HomeΕΛΛΑΔΑΜαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να “χτυπά κόκκινο”, αλλά και με νέες εσωκομματικές γκρίνιες από τον Πάνο Καμμένο, το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών εξακολουθεί να παραμένει στην κορυφή της πολιτικής επικαιρότητας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που επί μια εβδομάδα είχε παραμείνει σιωπηλός, επιτέθηκε εκ νέου χθες από το Λονδίνο, κατά του εργολάβου και κουμπάρου του Χρήστου Καλογρίτσα, επιμένοντας ότι δεν πρέπει να του δοθεί τηλεοπτική άδεια. “Έχει τα λεφτά, δεν ξέρω αν περνά και το πόθεν έσχες” τόνισε, διευκρινίζοντας πάντως ότι εφόσον δοθεί άδεια στον κ. Καλογρίτσα δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Μιλώντας με έλληνες ανταποκριτές στο Λονδίνο, ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι όρος του διαγωνισμού είναι οι συμμετέχοντες να μην έχουν άλλη δραστηριότητα, ενώ ο εργολάβος Καλογρίτσας λαμβάνει έργα από το Δημόσιο.

“Ο κ. Καλογρίτσας μέχρι προχθές ήταν εργολάβος και επομένως αντιλαμβάνομαι ότι δε θα του δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσει στη διαδικασία απόκτησης άδειας», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Αν αποδείξει ότι έπαψε να είναι εργολάβος ή ότι έχει σταματήσει το σπορ ή αν περάσει τον έλεγχο πόθεν έσχες τότε καλώς να πάρει την άδεια», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι ο κ. Καλογρίτσας έχει τα χρήματα ώστε να αποκτήσει την άδεια, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες αν θα περάσει και τον έλεγχο του πόθεν έσχες.

Όταν εξάλλου ρωτήθηκε αν προτίθεται να παραιτηθεί από την κυβέρνηση σε περίπτωση χορήγησης τηλεοπτικής άδεια στον κ. Καλογρίτσα, ο υπουργός απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα.

«Πόλεμος» κυβέρνησης-ΝΔ

Ταυτόχρονα, κορυφώθηκε χθες η αντιπαράθεση της κυβέρνησης και του αρμοδίου υπουργού Νίκου Παππά με την Νέα Δημοκρατία, μετά την συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Νίκου Δένδια με την οποία τόνισε ότι η Ν.Δ. θα επιστρέψει στους καναλάρχες τα χρήματα που θα δοθούν για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Ήταν ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα (σ.σ. η διαδικασία της αδειοδότησης). Σας λέω ευθέως πως η ΝΔ δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό, θα προκηρύξει κι άλλες άδειες. Και επειδή δεν είμαστε μπαταχτσήδες, πρέπει να δοθούν πίσω τα χρήματα στους επιχειρηματίες που τα έδωσαν», τόνισε ο κ. Δένδιας, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να αντιδρά άμεσα και να καλεί την ηγεσία του κόμματός του να τον αποδοκιμάσει.

Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο κ. Δένδιας επανήλθε κι έδωσε διευκρινίσεις μέσω twitter. «Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο “θα επιστραφούν όλα τα χρήματα” και στο θα επιστραφούν αναλογικά κάποια από τα χρήματα που είπα. Και αυτό φυσικά όταν δοθούν κι άλλες άδειες και εφόσον δεν κριθεί άκυρος και αντισυνταγματικός ο Νόμος από το ΣτΕ, όπως εκτιμούμε” δήλωσε ο πρώην υπουργός.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Δένδια ο Νίκος Παππάς, δήλωσε: «Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ., κ. Νίκος Δένδιας, δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του θα επιστρέψει στους τηλεοπτικούς σταθμούς τα 246 εκατ. ευρώ που πληρώνουν για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτή είναι η Ν.Δ. Αρρωσταίνει όταν ωφελούνται οι αδύναμοι και βγάζει σπυριά όταν υποχρεώνονται να πληρώσουν οι ισχυροί. Μάλλον στο Μοσχάτο μετακόμισε το παράρτημα κάποιου τηλεοπτικού σταθμού, όχι η Νέα Δημοκρατία”.

Στη δήλωση Παππά απάντησε η ΝΔ, καλώντας τον υπουργό «να ξεπεζέψει από το καλάμι της αλαζονείας». Πηγές από τη ΝΔ, πάντως, ανέφεραν ότι το κόμμα θα ακυρώσει το νόμο Παππά και θα καταργήσει τον περιορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών, αξιοποιώντας πλήρως τις τεχνικές δυνατότητες του ψηφιακού φάσματος.

Αναταραχή με τα πόθεν έσχες

Αντιδράσεις όμως προκάλεσαν και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Παππά, σύμφωνα με τις οποίες “ο έλεγχος του Πόθεν Έσχες των νέων καναλαρχών, θα περιοριστεί αρχικώς μόνο στην αιτιολόγηση των ποσών που θα καταβληθούν ως πρώτη δόση”.

Η δήλώση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Βαγγέλη Μαρινάκη, μέσω της εταιρείας του ALTER EGO, που ζήτησε τον έλεγχο του συνόλου των τιμημάτων που προσφέρθηκαν στον διαγωνισμό.

« Μια τέτοια πρακτική, εκτός του ότι θα έθετε σε κίνδυνο την ακεραιότητα του συγκεκριμένου διαγωνισμού, θα κινδύνευε ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως συγκάλυψη ενδεχόμενης απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου” αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ALTER EGO και προσθέτει:

“Επισημαίνουμε ότι το πνεύμα του ν. 4339 και της Προκήρυξης δεν προβλέπει τη χορήγηση άδειας σε πρόσωπο που δεν κατέχει το σύνολο του τιμήματος για το οποίο έχει δεσμευτεί προκειμένου να το αποκτήσει. Αναμένουμε ότι η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού θα λειτουργήσει με γνώμονα τη διαφάνεια και την τήρηση του νόμου, αλλά πρωτίστως με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου».

Τελικά ο έλεγχος πόθεν έσχες θα γίνει επί του συνολικού ποσού που θα διαθέσουν οι νέοι καναλάρχες για να αποκτήσουν άδεια. Μετά από διαβουλεύσεις πολλών ωρών τελικά βρέθηκε η φόρμουλα και έτσι ο έλεγχος δεν θα γίνει επί του ποσού της προκαταβολής αλλά επί του συνολικού το οποίο ο καθένας από τους 4 θα διαθέσει για να πάρει την τηλεοπτική άδεια.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση