HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔιπλό «μαχαίρι» για συντάξεις χηρείας, τραπεζοϋπαλλήλους και δημόσιο

Διπλό «μαχαίρι» για συντάξεις χηρείας, τραπεζοϋπαλλήλους και δημόσιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διπλό μαχαίρι στα εισοδήματα, επιφυλάσσει ο νόμος Κατρούγκαλου, σε συντάξεις χηρείας και πρώην τραπεζουπαλλήλους , που θα δουν εκτός από τις επικουρικές να συρρικνώνονται και οι κύριες συντάξεις τους.

Παράλληλα οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα έχουν διπλή αιμορραγία καθώς στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα λάβουν τα μειωμένα έως και 34% τα μερίσματά τους. Η παρακράτηση δε των αναδρομικών για κύριες, επικουρικές, μερίσματα και ΕΚΑΣ που θα αρχίσει από τον Οκτώβριο, θα στραγγίξει  το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων οδηγώντας τους στα όρια της απελπισίας.

Συντάξεις χηρείας:

Χαμένοι είναι οι δικαιούχοι νέων συντάξεων χηρείας που εκδίδονται μετά τις 12 Μαΐου 2016 καθώς τίθεται όριο ηλικίας τα 55 έτη. Εφόσον είναι 52 οι χήρες/οι θα παίρνουν τη σύνταξη για τρία χρόνια, θα τη χάνουν και μετά θα επαναχορηγείται στα 67. Αν είναι κάτω από 52 θα την εισπράττουν για τρία χρόνια (με επιπλέον διετή επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε περίπτωση ανεργίας) εκτός αν είναι μητέρες ανηλίκων οπότε θα τη λαμβάνουν μέχρι να ενηλικιωθεί το παιδί ή μέχρι να αποφοιτήσει (24 ετών) . Ειδικές προϋποθέσεις ισχύουν για τις συντάξεις χηρείας των διαζευγμένων ενώ μικρότερη σύνταξη θα παίρνει ο επιζών σύζυγος αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων είναι μεγαλύτερη των 10 ετών.

Οι μειώσεις δε σταματούν εδώ. Οι καταβαλλόμενες αλλά και οι νέες συντάξεις χηρείας έχουν ήδη υποστεί έξτρα περικοπή εξαιτίας της παρακράτησης 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης  , η οποία υπολογίζεται πλέον στο άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων , ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Μέχρι σήμερα η/ο χήρα(ος) μπορούσε να επιλέξει σε ποια από τις δύο συντάξεις θα υπολογιζόταν η παρακράτηση. Προφανώς το σύνολο των δικαιούχων επέλεγε τη χαμηλότερη σύνταξη.

Διαπιστώνοντας ότι χάνεται ένα μέρος ( έστω και μικρό) των εσόδων από τις πολλαπλές παρακρατήσεις , το υπουργείο εργασίας αποφάσισε να «χαρατσώσει» επιπλέον μια αδύναμη κατηγορία δικαιούχων, τις χήρες, επιβάλλοντας τους υποχρεωτικά υψηλότερη παρακράτηση .

Έτσι, από την εφαρμογή του νόμου   590.526 χήρες /οι  είδαν μεγαλύτερη απώλεια στο καθαρό τους εισόδημα.

Για παράδειγμα χήρα εισπράττει σύνταξη ΔΕΚΟ από ίδιο δικαίωμα ύψους 700 ευρώ και σύνταξη θανάτου 1300 ευρώ . Μέχρι σήμερα , η εισφορά 6% υπολογιζόταν στη δική της σύνταξη και η παρακράτηση ανερχόταν στα 42 ευρώ το μήνα . Με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού  η παρακράτηση υπολογίζεται στο άθροισμα , στα 2000 ευρώ και η παρακράτηση ανέρχεται  στα 120 ευρώ , δηλαδή σχεδόν τριπλασιάζεται.

Διπλό μαχαίρι θα υποστούν και οι συνταξιούχοι τραπεζικοί.

Αφενός θα έχουν τις βαρύτερες απώλειες  από τον επαναναυπολογισμό του δεύτερου πακέτου των επικουρικών και αφετέρου θα δουν μειώσεις και στις κύριες συντάξεις τους. Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου αλλά και από το απόγευμα της 1ης Σεπτεμβρίου που πιστώνονται οι λογαριασμοί , χιλιάδες συνταξιούχοι τραπεζουπάλληλοι των οποίων το προσυνταξιοδοτικό έχει μετατραπεί σε επικουρική     , κυρίως  πρώην υπαλλήλοι  της Εμπορικής (ΤΕΑΠΕΤΕ) και της Αlpha bank  (ΤΑΠΤΠ) θα δουν τις επικουρικές τους να μειώνονται κατά 35%.

Πχ Συνταξιούχος πρώην τραπεζοϋπάλληλος έχει πάρει κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης στην ανώτατη ασφαλιστική κλάση και την επικουρική του το επικουρικό της τράπεζας που εργαζόταν (πρώην Εμπορική). Η κύρια σύνταξη που παίρνει είναι 1.310 € καθαρά. Επικουρική έπαιρνε 621 € καθαρά. Μετά την  περικοπή η επικουρική του διαμορφώθηκε από τον Ιούλιο και μετά στα 403 € περίπου.

Ωστόσο οι συνταξιούχοι τραπεζικοί θα υποστούν και δεύτερο κούρεμα με την πληρωμή των κύριων συντάξεων του Οκτωβρίου ,που θα πιστωθούν τέλος  Σεπτεμβρίου.

Στην κλίνη του Προκρούστη θα μπουν οι προσυνταξιοδοτικές παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Τράπεζα Αττικής. (προσυνταξιοδοτικό ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ)

Οι κύριες συντάξεις τους βάσει του νόμου Κατρούγκαλου  επανυπολογίστηκαν  με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75%) και «κουρεύονται» μέχρι και 30%  αναδρομικά από την 1η Ιουνίου . Υπολογίζεται πως μεσοσταθμικά οι μειώσεις θα είναι στο 19,5%.

Για παράδειγμα έγγαμη με τρία παιδιά απόφοιτη Λυκείου, που έφυγε με 20ετία και 1.645 ευρώ συντάξιμες αποδοχές  και σήμερα ,μετά τις μνημονιακές μειώσεις  λαμβάνει 1.205 ευρώ , από τον ερχόμενο μήνα  θα εισπράττει  1.055 ευρώ.  Δηλαδή θα υποστεί μείωση 149 ευρώ (12,3%).

Ποιες επικουρικές θα υποστούν μειώσεις την Παρασκευή

Με το  πακέτο του Σεπτεμβρίου  ήδη επαναυπολογίστηκαν  περίπου 805.000 συντάξεις, εκ των οποίων οι 150.000 εκτιμάται ότι θα υποστούν  μειώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ( για  1.500 συνταξιούχους) θα αγγίξουν το 38%.

Οι συνταξιούχοι που θα δουν περικοπές στις πληρωμές της 2ας  Σεπτεμβρίου προέρχονται από 6 ταμεία:

-το ΕΤΕΑΜ των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ( εκτιμάται ότι η μείωση κατά μέσο όρο θα είναι 15%)

-το ΤΕΑΥΕΚ των εμποροϋπαλλήλων -14%

– το ΤΕΑΠΟΖΟ των εργαζόμενων σε εταιρείες Οινοποιίας   -13%

– το ΤΕΑΥΝΤΠ των υπαλλήλων ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων  -20%

– το επικουρικό της ΔΕΗ (ΚΑΠ/ΔΕΗ)      οριακές απώλειες κάτω των 10 ευρώ

–   ΤΑΠΤΠ – Προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως (Alpha Bank) των οποίων το προσυνταξιοδοτικό έχει μετατραπεί σε επικουρική   -35%

– ΤΕΑΠΕΤΕ – συνταξιούχοι Εμπορικής Τράπεζας  -35%

Συνολικά από τον επαναυπολογισμό  και των τριών πακέτων εκτιμάται  ότι θα μπουν στο στόχαστρο περίπου 220.000 με 230.000 συνταξιούχοι  που θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται μεσοσταθμικά κατά 10%.

Οι μοναδικοί που παρέμειναν στο απυρόβλητο  είναι όσοι εισπράττουν έως 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 καθαρά) από κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση