HomeΣΠΟΡΗ Ελλάδα και οι υπόλοιπες πρωταγωνίστριες της πρώτης αγωνιστικής των προκριματικών του Μουντιάλ.

Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες πρωταγωνίστριες της πρώτης αγωνιστικής των προκριματικών του Μουντιάλ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

fasoylakis

 

Του Ευθύμη Φασουλάκη

 

Το τριήμερο 4-6/9 , διεξήχθησαν οι αγώνες για την πρώτη αγωνιστική των προκριματικών του Μουντιάλ στην ευρωπαϊκή ζώνη.

Μια ζώνη με πολλά μεγαθήρια που θα κυνηγήσουν την πρόκριση στο Μουντιάλ , η οποία δεν θα ναι τόσο εύκολη όπως στο Euro καθώς μόνο οι πρώτοι κάθε ομίλου παίρνουν απευθείας πρόκριση , ενώ οι δεύτεροι θα αναμετρηθούν σε αγώνες μπαράζ.

Έτσι με ομάδες όπως την Ιταλία και την Ισπανία να βρίσκονται στον ίδιο όμιλο, προμηνύονται εκπληκτικές μάχες στον ενάμιση περίπου χρόνο που διαρκεί αυτή η διαδικασία.

Ας δούμε λοιπόν ποιες ομάδες έδειξαν εξαρχής σοβαρό και θετικό πρόσωπο , από την πρώτη αγωνιστική καθώς και κάποιες εκπλήξεις που συνέβησαν.

Η Αγγλία , έδειξε ότι της έκανε καλό η αλλαγή προπονητή , καθώς πήρε ένα παιχνίδι που υπό άλλες προϋποθέσεις θα έχανε ή τουλάχιστον δεν θα κέρδιζε, επικρατώντας εκτός έδρας της Σλοβακίας με γκολ του Λαλάνα στο 95ο λεπτό , ενώ λίγο νωρίτερα ακυρώθηκε κανονικότατο γκολ του Γουόλκοτ.

Με παίκτες όπως τους Ντρινκγουότερ και Ράσφορντ να έρχονται , αυτή η εθνική Αγγλίας με ένα σοβαρό προπονητή όπως ο Αλαρντάις έχει δυνατότητες για κάτι πολύ καλό.

Οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Γερμανοί ξεκίνησαν πολύ σοβαρά και εντυπωσιακά την προκριματική φάση , με νίκη 3-0 εκτός έδρας επί της Νορβηγίας με 2 γκολ του Τόμας Μίλερ στο 15ο και το 60ο λεπτό και γκολ του Κίμιχ στο 45ο .

Η ομάδα του Λεβ , μετά από ένα μέτριο Euro , θέλει να δείξει και πάλι την αδιαμφισβήτητη ποιότητα τους και να προσπαθήσουν να κάνουν το repeat στην Ρωσία.

Από την πρώτη μέρα των προκριματικών ξεχώρισε επίσης , η ισοπαλία που απέσπασε το πολύ ποιοτικό Μαυροβούνιο μέσα στην Ρουμανία με 1-1 με γκολ των Πόπα στο 85 και Γιόβετιτς στο 87ο λεπτό .

Το σκορ έμεινε έτσι καθώς ο Πόπα έχασε πέναλτι στις καθυστερήσεις και έτσι το Μαυροβούνιο πήρε ένα πολύ σπουδαίο αποτέλεσμα.

Από την δεύτερη μέρα , αρχικά ξεχώρισε , το ντεμπούτο του Κοσόβου σε προκριματικά επίσημης διοργάνωσης και μάλιστα με εκτός έδρας ισοπαλία στο Ελσίνκι κόντρα στην Φινλανδία με 1-1 .

Τα γκολ του αγώνα πέτυχαν οι Αραχούρι στο 18 και Μπερίσα στο 60ο λεπτό με πέναλτι. Το Κόσοβο έδειξε ότι δεν θα ναι σάκος του μποξ , αλλά ένας αξιόμαχος-στα μέτρα του δυνατού –αντίπαλος.

Εντυπωσιακή ήταν και η Ουαλία , που πέτυχε επιβλητική νίκη , κόντρα στην Μολδαβία με 4-0 και έδειξε πώς όλη η πορεία στο Euro δεν ήταν μια φωτοβολίδα , αλλά έχει καθιερωθεί στις μεγάλες δυνάμεις.

Τα γκολ του αγώνα πέτυχαν οι Βόουκς  στο 38ο λεπτό , Αλεν στο 44ο και Μπέιλ στο 51 και το 95ο λεπτό με πέναλτι. Οι Ουαλοί θέλουν να καθιερωθούν στην ελίτ της Ευρώπης , κάτι που θα γίνει με μια πρόκριση και σε Μουντιάλ.

Η Ιταλία στο ντεμπούτο του Βεντούρα στον πάγκο της , πήρε σπουδαία νίκη στο Ισραήλ με 3-1 ξεκινώντας με το δεξί τις υποχρεώσεις της.

Τα γκολ του αγώνα πέτυχαν για τους Ιταλούς , ο Πελέ στο 14 , ο Καντρέβα στο 31 με πέναλτι και ο Ιμόμπιλε στο 83 , ενώ για τους Ισραηλινούς ο Μπεν Χαίμ με εκπληκτικό σουτ στο 35ο λεπτό .

Οι Ιταλοί πέτυχαν σπουδαία νίκη σε μια σκληρή έδρα παρά το γεγονός ότι έμειναν με δέκα παίκτες από το 55 λόγω αποβολής του Κιελίνι.

Η Ισπανία μπορεί να κέρδισε με 8-0 το Λιχτενστάιν με γκολ των Ντιέγκο Κόστα στο 10 και το 66ο λεπτό ,   Σέρχι Ρομπέρτο στο 55 , Σίλβα στο 59 και 91 , Βιτόλο στο 60 και Μοράτα στο 82ο και το 83ο λεπτό , αλλά ο αντίπαλος είναι πολύ χαμηλής δυναμικότητας για να μπορούν να βγουν συμπεράσματα και το μόνο που κρατάει είναι η διαφορά στα γκολ που απέκτησε ήδη και θα της φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην συνέχεια .

Kάτι , που για να μπούμε στα παιχνίδια της Τρίτης , δεν έκανε η Εθνική μας ομάδα που κέρδισε (μόνο) με 4-1 το Γιβραλτάρ εκτός έδρας .

Τα γκολ για την Ελλάδα , πέτυχαν ο Μήτρογλου στο 10ο λεπτό , ο Γουάιζμαν με αυτογκόλ στο 43 , ο Φορτούνης στο 44 και ο Τοροσίδης στο 45 , ενώ είχε ισοφαρίσει ενδιάμεσα για το Γιβραλτάρ ο Γουόλκερ στο 26ο λεπτό .

Η Εθνική έχασε πάρα πολλές ευκαιρίες για να διευρύνει κι άλλο το σκορ αλλά έπεσε πάνω στον πυροσβέστη –τερματοφύλακα Πέρες .

Και την μικρή σε έκταση νίκη της Εθνικής μας , κάνει ακόμα χειρότερη , η σπουδαία νίκη της Βοσνίας με 5-0 επί της Εσθονίας. Οι Βόσνιοι με γκολ του Σπάχιτς στο 5 και το 90 , Τζέκο στο 23 , Μεντούγιανιν στο 71 και Ιμπίσεβιτς  στο 83 , ισοπέδωσαν τους Εσθονούς και πήραν μια σπουδαία νίκη που τους δίνει ώθηση για να διεκδικήσουν μαζί με Βέλγιο και Ελλάδα την πρόκριση.

Το Βέλγιο κέρδισε εύκολα στην Κύπρο 3-0 ,με 2 γκολ του Λουκάκου στο 13ο και το 61ο λεπτό  και στο 81ο λεπτό του Καράσκο , στο ντεμπούτο των Μαρτίνεζ-Ανρί στον πάγκο του και έδειξε γιατί είναι το μεγάλο φαβορί για πρόκριση.

Από τα υπόλοιπα παιχνίδια , ξεχωρίζουν η ισοπαλία που απέσπασαν τα Νησιά Φερόε , από την εντυπωσιακή στο Euro , Ουγγαρία με 0-0  , μια άλλη πολύ σπουδαία ισοπαλία που απέσπασε η Λευκορωσία από την Γαλλία  πάλι με 0-0 , η ήττα της πρωταθλήτριας Ευρώπης Πορτογαλίας στην Ελβετία με 2-0 με γκολ των Εμπολό στο 23 και Μεχμεντί στο 30 και το 1-1 σε ένα σπουδαίο παιχνίδι μεταξύ Σουηδίας και Ολλανδίας με τον Σνάιντερ να ισοφαρίζει το υπέροχο γκολ του Μάρκους Μπεργκ.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα παιχνίδια , της πρώτης αγωνιστικής της προκριματικής φάσης της Ευρωπαϊκής ζώνης , οι μεγάλες ομάδες εκτός από το ζευγάρι του τελικού του Euro , έδειξαν πολύ καλό πρόσωπο και υπήρξαν και κάποιες ομάδες εκπλήξεις όπως ήταν και το Λουξεμβούργο που δεν ανέφερα και δυσκόλεψε απίστευτα την Βουλγαρία πριν ηττηθεί δύσκολα με 4-3 , που θα κάνουν αυτήν την προκριματική φάση συναρπαστική .

Ελπίζουμε και για την Εθνική μας να είναι τόσο συναρπαστική όσο και με θετικά αποτελέσματα που θα την οδηγήσουν σε μια μεγάλη διοργάνωση.

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση