HomeΚΟΣΜΟΣΑιματηρός πόλεμος του Ντουτέρτε εναντίον των ναρκωτικών

Αιματηρός πόλεμος του Ντουτέρτε εναντίον των ναρκωτικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κατά μέσο όρο 44 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε μέρα εδώ και δύο μήνες στον «πόλεμο κατά της εγκληματικότητας» που έχει κηρύξει ο νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Αυτός ο ηλικίας 71 ετών δικηγόρος εξελέγη τον Μάιο έπειτα από μια λαϊκιστική και ακραία προεκλογική εκστρατεία γύρω από ένα πρόγραμμα για την ασφάλεια, υποσχόμενος να τελειώνει μέσα σε έξι μήνες με το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών.

Η αστυνομία σκότωσε 1.033 ανθρώπους σε επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών από τις 30 Ιουνίου που ανέλαβε καθήκοντα ο Ντουτέρτε, μέχρι σήμερα. Υποστηρίζει πως οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε όλες τις περιπτώσεις σε νόμιμη άμυνα.

Η αστυνομία χαρακτήρισε εξάλλου ανεξήγητους τους φόνους 1.894 ανθρώπων. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων θεωρούν πως πρόκειται για εξωδικαστικές εκτελέσεις που διαπράχθηκαν από πολίτες οι οποίοι ενθαρρύνθηκαν από τις δηλώσεις του προέδρου να αποδώσουν οι ίδιοι δικαιοσύνη.

Ο συνολικός αριθμός των 2.927 θανάτων, που ανακοινώθηκε σήμερα, είναι μεγαλύτερος κατά 500 από τον απολογισμό που είχε ανακοινώσει την Κυριακή η αστυνομία. Αυτός ο νέος απολογισμός σημαίνει πως, αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ντουτέρτε, 44 άνθρωποι σκοτώνονται κατά μέσο όρο κάθε μέρα στο πλαίσιο του «πολέμου» που έχει κηρύξει «εναντίον της εγκληματικότητας».

Αυτή η βία έχει καταδικασθεί από πολλές ξένες πρωτεύουσες, κάτι που δεν έχει διόλου φοβίσει τον πρώην δήμαρχο της νότιας πόλης Νταβάο, γνωστό για τις βωμολοχίες του.

«Θα σκοτωθούν κι άλλοι, πολλοί θα σκοτωθούν μέχρι να μην υπάρχει πια ούτε ένας ντίλερ στον δρόμο», δήλωσε ο πρόεδρος Ντουτέρτε. «Θα συνεχίσουμε, θα συνεχίσω μέχρι να πεθάνει και ο τελευταίος παραγωγός ναρκωτικών».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προέβλεπε να γνωστοποιήσει σήμερα στον φιλιππινέζο ομόλογό του τις ανησυχίες του όσον αφορά τη βιαιότητα της μάχης που διεξάγει κατά των ναρκωτικών. Αφού ο Ντουτέρτε τον χαρακτήρισε «π…νας γιο», ο Αμερικανός ηγέτης ματαίωσε τη συνάντηση αυτή, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας που διεξάγεται στο Λάος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση