HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜε διπλό «ψαλίδι» κινδυνεύουν οι νέοι συνταξιούχοι

Με διπλό «ψαλίδι» κινδυνεύουν οι νέοι συνταξιούχοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υπό την απειλή να υποστούν διπλό ψαλίδι στις συντάξεις τους βρίσκονται όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου και μετά.

Εγκύκλιος του υπουργείο Εργασίας προκαλεί σύγχυση αναφορικά με τις περικοπές που θα έχουν οι νέοι συνταξιούχοι, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής.

Από τη μία, οι συντάξεις τους θα είναι μειωμένες σε σχέση με τους υφιστάμενους συνταξιούχους, λόγω της μείωσης των συντελεστών αναπλήρωσης και του υπολογισμού σύνταξης με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού τους βίου.

Από την άλλη, οι μειωμένες συντάξεις τους κινδυνεύουν να υποστούν και τις μνημονιακές περικοπές, οι οποίες δεν έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείο Εργασίας, που έχει προκαλέσει σύγχυση. Στο νέο νόμο δεν αναφέρεται αν θα ισχύσουν οι ειδικές εισφορές- μειώσεις των μνημονιακών νόμων.

Πρόκειται για μέτρα που ελήφθησαν το 2010 και το 2011 και οδηγούσαν σε κλιμακωτές μειώσεις από 3% έως 14% για μεικτά ποσά σύνταξης άνω των 1.400 ευρώ.

Οπως εξηγούν έγκυροι νομικοί στην Καθημερινή με βάση το νόμο, έως το τέλος του 2018 οι μνημονιακές περικοπές δεν καταργούνται και θα επηρεάζουν το ύψος της σύνταξης όχι μόνο των παλαιών αλλά και των νέων συνταξιούχων.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση