HomeΚΟΣΜΟΣΗ Νίκαια αποσύρει την απαγόρευση του «μπουρκίνι»

Η Νίκαια αποσύρει την απαγόρευση του «μπουρκίνι»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Νίκαια έγινε η τελευταία γαλλική πόλη, σε μια σειρά ανάλογων αποφάσεων, που ανατρέπει την απαγόρευση του «μπουρκίνι», έπειτα και από την εκδίκαση του ζητήματος από το τοπικό δικαστήριο της την Πέμπτη που κήρυξε το μέτρο παράνομο.

Το Διοικητικό Δικαστήριο της Νίκαιας απεφάνθη την αναστολή της εν λόγω απαγόρευσης, η οποία και είχε τεθεί σε ισχύ στις 19 Αυγούστου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε λιγότερο από μία εβδομάδα από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γαλλίας, του Le Conseil d’Etat (Συμβούλιο της Επικρατείας), που εξέτασε την απαγόρευση που επιβλήθηκε στη πόλη Villeneuve-Loubet, στην νότια Γαλλία, βρίσκοντας την «άκυρη».

Παρόμοιες απαγορεύσεις έχουν επίσης ανατραπεί στις Κάννες και στην Φρεγιούς, έπειτα και από την έντονη κριτική που δέχθηκαν οι αρχές των πόλεων που εισήγαγαν το μέτρο, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση των μουσουλμάνων γυναικών.

Ωστόσο, το μέτρο εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ σε 22 γαλλικές πόλεις, από τις 30 συνολικά που αποφάσισαν την απαγόρευση του «μπουρκίνι».

Η Νίκαια μάλιστα βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της κριτικής, έπειτα και από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και απεικονίζουν αστυνομικούς και λιμενικούς να «χτενίζουν» τις δημοφιλείς παραλίες της Γαλλίας, ζητώντας από γυναίκες που φορούσαν το αντίστοιχο ένδυμα να εγκαταλείψουν τον χώρο, ή που τους επέβαλλαν πρόστιμο για την επιλογή τους αυτή.

Η απόφαση απαγόρευσης του «μπουρκίνι», του ολόσωμου μαγιό που καλύπτει επίσης τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι, αποφασίσθηκε από τις αρχές των γαλλικών πόλεων ως μέτρο ασφαλείας, μετά και την αιματηρή επίθεση που συγκλόνισε την Νίκαια τον περασμένο Ιουλίου.

Συνολικά 30 δήμαρχοι πόλεων της Γαλλίας εισήγαγαν το μέτρο που προβλέπει την απαγόρευση ενδυμάτων που «συνδέονται ή δηλώνουν με προφανή τρόπο τις θρησκευτικές πεποιθήσεις εκείνης που τα φοράει».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση