HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣυντάξεις: Το «τσεκούρι» στις επικουρικές οφείλεται σε λάθος υπολογισμό 1-5 ευρώ

Συντάξεις: Το «τσεκούρι» στις επικουρικές οφείλεται σε λάθος υπολογισμό 1-5 ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι εξοντωτικές μειώσεις των επικουρικών του Σεπτεμβρίου που φθάνουν το 50% οφείλονται σε λάθος επαναϋπολογισμό, αποκαλύπτουν παράγοντες της ασφάλισης.

Τα νέα ποσά υπολογίστηκαν με συντελεστή 0,49% κατ’ έτος και με βάση τις καταβαλλόμενες συντάξεις. Ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ο υπολογισμός να γίνει με συντελεστή 0,45% κατ΄έτος και με βάση τον συντάξιμο μισθό.

Η «αλχημεία» που συντελέστηκε επέφερε δραματικές μειώσεις 100 έως 150 ευρώ το μήνα για 100.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων. Οι ίδιοι παράγοντες υπολογίζουν ότι ήταν τόσο βαρύς ο πέλεκυς που έπεσε το Σεπτέμβριο στους παλαιούς συνταξιούχους ώστε οι νέοι συνταξιούχοι που βγαίνουν σήμερα με το νέο καθεστώς, θα πάρουν υψηλότερες επικουρικές κατά 20%.

Οι δραματικότερες όμως εικόνες θα εκτυλιχθούν τον ερχόμενο μήνα, που θα αρχίσει η παρακράτηση των αναδρομικών καθώς πολλοί συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν στον λογαριασμό τους 1-5 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας προβληματίζεται για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει στην κοινωνία η φτωχοποίηση των συνταξιούχων για το επόμενο τρίμηνο (εκτός από τα αναδρομικά των επικουρικών θα παρακρατηθούν και τα αναδρομικά του μερίσματος) και αναζητά λύση. Ωστόσο είναι δύσκολο να επεκτείνει την επιστροφή των αναδρομικών σε περισσότερες δόσεις καθώς η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του έτους χρήσης, δηλαδή έως το Δεκέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΤΕΑ η αναπροσαρμογή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου 2016 δεν έγινε βάσει των καταστατικών, λόγω της μη ύπαρξης καταστατικής διάταξης που όριζε ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης. Χρησιμοποιήθηκε συντελεστής (ΣΕ) κατά τέως Ταμείο που προήλθε από τη στάθμιση των ετών ασφάλισης, των ασφαλιστέων αποδοχών, των καταβαλλόμενων παροχών και των ποσοστών εισφοράς των συνταξιούχων κατηγορίας γήρατος.

Στην ανακοίνωση του ΕΤΕΑ επισημαίνεται ότι μετά τον επαναϋπολογισμό των επικουρικών, θα επιβληθεί στα νέα ποσά, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων ν.3986/2011) καθ΄υπόδειξη του υπουργείου Εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι η παρακράτηση θα είναι μικρότερη. Οι συγκεκριμένες μνημονιακές περικοπές δεν έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από τη δικαιοσύνη και δεν καταργούνται.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση