HomeΚΟΣΜΟΣΟλοταχώς προς τρίτες εκλογές η Ισπανία

Ολοταχώς προς τρίτες εκλογές η Ισπανία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην πιο κρίσιμη καμπή εισέρχεται η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του πολιτικού αδιεξόδου στην Ισπανία η οποία έχει οδηγηθεί σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά συνεχίζει με υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

Η θετική για τον Μαριάνο Ραχόι εξέλιξη της ψήφου εμπιστοσύνης που θα παρέχει το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos («Πολίτες»), δημιουργεί ελπίδες ότι μπορεί επιτέλους να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Θα προηγηθεί μια συνάντηση που θα έχει ο Ραχόι με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, σε μια προσπάθεια να πείσει και αυτόν προτού ξεκινήσει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Με βάση τη δύναμη των κομμάτων ο Ραχόι αναμένεται να αποτύχει στην πρώτη τουλάχιστον ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, στην οποία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του Σώματος (176 ψήφοι).

Αν ο Ραχόι χάσει την ψηφοφορία της Τετάρτης, μια δεύτερη ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Παρασκευή όπου θα αρκεί μια απλή πλειοψηφία όμως σε αυτή την περίπτωση οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να απόσχουν.

Το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και οι Ciudadanos θα έχουν μαζί 169 ψήφους στις οποίες υπολογίζεται και η ψήφος μιας βουλευτού από τα Κανάρια Νησιά, δηλαδή 170 ψήφοι.

Στη δεύτερη ψηφοφορία, οι 170 ψήφοι μπορεί να είναι αρκετές, αν από τους υπόλοιπους 180 βουλευτές, τουλάχιστον 6 προτιμήσουν την αποχή. Πέντε βουλευτές του βασκικού PNV και ένας ανεξάρτητος βουλευτής από τα Κανάρια Νησιά ή κάποιοι από τους Σοσιαλιστικές ενδεχομένως να επιλέγουν την αποχή.

Σε κάθε περίπτωση ένα νέο θρίλερ θα παιχτεί τις επόμενες ημέρες στην Ισπανία καθώς κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτε, ακόμη και μια νέα περίοδο ακυβερνησίας που θα οδηγήσει σε εκλογές. Πότε; Ο Ραχόι έχει πει ακόμη και στις… 25 Δεκεμβρίου, δηλαδή τα Χριστούγεννα, ενώ φροντίζει να ρίξει το βάρος μιας αποτυχίας των διαπραγματεύσεων στον Π. Σάντσεθ.

Επειτα από 9 μήνες ακυβερνησίας κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι η Ισπανία θα πάει σε τρίτες εκλογές με την οικονομία να είναι εύθραυστη και με τον προϋπολογισμό για το 2017 να πρέπει σύντομα να παρουσιαστεί.

Στις τάξεις των Σοσιαλιστών επικρατεί αναβρασμός καθώς η ηγεσία δεν θέλει συγκυβέρνηση, αλλά τουλάχιστον 1 στους 3 ψηφοφόρους του PSOE θεωρεί ότι η χώρα πρέπει επιτέλους να κυβερνηθεί.

Το ίδιο είπε και ο Φελίπε Γκονθάλεθ: «Ο Ραχόι δεν το αξίζει, αλλά πρέπει να κυβερνήσει».

Υπάρχουν, πάντως, κι άλλα σενάρια, που μάλλον δεν πρόκειται να ευδοκιμήσουν. Για παράδειγμα να καταφέρει ο Πέδρο Σάντσεθ να «τα βρει» εκεί που απέτυχε στο παρελθόν. Δηλαδή με τους Ciudadanos αλλά και με τους Podemos του Ιγκλέσιας.

Σοσιαλιστές και Podemos αθροίζουν 156 έδρες, ενδεχομένως να μπορούσαν να πετύχουν και κάποιες επιπλέον από τα περιφερειακά κόμματα της Καταλονίας.

Δύσκολο όμως και αυτό, καθότι τα κόμματα αυτά τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, άρα δύσκολα θα υπήρχε προγραμματική συμφωνία με τους Σοσιαλιστές.

Έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολη η προγραμματική συμφωνία με τους Podemos, αφού ακόμα και εντός του συγκεκριμένου σχηματισμού υπάρχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για την οικονομία, αλλά και για τα θέματα της ανεξαρτησίας.

Ο τέως ηγέτης του PSOE, Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, το έχει πει ευθέως: «Κυβέρνηση PSOE-Podemos είναι κυβέρνηση Φρανκενστάιν».

Τρίτες εκλογές;

Επειτα από 9 μήνες ακυβερνησίας κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι η Ισπανία θα πάει σε τρίτες εκλογές με την οικονομία να είναι εύθραυστη και με τον προϋπολογισμό για το 2017 να πρέπει σύντομα να παρουσιαστεί.

Ethnos/ Ημερησία

Διαφήμιση
Διαφήμιση