HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Καπέλο» 350 εκατ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ ζητά το κουαρτέτο

«Καπέλο» 350 εκατ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ ζητά το κουαρτέτο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Πόλεμο» στις φοροαπαλλαγές του ΕΝΦΙΑ που απολαμβάνουν περίπου 1,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων (περίπου 1,12 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 19.000 επιχειρήσεις) έχει κηρύξει το κουαρτέτο των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, οι δανειστές φέρονται να ζητούν να κοπούν οι εκπτώσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις φορείς του Δημοσίου. Στο στόχαστρο βάζουν όμως και τις φοροαπαλλαγές σε γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές και φόρους μεταβίβασης ακινήτων. Το νομοσχέδιο δε που θα αλλάξει τον χάρτη της φορολογίας στα ακίνητα αναμένεται να κατατεθεί τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, πριν καλά-καλά εκδοθούν και πληρωθούν τα εκκαθαριστικά του 2016, οι δανειστές φέρονται να ζητούν να κοπούν οι εκπτώσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις φορείς του Δημοσίου. Στο στόχαστρο βάζουν όμως και τις φοροαπαλλαγές σε γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές και φόρους μεταβίβασης ακινήτων. Το νομοσχέδιο δε που θα αλλάξει τον χάρτη της φορολογίας στα ακίνητα αναμένεται να κατατεθεί τον Νοέμβριο.

Οχι πια φοροαπαλλαγές, μόνο επιδόματα!

Μπορεί -κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή- να γλίτωσαν τις επιβαρύνσεις περίπου 35.000 ιδιοκτήτες ακινήτων (στη συντριπτική τους πλειονότητα ανάπηροι χαμηλοσυνταξιούχοι και άνεργοι πολύτεκνοι γονείς), αλλά αυτό προσωρινά και μόνο.

Η κυβέρνηση θα τους θυσίαζε για να αγοράσει χρόνο -καθώς στα μέσα Ιουλίου έφερε διάταξη στη Βουλή για να καταργήσει την απαλλαγή τους, αλλά μέσα σε λίγες μέρες την ανακάλεσε- μεταθέτοντας το πρόβλημα στις αποφάσεις για ευρύτερες αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων από 1/1/2017.

Αν και το πόσοι τελικά θα αποφύγουν να πληρώσουν τότε ΕΝΦΙΑ (ή όπως αλλιώς μετονομαστεί ο φόρος κατοχής ακινήτων) θα κριθεί από τη νέα διαπραγμάτευση τους αμέσως επόμενους μήνες.

Το σκεπτικό των δανειστών, πάντως, όπως λένε πηγές μέσα από τη διαπραγμάτευση, είναι το κράτος να μην ασκεί πλέον κοινωνική πολιτική με φοροαπαλλαγές, αλλά με στοχευμένα επιδόματα που θα δίνει στις κοινωνικές ομάδες που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Την «κατραπακιά» της Εφορίας δεν γλίτωσαν φέτος οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων που θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ χωρίς τις εκπτώσεις που απολάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια.

Το κουαρτέτο, όμως, δεν αρκείται σε αυτούς. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα καταφέρει να αυξήσει την είσπραξη από τον ΕΝΦΙΑ σε 3 δισ. ευρώ τον χρόνο αντί 2,65 δισ. που ισχύει ως τώρα. Σειρά παίρνουν έτσι προκειμένου να ψαλιδιστεί η φοροαπαλλαγή που είχαν από τον ΕΝΦΙΑ.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση