HomeΚΟΣΜΟΣΣυνάντηση Γιούνκερ, Τουσκ με Ερντογάν για προσφυγικό και βίζα

Συνάντηση Γιούνκερ, Τουσκ με Ερντογάν για προσφυγικό και βίζα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και για το θέμα της βίζας, θα έχουν στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στην Κίνα (4 και 5 Σεπτεμρίου) ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου, Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας συνεχίζονται, μετά τις πρόσφατες «εποικοδομητικές» επισκέψεις στην Άγκυρα του επιτρόπου μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Τονίζουν επιπλέον, ότι και οι δύο πλευρές έχουν κοινό συμφέρον να αποτρέψουν την κατάρρευση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου και προσθέτουν ότι παρά τα όσα ακούγονται δεν υπάρχει κανένα σημείο ρήξης όσον αφορά την προοπτική μιας συμφωνίας για τη βίζα σε Τούρκους πολίτες.

Το βασικό αγκάθι που έχει απομείνει προς την εκπλήρωση των κριτηρίων, από την πλευρά της Άγκυρας, για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες, είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Τουρκία, επισημαίνουν ευρωπαϊκές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις πρόσφατες επαφές στην Άγκυρα του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε τη βούληση της ευρωπαϊκής πλευράς να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της όπως αυτές προκύπτουν από την ευρωτουρκική συμφωνία της 18ης Μαρτίου καθώς και την προσδοκία της ότι το ίδιο θα κάνει και η τουρκική πλευρά. «Υπάρχει πρόοδος αλλά ακόμα δεν είμαστε εκεί», τόνισε.

Εξάλλου, κοινοτικές πηγές υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν έχει επηρεαστεί, σημειώνοντας ότι μετά τις 20 Μαρτίου, οι παράνομες διελεύσεις από την Τουρκία στην Ελλάδα μειώθηκαν κατακόρυφα στα 92 άτομα ημερησίως, ενώ όλο τον Αύγουστο ο μέσος όρος αφίξεων ανήλθε στις 112 ημερησίως.

Το θέμα της Τουρκίας και ιδίως η εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας για την κοινή διαχείριση του προσφυγικού, βρίσκεται στο επίκεντρο του άτυπου συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ομέρ Τσελίκ.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση