9.1943 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής δολοφόνησαν άνανδρα και εν ψυχρώ, με βάση ένα καλά μελετημένο σχέδιο, 401 ψυχές, ενώ κατέστρεψαν τα χωριά της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας, σε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

viannos olokaftoma

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων κατά την περίοδο της Κατοχής ανέρχεται σε 461. Ευλόγως λοιπόν, ο Σεπτέμβρης για το λαό της μαρτυρικής και ηρωικής επαρχίας Βιάννου, που αντιστάθηκε όσο λίγοι στο φασισμό, είναι μήνας ιερός, μήνας άφατου πόνου, πένθους και θλίψης. Αλλά και μήνας κορύφωσης του αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση, Δικαιοσύνη και Επανόρθωση!

Στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Βιάννου σημειώνονται τα εξής:

«Για να τιμήσουμε τη μνήμη των σφαγιασθέντων υπό των γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής συγγενών και συνεπαρχιωτών μας, στέλνοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα εναντίον του φασισμού, προχωρούμε και φέτος στη διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων στα χωριά της Βιάννου, το Ηράκλειο και την Αθήνα.

Θέλοντας, επιπλέον, να δώσουμε ώθηση στον ιερό αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, πραγματοποιούμε μεταξύ άλλων και την Ημερίδα Μνήμης και Διεκδίκησης, το Σάββατο 17.9.2016 και ώρες 10.00 π.μ. – 3.00 μ.μ. στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου στον Αμιρά .

Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί  Παγκρήτια Συνάντηση Φορέων (Μαρτυρικοί Δήμοι, Ενώσεις θυμάτων, Πολιτιστικοί Σύλλογοι κ.α.) και Ενεργών Πολιτών που ασχολούνται με την Ιστορική Μνήμη την περίοδο της Κατοχής και τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών (12.00μ. – 3.00 μ.μ.). Σκοπός της συνάντησης φορέων και ενεργών πολιτών είναι η ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων και απόψεων, η περαιτέρω ευαισθητοποίηση και ο συντονισμός για την πιο αποτελεσματική οργάνωση του αγώνα.

viannos olokaftoma3

Από αύριο προβολές βίντεο στην Αττική

Επίσης από την Τετάρτη 14.9.2016, ανήμερα της πρώτης μέρας του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής και έως τις 26.9.2016, θα προβάλλεται από τις οθόνες όλων των σταθμών του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ στην Αττική βίντεο διάρκειας 60’’με θέμα τη Θυσία της Βιάννου και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων συνεργάστηκαν η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, την Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ ΑΕ), το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση