HomeΚΟΣΜΟΣΠρωθυπουργός Σλοβακίας: Η ΕΕ πρέπει να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Πρωθυπουργός Σλοβακίας: Η ΕΕ πρέπει να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο απηύθυνε χθες εκ νέου έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει τις κυρώσεις που επιβάλλει σε βάρος της Ρωσίας μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κρίνοντας ότι η επιβολή τους δεν συνέβαλε να επιλυθεί κανένα ζήτημα.

Ο Φίτσο έκανε την τοποθέτηση αυτή στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, την ώρα που η Σλοβακία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, προετοιμάζεται να φιλοξενήσει την επόμενη εβδομάδα το συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, κι ενώ ορισμένες κεντροευρωπαϊκές και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν πλέον όλο και πιο ανοικτά την αντίθεσή τους στη συνέχιση του καθεστώτος των κυρώσεων.

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα – στους τομείς της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της άμυνας – μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία, στην οποία προχώρησε τον Μάρτιο του 2014. Τον Ιούνιο, οι χώρες μέλη της συμφώνησαν οι κυρώσεις να παραταθούν ως τον Ιανουάριο. Η ισχύς ενός χωριστού πακέτου κυρώσεων, οι οποίες στοχοθετούν πρόσωπα, εκπνέει τον επόμενο μήνα· ενδέχεται επίσης να παραταθεί.

Ο Φίτσο έγραψε ότι «προσωπικά, θεωρώ πως είναι καιρός να εξετάσουμε τις κυρώσεις λογικά και να πούμε ότι βλάπτουν τόσο την ΕΕ όσο και τη Ρωσία».

«Δεν προσέφεραν απολύτως τίποτε στην (επίλυση) των λεπτών ζητημάτων που υποτίθεται ότι θα επηρέαζαν. Συμφωνήσαμε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ο κοινός μας στόχος είναι να αναζωογονήσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις ξανά», πρόσθεσε ο Φίτσο στην ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, την οποία συνόδευσε με μια φωτογραφία από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, την Πέμπτη.

Η Σλοβακία εισάγει σχεδόν όλο το αέριο και το πετρέλαιο που καταναλώνει από τη Ρωσία, όπως επίσης και καύσιμα για τα δύο πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσιά της. Εξάγει αυτοκίνητα στη Ρωσία, αν και ο αριθμός τους είναι ένα μικρό κλάσμα αυτών που εξάγει στην Ευρώπη.

Ο Φίτσο – ο οποίος επανεξελέγη για τρίτη θητεία στον θώκο του πρωθυπουργού της Σλοβακίας τον Μάρτιο – αμφισβητεί συνεχώς, όπως και άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Η Ουγγαρία έχει υιοθετήσει παρόμοια γραμμή. Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, ο οποίος θεωρείται φιλορώσος, έχει καλέσει επανειλημμένα να αρθούν οι κυρώσεις, ενώ ο πρόεδρος της Γερουσίας της Τσεχίας απηύθυνε έκκληση στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ να τις τερματίσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Πράγα, την Πέμπτη.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μέρκελ δήλωσε μολαταύτα ότι δεν βλέπει απολύτως κανέναν λόγο να αρθούν οι κυρώσεις, επιχειρηματολογώντας ότι η Μόσχα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει των συμφωνιών του Μινσκ για τον τερματισμό του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, όπου το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι εξοπλίζει και υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση