HomeΚΟΣΜΟΣΙνδός μεγιστάνας προσφέρει δωρεάν 4G σε ένα δισεκατομμύριο συμπολίτες του

Ινδός μεγιστάνας προσφέρει δωρεάν 4G σε ένα δισεκατομμύριο συμπολίτες του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ινδίας λάνσαρε ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αξίας 20 δισεκ. δολαρίων που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει αστραπιαίο Ιντερνετ σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι Ινδοί καταναλωτές πανηγυρίζουν ήδη την άφιξη της νέας υπηρεσίας του Μουκές Αμπάνι με τίτλο Reliance Jio, η οποία κάνει πραγματικότητα την υπόσχεση του δισεκατομμυριούχου να προσφέρει Ιντερνετ με υψηλές ταχύτητες λήψης που θα επιτρέπουν και streaming video σε… εξευτελιστικές τιμές.

Το δίκτυο 4G, που καλύπτει περισσότερο από το 80% της χώρας, έκανε «πρεμιέρα» την Δευτέρα με μια σειρά από γενναιόδωρες προσφορές γνωριμίας. Οι Ινδοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν το Jio δωρεάν μέχρι το τέλος του 2016, και να πληρώνουν μόλις 149 ρουπίες ($2,25) τον μήνα στη συνέχεια.

«Η μετάβαση στα ψηφιακά μέσα επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας, με εκθετικό ρυθμό», τόνισε ο Αμπάνι στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της εταιρείας του την περασμένη εβδομάδα, συμπληρώνοντας πως «η ίδια η ζωή γίνεται ψηφιακή».

Σύμφωνα με το CNN, μόνο το ένα πέμπτο των ενηλίκων στην Ινδία έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ. Τα δημόσια σημεία με δωρεάν Wi-Fi είναι ελάχιστα στην φτωχή χώρα, το ίδιο και οι υποδομές που απαιτούν οι γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις, οι οποίες απαντούν σπανίως στις πόλεις και ακόμα λιγότερο στις αγροτικές περιοχές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο, αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα. Αν το project Jio στεφθεί με επιτυχία, ο Αμπάνι θα μπορέσει να επωφεληθεί από μια ριζοσπαστική αλλαγή που φιλοδοξεί να οδηγήσει εκατοντάδες εκατομμύρια Ινδούς σε απευθείας σύνδεση online τα επόμενα χρόνια – στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσω smartphone.

Πρόκειται για μια τεράστια αγορά που αποτελεί πολυπόθητο στόχο για πολλούς γίγαντες της βιομηχανίας τεχνολογίας. Η Google έχει εγκαταστήσει δωρεάν Wi-Fi σε σταθμούς τρένων σε ολόκληρη την Ινδία, και το Facebook προσπάθησε να προσφέρει μια δωρεάν έκδοση της πλατφόρμας του.

Ο Αμπάνι έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην κατασκευή περίπου 100.000 πύργων τηλεπικοινωνιών σε ολόκληρη την Ινδία και υπολογίζει ότι το Jio καλύπτει ήδη 18.000 πόλεις και 200.000 χωριά. Ο επόμενος στόχος του φιλόδοξου μεγιστάνα είναι το δίκτυο του να καλύπτει το 90% του πληθυσμού μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση