HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑπό Οκτώβριο (και βλέπουμε) η υποδόση των 2,8 δισ. Ευρώ

Από Οκτώβριο (και βλέπουμε) η υποδόση των 2,8 δισ. Ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε πολιτικά «παζάρια» αντί για αξιολόγηση φαίνεται να θέλει να αφιερώσει το επόμενο δίμηνο η κυβέρνηση.

Η Αθήνα υποστηρίζει πως «τα λεφτά θα έρθουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων» και αποκρούει τις πληροφορίες της έγκυρης γερμανικής Handelsblatt πως η δόση δεν θα δοθεί τον Σεπτέμβριο, ίσως όμως ούτε τον Οκτώβριο ή ούτε και πριν… το 2017 (!). Οι πολιτικοί σχεδιασμοί και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης όμως καθυστερούν τις κρίσιμες αποφάσεις και η επόμενη πιο σύντομη ημερομηνία για έγκριση της δόσης προβάλλει ήδη -καλώς εχόντων των πραγμάτων- η 10η Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ήδη από χθες πως στο Eurogoup της 9ης Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρξει απόφαση εκταμίευσης της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ από την α΄αξιολόγηση. Και αυτό είναι φυσικό, αφού τα κλιμάκια των δανειστών αναβάλλουν την επιστροφή τους στη χώρα μας για τις 12 Σεπτεμβρίου, ώστε να μη σκιάσει η παρουσία τους την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και τη συνάντηση με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου.

Από την άλλη, και παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις πως η Αθήνα θέλει να τελειώνει ο έλεγχος για την «ουρά» των δόσεων της α΄αξιολόγησης (προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως μετά και η δεύτερη αξιολόγηση) στην κυβέρνηση δεν δείχνουν να βιάζονται…

Πρώτος στόχος, μέχρι να περάσει τουλάχιστον και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (13-16 Οκτωβρίου) είναι να υπάρξει ένα συγκρουσιακό κλίμα με τους δανειστές για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Η κυβέρνηση «ποντάρει» στο γεγονός ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της για το επόμενο δίμηνο είναι μόλις 1 δισ. ευρώ . Για τον Σεπτέμβριο αυτές ανέρχονται σε 683 εκατ. ευρώ (70 εκατ. ευρώ τόκοι, 160 εκατ. ευρώ λήξεις ομολόγων και 453 εκατ. ευρώ δόση προς το ΔΝΤ) ενώ για τον Οκτώβριο το Δημόσιο έχει να αποπληρώσει μόνο τόκους (360 εκατ. ευρώ) και όχι ομόλογα ή δόσεις προς το ΔΝΤ.

Για να μπορεί να κινείται χωρίς τις δόσεις, η κυβέρνηση επιστρατεύει το πρωτογενές πλεόνασμα του α΄οκταμήνου (εκτιμάται σε τουλάχιστον μισό δισ. ευρώ) ενώ αναμένει και τις πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Πλην όμως, στις 10 Οκτωβρίου στο Εurogroup θα κριθεί η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ ενώ παράλληλα οι θεσμοί θα ετοιμάσουν το έδαφος για το νέο έλεγχο του ελληνικού προγράμματος που θα ξεκινήσει την επομένη του Συμβουλίου.

Τα αγκάθια στον δρόμο προς την δόση πάντως δεν είναι λίγα..

Ήδη στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου μπήκε και το θέμα της ποιότητος των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, ή οποία αμφισβητήθηκε με την δίωξη Γεωργίου.

Απομένουν όμως και δεκαπέντε μνημονιακές δράσεις που περιλαμβάνει η ενδιάμεση αξιολόγηση με τα μεγαλύτερα «αγκάθια» αυτής να είναι η στελέχωση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών.

Επιπλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει και τα ισοδύναμα για να αποφύγει να εφαρμόσει τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, όπως έχει υποσχεθεί. Στο τραπέζι μπαίνουν όλα τα άλλα «ισοδύναμα» που κατά καιρούς έχει εξαγγείλει, όπως η επαναχορήγηση ή αναπλήρωση του ΕΚΑΣ για ομάδες δικαιούχων που τους κόπηκε κλπ.

«Κάβο» για την κυβέρνηση αποτελεί και η νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται για την «εναρμόνιση των κοινωνικών εισφορών μέσω εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, κατάργησης όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας και αναθεώρησης προς τα κάτω των εκπτώσεων για τα εφάπαξ».

Η συγκεκριμένη διάταξη θα αποτελέσει νέο πλήγμα για τους αγρότες καθώς θα εκτοξεύσει στα ύψη τη συμμετοχή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Από την άλλη, πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας έλεγαν ότι το νέο Ενιαίο Ταμείο ασφάλισης μπορεί και να πάρει αναβολή, ίσως και έως τα μέσα του 2017.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση