HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑMήνυμα Eurogroup: Εφαρμόστε άμεσα τα προαπαιτούμενα

Mήνυμα Eurogroup: Εφαρμόστε άμεσα τα προαπαιτούμενα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Nα εφαρμοστούν άμεσα τα προαπαιτούμενα ήταν το μήνυμα προς την Ελλάδα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά την ολοκλήρωση ενός αρκετά σύντομου Eurogroup, όπου η Ελλάδα αποτέλεσε μέρος του μενού με τα μέλη του Eurogroup να είναι ενωμένοι στο μήνυμα τους.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ φάνηκε αισιόδοξος για την πρόοδο και την πορεία της Ευρωζώνης, εκφράζοντας ικανοποίηση για την οικονομική ανάκαμψη  της Ευρωζώνης, τονίζοντας πως πλέον αναπτύσσεται με παρόμοιους ρυθμούς με τις ΗΠΑ και «κάθε χρόνο μειώνεται η ανεργία».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ολλανδός πολιτικός τόνισε πως έχει καταγραφεί κάποια πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, -ως απαραίτητων στοιχείων για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δις ευρώ – αλλά απομένουν ακόμα αρκετά να γίνουν πριν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

«Καταγράψαμε το τι πρέπει να γίνει, και το γενικό συναίσθημα των υπουργών ήταν πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος από το χρονοδιάγραμμα το οποίο συμφωνήσαμε τον περασμένο Μάιο», είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup, δίνοντας έμφαση στην κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων, όπως και στην ενότητα των υπουργών της Ευρωζώνης.

Την ανάγκη περισσότερης προόδου είδε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέχεια, λέγοντας πως ενθάρρυνε μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς την Ελλάδα να επιταχύνει τους ρυθμούς εφαρμογής των προαπαιτουμένων έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι διαθέσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών είχαν φανεί από τις δηλώσεις του κατά την προσέλευσή τους στο χώρο της συνεδρίασης του Eurogroup στη Μπρατισλάβα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να είναι ξεκάθαρος. «Πρώτα η υλοποίηση των συμφωνηθέντων και μετά η πληρωμή προς την Ελλάδα» είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι παράξενο» η Ελλάδα να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της στο τέλος του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αλλά απομένουν πολλά περισσότερα», ήταν η δήλωση του υπ. Οικονομικών της Σλοβακίας, και οικοδεσπότη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στη Μπρατισλάβα, Πίτερ Κάζιμιρ.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ,Χανς Γεργκ Σέλινγκ, κατά την άφιξή του δήλωσε: «Δεν είναι καλό πράγμα οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να αποδεσμεύσουμε τις επόμενες δόσεις χωρίς την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση