HomeΚΟΣΜΟΣΧίλαρι Κλίντον: «Πυρετός» στο εκλογικό παρασκήνιο από την πνευμονία της

Χίλαρι Κλίντον: «Πυρετός» στο εκλογικό παρασκήνιο από την πνευμονία της

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πόσο βαρύ ήταν το πλήγμα που δέχτηκε η υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία των ΗΠΑ από την δημόσια κατάρρευσή της εξαιτίας της πνευμονίας φαίνεται πλέον καθαρά. Το επικοινωνιακό της επιτελείο βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση: Αφ’ ενός οι συνεργάτες της Χίλαρι παραδέχτηκαν ότι υπήρξε αναίτια καθυστέρηση εκ μέρους τους στην ενημέρωση του κοινού σε σχέση με την ασθένειά της. Αφ’ ετέρου, επιστρατεύτηκε ο Μπιλ Κλίντον, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και σύζυγος της Χίλαρι, ο οποίος όμως μάλλον έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα, αποκαλύπτοντας «ότι η αφυδάτωση και οι παρενέργειές της είναι κάτι συνηθισμένο στη ζωή της Χίλαρι Κλίντον».

Εν τω μεταξύ, πυρετώδεις πολιτικές διεργασίες λαμβάνουν χώρα παρασκηνιακά από την Κυριακή, όταν και συνέβη το δυσάρεστο περιστατικό στην Χίλαρι. Το κόμμα των Δημοκρατικών εξετάζει τα σενάρια έκτακτης αντικατάστασης της υποψηφίου, μολονότι ο χρόνος έως τις εκλογές του Νοεμβρίου είναι πια ελάχιστος. Σε περίπτωση που η Χίλαρι Κλίντον αποσύρει την υποψηφιότητά της, οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να τοποθετήσουν αμέσως κάποιον άλλον στη θέση της. Ο πιθανότερος διάδοχός της, είναι ο Τζο Μπάιντεν, ο νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Με την απόφαση για την επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει να μονομαχήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ στη θέση της Χίλαρι είναι επιφορτισμένη η ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος. Το ενδεχόμενο αντί του Μπάιντεν να λάβει το χρίσμα του αντικαταστάτη υποψηφίου ο Μπέρνι Σάντερς ή ο Τιμ Κέιν, θεωρείται ελάχιστα πιθανό, παρόλο που οι συγκεκριμένοι δύο υπήρξαν οι βασικοί ανταγωνιστές της Χίλαρι στην εσωκομματική διεκδίκηση της υποψηφιότητας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι η κούρσα της διαδοχής -που κατ’ ανάγκην θα γίνει σε αστραπιαίο ρυθμό- θα ξεκινήσει εάν και μόνον εάν αποφασίσει η ίδια η Χίλαρι Κλίντον ότι αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά της. Κάτι τέτοιο, όμως, δεδομένου του τρομακτικού πείσματος της κας Κλίντον θεωρείται εντελώς απίθανο.

Η αφυδάτωση που έκανε την Χίλαρι να μην μπορεί -κυριολεκτικά- να σταθεί στα πόδια της, σύμφωνα με ιατρικές εκτιμήσεις, οφείλεται στη δράση των αντι-ινσταμινικών φαρμάκων που λάμβανε για την θεραπεία της πνευμονίας. Παρόλ’ αυτά, η αμερικανική κοινή γνώμη κατελήφθη από ανησυχία και, ακόμη χειρότερα, από αμφιβολίες σχετικά με το πόσο κατάλληλη είναι η Χίλαρι για τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ. Οι τεράστιες ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας, τα συνεχή ταξίδια, οι πολύωρες υποχρεώσεις κ.ο.κ. συνιστούν μια σκληρή δοκιμασία για την αντοχή οποιουδήποτε ανθρώπου, το πρόβλημα όμως είναι ότι η κα Κλίντον είναι ήδη 68 ετών και με ένα ιατρικό ιστορικό που, επί του παρόντος τουλάχιστον, γνωρίζει μόνο η ίδια και οι έμπιστοί της. Στις επίμονες απαιτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ να δημοσιοποιηθεί ο ιατρικός φάκελος της ανθυποψηφίου για την προεδρία, το στρατόπεδο της Χίλαρι απλώς κωφεύει.

Ο Μπιλ Κλίντον θέλησε να παράσχει την υποστήριξή του στην Χίλαρι λέγοντας σε συνέντευξή του ότι «η Χίλαρι είναι εργασιομανής και κανείς δεν μπορεί να την κρατήσει μακριά από τις υποχρεώσεις της. Αναπαύθηκε για μία ημέρα, ακυρώνοντας την ομιλία της στην Καλιφόρνια τη Δευτέρα, δεν νομίζω όμως πως θα καταφέρω να την πείσω να μείνει κι άλλο στο σπίτι. Η αφυδάτωση είναι κάτι που της συμβαίνει σπάνια, αλλά έχει όντως συμβεί κάποιες φορές τα προηγούμενα χρόνια. Εργάζεται σαν δαίμονας και αυτό έκανε η Χίλαρι, είτε ως μέλος της Γερουσίας, είτε ως υπουργός, είτε τώρα ως υποψήφια Πρόεδρος». Για τον Μπιλ Κλίντον υπήρξε η σκέψη να αναλάβει χρέη προσωρινού αντικαταστάτη της συζύγου του σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές της εμφανίσεις, για όσο διάστημα εκείνη θα βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης.

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Χίλαρι να αναπαυθεί για πέντε-έξι ημέρες ακόμη, έως ότου αναλάβει πλήρως, ενώ από το επιτελείο της ανακοινώθηκε ότι τις επόμενες ημέρες οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα μάθουν αναλυτικά στοιχεία για το ιατρικό ιστορικό και την τρέχουσα κατάσταση της κας Κλίντον. Η ίδια, πάντως, επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία του όλου γεγονότος, δηλώνοντας ότι «δεν ήταν τίποτα η πνευμονία. Μόλις κάθισα λίγο, μόλις ενυδατώθηκε ο οργανισμός μου κ.λπ ήμουν και πάλι μια χαρά. Δεν περίμενα πως θα γινόταν τόσος θόρυβος γύρω από το συμβάν. Δεν βλέπω την ώρα να το ξεπεράσω και να βγω ξανά στους δρόμους της προεκλογικής εκστρατείας».

Μιλώντας στον σταθμό MSNBC, ο Μπράιαν Φάλον, εκπρόσωπος τύπου της Χίλαρι Κλίντον, παραδέχτηκε πως «εκ των υστέρων σκέφτομαι ότι θα μπορούσαμε να έχουμε χειριστεί καλύτερα την υπόθεση [της κατάρρευσης της Χίλαρι στη διάρκεια της κυριακάτικης τελετής μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου]. Θα μπορούσαμε να έχουμε δώσει περισσότερες πληροφορίες πιο γρήγορα».

Για την επίμονη μυστικοπάθεια της Χίλαρι Κλίντον, ο Ντέιβιντ Άξελροντ, πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα σχολίασε ότι «βραχυπρόθεσμα η αναταραχή μπορεί να έχει να κάνει περισσότερο με τον χειρισμό της υπόθεσης παρά με την ουσία της. Ωστόσο, τα αντιβιοτικά μπορούν να αντιμετωπίσουν την πνευμονία. Ποια είναι όμως η θεραπεία για μια ανθυγιεινή τάση προς την απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με την υγεία της κας Κλίντον, η οποία έχει επανειλημμένως προκαλέσει ανεπιθύματα προβληματα;».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση